Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Loránt Anikó és Kaszás Tamás jutott a Henkel Art.Award. középdöntőjébe

Hírek 2012. 06. 07.
Lóránt Anikó, Kaszás Tamás - Ínségeledelek
Lóránt Anikó, Kaszás Tamás - Ínségeledelek

Henkel Art.Award. 2012 magyar középdöntő

A hazai fordulóból installáció kategóriában pályázó művészpáros jutott tovább a 7 000 euróval és a két önálló kiállítás lehetőségével járó Henkel Art.Award. művészeti verseny középmezőnyébe. A három magyar szakértőből álló zsűri az összesen 123 érvényes hazai pályamű közül Loránt Anikó és Kaszás Tamás alkotását találta érdemesnek arra, hogy a nemzetközi zsűri is elbírálhassa.

A Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) immár tizenegyedik alkalommal hirdette meg a Henkel Art.Award. pályázatot Közép-Kelet-Európa 23 országában. A művészeti díjra idén is a kortárs képzőművészet területéről festészet, grafika, fotó, videó és installáció kategóriákban, egyenként 3-5 alkotással pályázhattak a művészek.

A hazai fordulóra rekord mennyiségű, 123 érvényes pályázat érkezett be, amelyet egy hazai szakértőkből álló zsűri bírált el 2012. június 1-jén. Az egész napos értékelést követően a zsűri az installáció kategóriában pályázó Loránt Anikót és Kaszás Tamás Tibort juttatta tovább a nemzetközi mezőnybe. A beérkezett pályázatok közül különösen erősnek találták Cseh Lili, Esterházy Marcell, Péli Barna, Puklus Péter és Tibor Zsolt alkotásait is, ezért ők a zsűrizés során külön dicséretben részesültek és a Henkel Magyarország ajándékaként 2-2 darab tiszteletjegyet kapnak a bécsi MUMOK kiállításaira.

A zsűri elnöke Angel Judit, művészettörténész és kurátor volt, aki munkássága elismeréseként 2008-ban Német Lajos díjat kapott, majd 2010-ben elnyerte az AICA Magyar Tagozatának kurátori díját is. A pályaművek elbírálásában részt vett Szalai Borbála, művészettörténész és független kurátor, valamint Várnagy Tibor képzőművész, a Liget Galéria vezetője.

A 123 pályázó között egyaránt képviseltették magukat a fiatal tehetségek és az érett művészek is. Loránt Anikó és Kaszás Tamás művei komplex, installatív gondolkodásmódról tanúskodnak. Az általuk felvetett problematikák – a gazdasági-ökológiai összeomlás, túlélési stratégiák, az elhasznált szimbólumok újrahasznosítása – igen aktuálisak, és a művészpáros minden oldalról körüljárja őket, megvizsgálva pozitív és negatív aspektusaikat. Azokat az elveket, amelyekért műveikben síkra szállnak, alkotói módszereikben is következetesen alkalmazzák – értékelte a továbbjutott művészek alkotásait Angel Judit, a zsűri elnöke.

A kiválasztott művészek pályázati anyaga Bécsbe kerül, ahol egy kurátorokból és múzeumi szakemberekből álló nemzetközi zsűri kiválasztja azt az öt művészt, akit a Henkel Art.Award. 2012 díjra jelöl. A művészeti díj nyertesét 2012 októberében egy díjkiosztó gála keretein belül hirdetik ki Bécsben. A Henkel Art.Award. díjazottja 7 000 euró pénzjutalmat kap, és egy lehetőséget arra, hogy hazájában is saját kiállítást szervezzen a Henkel támogatásával. A győztesnek arra is lesz lehetősége, hogy műveiből 2013-ban a MUMOK-ban is rendezzen kiállítást. A nyertes művei a kiállítási katalógusban is megjelennek majd. A Henkel CEE szakmai együttműködő partnere a KulturKontakt Austria és a MUMOK (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig).

Forrás: Henkel Magyarország Kft.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ipar- és képzőművészek

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?