Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Fenntartható építészeti tervek a Holcim előadásában

Hírek 2012. 05. 10.

Budapest/Szeged, 2012. május 10. - A mai napon a Szegedi Tudomány Egyetem Kongresszusi Központjában rendezték meg a fenntartható építészetet népszerűsítő Öko-logikus Építészet konferenciasorozat idei utolsó előtti állomását. A Holcim Hungária Zrt. részéről Márta Irén kommunikációs igazgató előadásában ismerhették meg az érdeklődők a világ legújabb fenntartható építészeti terveit, elképzeléseit, melyek a Holcim Awards for Sustainable Construction (Holcim-díj a Fenntartható Építészetért) építészeti világversenyen elismerésben részesültek.

Március 20-a és május 15-e között az Artifex Kiadó és a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) összesen 7 városban mutatja be szakértők segítségével a környezettudatos építkezés Magyarországon elérhető megoldásait. A korábbi kecskeméti, pécsi, győri, debreceni, budapesti illetve a mai szegedi rendezvényt követően még további egy városban, Balatonvilágoson hallgathatják meg az érdeklődők az előadásokat.  A konferencia különlegessége, hogy a gyakorlatban használható, és a magyarországi körülményeknek megfelelő, komplett műszaki megoldásokat, konkrét elemzéseket és mintaterveket mutat be az érdeklődőknek. Erre az alkalomra Ertsey Attila, ismert környezettudatos építész irodája elkészítette a hazánkban is megvalósítható „Magyar ház 2020 mintatervet”, mely megfelel az Európai Unió 2020. évre megfogalmazott energetikai célkitűzéseinek. A kecskeméti Három Gúnár Rendezvényházban személyesen is lehetőségük volt az érdeklődőknek feltenni kérdéseiket a tervezőnek a mintatervvel kapcsolatban. A résztvevők számára emellett a konferenciát követően elektronikusan is hozzáférhetővé tették a Mintaterv dokumentációját.

A Holcim előadásából megismerhettük a legújabb fenntartható építészeti terveket, melyek a Holcim Awards világverseny regionális díjait elnyerték. Úszómedencévé alakított folyóág, élelmiszertároló központ az Északi-sarkon, középiskola passzív szellőzőrendszerrel Afrikában. Egymástól nem csak földrajzilag, de funkciójukban is oly távol álló építészeti elképzelések ezek, melyek a hazai közönség előtt eddig kevésbé voltak ismertek. „Célunk, hogy a Holcim Awards világverseny kapcsán megszületett fantasztikus, fenntartható építészet terveket a hazai szakemberekkel is megismertessük, és ezzel hozzájáruljunk a környezettudatos építészet hazai elterjedéséhez, minőségi fejlődéséhez.” mondta el Márta Irén.

A Holcim úttörő szerepet játszik a fenntartható építészet hazai elterjesztésében, szakmai konferenciák állandó vendége. A vállalat 2005 óta rendez egyetemi előadássorozatokat és hosszú távú együttműködéseket igyekszik kialakítani az építész-képzésben résztvevő felsőoktatási intézményekkel. A Magyarországon végzett szemléletformáló munkájának elismeréseként nemrég rangos, nemzetközi díjat, European Excellence Awards-ot kapott a Holcim Hungária Zrt.

„Egyensúlyban tartható-e a kortárs építészet ökológiai, illetve design aspektusa? Le kell-e mondanunk az esztétikai szépről annak érdekében, hogy a jövő építészetét fenntartható, energiahatékony rendszerré alakíthassuk át? A svájci Holcim Foundation for Sustainable Construction projekt keretében építészeti tervek százai keresik a választ erre a kérdésre. Ennek a pályázatnak az egyik legfőbb tapasztalata, hogy a különféle régiók, különféle kulturális, gazdasági, tudományos lehetőségek nem válhatnak gátjává az építészeti kreativitásnak, illetve a szépre, harmóniára való törekvésnek.” Martinkó József, építészkritikus

Forrás: Grayling Hungary

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?