Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Európában az energiaipari zöld befektetések értéke 2011-ben meghaladta a 100 milliárd dollárt

Energia megtakarítás 2012. 03. 29.

A 100 milliárd dolláros lélektani határ átlépése egyértelműen a német és olasz napelem-telepítéseknek volt köszönhető. Nem véletlen, hogy ez lesz az egyik fő témája az idei RENEXPO-nak, Magyarország vezető energetikai szakkiállításának, amelyen május 11-én megrendezik az első Nemzetközi Szolár konferenciát is. Az eseményt az iparágban olyan meghatározó szervezetek támogatják, mint a REC Solar Germany GmbH és a PV Cycle Association.

A 100,2 milliárd dolláros európai zöld befektetés jelentősége azért kimagasló, mert egyébként 2011-ben az energiaipari beruházások a gazdasági válság hatására komolyan visszaestek. Mindennek fényében nyugodtan kijelenthetjük, hogy 2011 a napenergia éve volt. A megújuló energiaiparon belül ez azt is jelenti, hogy tavaly a napenergetikai befektetések egyértelműen az első helyre kerültek, megelőzve az eddig élen álló szélenergiát. Volt már példa ugyan arra, hogy a két technológia közül a napenergetika került ki győztesen, de ekkora különbség még soha nem mutatkozott a két szektor között. A 2011-ben megvalósult zöld beruházásokat tekintve Európa vitte el a pálmát, második helyen az Egyesült Államok, harmadik helyen pedig Kína áll.

Az első Nemzetközi Szolár konferencia résztvevői ugyanakkor a napenergia örömteli és egyértelmű térhódítása mellett foglalkoznak majd az ágazat gondjaival is. A napelemgyártás területén ugyanis jelentős többletkapacitások épültek ki, ami miatt az árak erős nyomás alá kerültek. Ez jó hír a fogyasztóknak, hiszen olcsóbban jutnak hozzá a napelemekhez, de rossz hír a befektetőknek, hiszen az ágazat nyereségessége drámaian csökkent. Több csődvédelmi eljárás is indult. Németországban közben az állami támogatáspolitika megváltoztatását is fontolgatják. Ez jellemzően azt jelenti, hogy ismét csökkenne az átvételi tarifa¹. A németek kedvét ugyanis a korábbi tarifacsökkentések olyannyira nem vették el az újabb napelemek felszerelésétől, hogy 2011-ben nagyobb napelem kapacitás épült ki, mint 2010-ben. A tarifavágáson kívül most már kapacitáskorlátozáson is gondolkodnak, miután Németországban a napenergia kapacitás 2008 óta gyakorlatilag exponenciálisan nő és immár meghaladta a 25 ezer MWp-t.

A napenergia területén végre komoly elmozdulás történt Magyarországon is. Általános tapasztalat ugyanis, hogy a jelenlegi árak mellett a napelemek gazdaságos telepítéséhez valamekkora állami támogatásra szükség van. Ez a támogatás ugyanakkor hosszútávon visszatérül az államnak, hiszen csökken az ország importfüggősége, a környezetterhelés és a nagyfeszültségű hálózatok építési költsége. Jelenleg Magyarországon végre több pályázat is elérhető, melyekkel gazdaságosan telepíthető napelemes rendszer. Külön öröm, hogy pályázhatnak magánszemélyek és társasházak. A családi házakon történő napelem felszerelésére viszonylag egyszerűen lehet támogatást nyerni. Erre a támogatásra az ország egész területéről lehet pályázni. A támogatás mértéke 30 %-os alaptámogatás, melyhez 10-20-30 %-os bónusztámogatás is elnyerhető, tehát összesen 30-50 % támogatáshoz juthatnak a pályázók. A pályázat feltétele az épület energetikai tanúsítványa. A RENEXPO-n május 10-12-e között ott lesznek az Energiaközpont munkatársai, akik egyrészt szakmai támogatói a rendezvénynek, másrészt a pályázati lehetőségekkel kapcsolatban részletes felvilágosítást tudnak adni.

A szemléletváltozásra jó példa, hogy napelemes rendszer épül a Szegedi Tudományegyetem épületeinek tetejére. Az intézmény a Fenntartható Fejlődési Stratégia részeként 24 helyszínen 2754 db napelemet telepít, így villamosenergia-igényének 7 százalékát állítja majd elő megújuló energiaforrásból. A beruházás évente várhatóan több mint 25 millió forintos (kb. 326 lakás éves villamosenergia-fogyasztását kitevő) villamosenergia-megtakarítást jelent, és 2032 tonna CO2 kibocsátás szűnik meg a segítségével. Az uniós támogatással megvalósuló beruházástól a szakemberek azt várják, hogy egyfajta mintaprojekt lesz a közintézmények számára.

¹ Az átvételi tarifa azt az árat jelenti, amennyiért az áramszolgáltatók megvásárolják a napelemmel rendelkezőktől, az általuk megtermelt számukra felesleges többlet áramot. Amikor valaki napelemet szereltet a házára, akkor általában felkerül az addigi árammérője mellé egy másik árammérő, amelyik a hálózatba táplált áram mennyiségét méri. Németországban van olyan árammérő, amelynek kereke oda-vissza forog, attól függően, hogy a napelem többet-vagy kevesebbet termel éppen a ház fogyasztásánál. A napelemek által megtermelt pluszáramot lehet még akkumulátorokba is tölteni (szigetüzemű rendszerek).

Forrás: RENEXPO Sajtó

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?