Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Európai szinten a magyar polisztirolgyártás

Gyártói hírek, cikkek 2012. 01. 18.

2012 januárjában a Magyarországi EPS Hőszigetelőanyaggyártók Egyesülete felvételt nyert a polisztirolgyártók nemzeti szövetségeit tömörítő európai szervezet, az “European Manufacturers of Expanded Polystyrene”, az EUMEPS tagjainak a sorába.

Az 1989-ben alakult társaság olyan nonprofit szakmai tömörülés, amely elsősorban az igen magas szinten szervezett információáramlás biztosításával igyekszik segíteni tagjai munkáját.

Tanulmányok, kutatások nyomán napvilágot látott eredményeket, piaci híreket, vonatkozó gyártási, műszaki és marketing megoldásokat közvetít, különös tekintettel a környezetvédelmi kérdésekre. Mindezeken túl a fenntartható fejlődés jegyében képviseli a kontinens meghatározó - 35 százalékos részesedéssel rendelkező - hőszigetelő anyagát, az EPS-t produkáló iparág érdekeit az Európai Tanács döntéshozatali folyamataiban.

Az EUMEPS alapító iratában  vállalt kötelességeinek egyike a különböző hatóságok és közintézmények (pl. a törvényhozás), valamint az iparág közötti folyamatos és kölcsönös információáramlás fejlesztése és koordinálása, a szervezet kiemelt feladatának tartja  a közvéleménynek szóló EPS-alapú építő- és csomagolóipari termékekkel kapcsolatos ismeretterjesztést is. Ennek megvalósítása érdekében hozzájárulhat minden olyan tevékenységhez (pl. társadalmi vagy civil kezdeményezés), amely közvetlenül vagy közvetve szolgálja céljait. Azon fáradozik, hogy még inkább megismertesse az EPS-ben rejlő technikai, energiahatékonysági és környezetvédelmi előnyöket. Ezzel is elősegítvén a lakosság energia- és környezettudatosságát.

A csatlakozás feltétele, hogy a nemzeti szövetség a hazai gyártói kapacitás többségét reprezentálja, hiteles minőségbiztosítási rendszert működtetessen, illetve az iparágat jellemző statisztikai metódussal rendelkezzék. A 2006-ban megalapított MEPS-nek  az egyébként is bonyolult magyar piaci viszonyok közepette hosszú időbe került a gyártók közötti egyeztetés, a kompromisszumok kialakítása. 2011 utolsó negyedévére azonban az EUMEPS által elvárt - egyébként a magyar fogyasztók érdekeit is magas színvonalon támogató - minőségi tanúsítványról is megállapodtak a tagok. A csatlakozással kezdetét vette az iparág működését jellemző gazdasági mutatók rendszerének összehangolása az EUMEPS által elvártakkal. Ennek a hozadéka pedig egy áttekinthetőbb, a szegmens mindenkori helyzetét egyértelműen tükröző rendszer működtetése.

Tagságunk további előnyöket ígér a legfrissebb információkhoz való naprakész hozzáférés tekintetében is. Az EUMEPS rendelkezésére bocsátja a pályázati forrásokból, illetve a tagok hozzájárulásaiból finanszírozott tudományos kutatásainak eredményeit, szakértőket biztosít a legújabb technológiák adaptálásához. Mivel a szakmai információk közvetítését elsőrendű céljai között számon tartó nemzetközi szervezetről van szó, a magyar szövetség friss értesüléseket szerezhet más tagállamok fejlesztőinek eredményeiről, a szabályozók alakulásáról. Ezek közül a legfontosabbak természetesen az EU által már elfogadott, illetve a tervezett előírások. Mivel az EUMEPS jelentős lobbyerővel rendelkezik Brüsszelben, aktívan részt vesz az épületek energiahatékonyságát meghatározó EPBD irányelveinek, illetve az építési termékrendeletek kialakításában. Javaslatokat tesz pl. olyan EU támogatási formák bevezetésére, mint az új bérlakás program.

A termékek korszerűsítést segíti a csatlakozásnak az a feltétele is, hogy - miként az EUMEPS együttműködési megállapodásban van az alapanyaggyártók európai szövetségével, az Plastic Europe szervezetével - a nemzeti szervezetek szoros kapcsolatot ápoljanak az alapanyaggyártókkal. Az együttműködés révén Magyarországon is a termékfejlesztést szolgáló, konkrétabb innovációs munka alakulhat ki. A műszaki tudományos együttműködés pedig a fogyasztók érdekeit szolgáló választékbővülést eredményezhet.

Forrás: Art-Fon Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?