Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakkönyv

< >

Empire és biedermeier

Művészet 2012. 03. 14.

Bútorművészet Magyarországon

GEOPEN Könyvkiadó Kft. 2012

  • Szerző: Rostás Péter
  • Illusztráció: Színes fotókkal
  • Oldalak száma: 96
  • Borító: Puhatáblás, ragasztókötött
  • ISBN: 9789639340923

A 19. század első felének bútorművészete több mint egy évszázada töretlen közkedveltségnek örvend hazánkban és általában a kontinensen. Érdekes módon az 1850 utáni fél évszázad a biedermeierben még egy szellemi posványnak tekintett korszak elkorcsosult bútorstílusát látta. A historizmus azon bútorokat preferálta, amelyeket történeti előképek, esetleg az ekkor alakult iparművészeti múzeumokba begyűjtött emlékek alapján építészek terveztek.

A 20. század hajnalán az ébredező modern művészet a biedermeierben saját előképére ismert, és mint utolsó igazi bútorstílust, amely még nem a történeti motívumok önkényes eklektikájával, hanem szabad fantáziával, a funkció és az asztalosszakma szabályai szerint alkotott új formákat, visszahelyezte jogaiba. Azt az őszinte stílust látták benne, amely még nem a parvenü liberális polgárság úrhatnámságának, az urak lakberendezésére kacsintgató stílusa volt.

Magyarországon a reformkor, a táblabíró kor lakáskultúráját a két világháború között emelték piedesztálra, a magyar biedermeier ekkor szinte a nemzeti bútorstílus státuszát nyerte el. Az 1930-as évek modernista esztétikája ugyancsak elismerte a biedermeiert, és magát ebből eredeztette. Paradox módon a II. világháború után is megőrizte pozícióját a biedermeier: előbb mint a neobarokk kívánatosan józan ellentéte, illetve a szocialista realizmus által kitüntetett magyar klasszicizmus lakberendezési stílusa, utóbb - az 1960-as években - mint a felvilágosodás szülötte, a ráció és a haladás stílusa élvezett elismerést.

E napjainkig népszerű és keresett stílusok történetének kutatása során az 1980-as évektől vált világossá, hogy a 18. század végén az ész korszaka, a felvilágosodás ugyan valóban komoly változást idézett elő az uralkodó lakberendezési stílusokban, de ennek diktálója nem a polgárság, hanem továbbra is az arisztokrácia, és a leggazdagabb társadalmi rétegek voltak. Polgárinak csak annyiban tekinthetők a 19. század első felének bútorstílusai, amennyiben a korábbi idők földesúri és szerzetes asztalosai után immár a városokban céhekbe tömörült polgári asztalosok lettek a legjelentősebb előállítói és formálói a bútorművességnek.

Kötetünk e napjainkig népszerű és széles körben keresett stílusok sokarcúságát és váltakozását, valamint eredetét és elterjedési útját mutatja be kiemelkedő bútorok, órák, zongorák valamint rajzok segítségével.

Ára: 3.290 Ft helyett

  • 3.126 Ft (Megtakarítás: 5%)
  • 2.797 Ft (5+10%) - Törzsvásárlóként elérhető ár

Megrendelhető a Libri honlapján »

Forrás: Libri

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Bútor
Lakberendezés

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?