Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

ThermoShield bevonatok

Épületfelújítás 2013. 03. 25.
A History bevonattal kezelt falfelületen nincs, míg a dísztéglán van sókiválás
A History bevonattal kezelt falfelületen nincs, míg a dísztéglán van sókiválás

A ThermoShield History bevonat több mint hőszigetelés, a modern műemlékvédelem hatékony eszköze. Megszünteti a falnedvesség, sókiválás okozta károkat, és helyettesítheti a táblás hőszigetelést.

A ThermoShield History egy bevizsgált és kipróbált festékbevonat, amelyet a műemlékek felújítására fejlesztettek ki. Jellemzője a hosszú élettartam, jó tisztulóképesség, az üzemeltetési költségek jelentős csökkentése.

A History festék egy ellenálló, kültéri védőbevonat, ami minden szokásos alapon jól tapad. A kiszáradás után egy membránszerű struktúra jön létre, amely kb. 50%-ban szilikátos, nanoméretű – belül üres – gömböcskékből, és 50%-ban kapillárisképző, adaptív kötőanyagból áll. A kialakult membrán a falat kíméletesen kiszárítja. Kb. 380 ml/óra/m2 víz – vagy ennek kétszerese – transzportálható aktívan, ha egy fal kívül és belül is le van festve. A falszárítás azért fontos, mert a nedvesség jelentősen rontja a fal hőszigetelő képességét. 4% víztartalom 50%-os hőszigetelő-képesség csökkenést eredményez. Ezzel az energetikai számításoknál sem kalkulálunk, a festés után azonban döbbenten tapasztaljuk a jelentős fűtésköltség-csökkenést.

A bevonatban levő gömbök a festett felületből „kilógnak”, így a „Lótusz-effektushoz” hasonló öntisztuló, hidrofób homlokzatfelület alakul ki. A gömbök 86%-os reflexív hatása miatt a bevonat termikusan csillapítja a felületet, a kötőanyag pedig rugalmas, így megakadályozza a repedések kialakulását. A homlokzatoknak hosszan tartó védelmet biztosít a környezeti hatások, repedések, UV-sugárzás, savas esők és nedvesség ellen. Algák, mohák nem találnak táptalajt a homlokzaton.

A régi építményeknél jellemzően a falak vízzel és sóval terheltek. Erre a leghatékonyabb megoldás a kapilláris szárítás. A History bevonat mikrokapillárisai elősegítik a víz és só szállítást, a sókiválás, felhalmozódás a bevonat miatt nem a vakolatban történik, hanem a felületen. A bevonat sd-értéke száraz környezetben 1.7, nedves környezetben 0,02 között változik! A képen a festett felületen nincs, míg a dísztéglán van sókiválás.

A műemlékek felújítása azonban nem csak homlokzatfestésből áll. Igen sok problémát vethet fel a belső terek megújítása, falnedvesség, hőhidak, penészedés stb.

Télen – a belső festés hatására – érezzük a hősugarak falról történő visszaverődésének áldásos hatását, miközben csökken a falakon át távozó hőveszteség. A falak belső felületén történő egyenletes hőelosztás javítja a komfortérzetet, nem alakulnak ki a különböző hőmérsékletű levegőrétegek, megszünteti a hőhidakat.

A penészgombák rendkívül igénytelenek, így a penész kialakulását egyedül a felületi nedvesség megléte, vagy hiánya dönti el. Megoldás ThermoVital bevonat alkalmazása, amely olyan tartós, fizikai változást idéz elő, mint a páratartalom-csökkentés, a falak felületi hőmérsékletének megemelése.

A bevonatban lévő gömböcskék a hőenergiát reflektálják, szétoszlatják, miközben önmaguk felmelegszenek és azonos léghőmérséklet mellett, egyenletes – a korábbinál átlagosan 2,5-3˚C-kal magasabb - felületi falhőmérsékletet alakítanak ki. A penészmentesítő bevonat alkalmazása igen jelentős „mellékhatással” is rendelkezik: az éves fűtési költséget – a hőreflexiónak, hőkiegyenlítődésnek, köszönhetően – akár 25 %-kal is csökkentheti. Mit mond egy szakértő (Dr. Orbán József PhD. Kandidátus PTE) a ThermoShield termékcsalád hőszigetelő képességéről? A bevonat a hő terjedésének minden fizikai formáját gátolja (erről lásd külön cikket).

A muzeális épületekhez sokszor tartoznak külső fa felületek, melynek védelméről szintén gondoskodni kell. A ThermoShield Nature hatékonyan véd az ózon, savas esők, UV-sugárzás rongáló hatása ellen. Alga, penész, moha nem tud a bevont felületen megtelepedni. A ThermoShield ÉME engedély száma A-331/2005. A ThermoShield termékcsalád az energiamegtakarító bevonatok közül egyedül részesült a KIVÉT – Kiváló Építési Termék – díjban.

Anyagszükséglet (két réteg felhordásához): Kb. 330 ml/m² sima, kevésbé nedvszívó felületen a 0,25 mm vastagság eléréséhez. A TERC Építési Normagyűjteményben a ThermoShield termékek megtalálhatóak.

< >
Czinege és Fiai Kft. - ThermoShield® bevonat
http://www.thermoshield.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?