Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Knauf Insulation hő- és hangszigetelő termékek

Hőszigetelés 2014. 04. 16.
Egy már elkészült korszerű új pincefödém (Hegyvidék bevásárlóközpont, Budapest)
Egy már elkészült korszerű új pincefödém (Hegyvidék bevásárlóközpont, Budapest)

Mindig az adott célra kifejlesztett anyagot alkalmazzuk!

A Knauf Insulation széles termékválasztéka a legkülönfélébb hő- és hangszigetelési feladatokra nyújt megoldást. Ezek közül a pince- és padlásfödém hőszigetelése éppen úgy a leggyakoribb felhasználási területek közé tartozik, mint a válaszfalak hangszigetelése vagy a magas épületek homlokzati hőszigetelése. 

Nem éghető, időálló Heraklith pincefödém-szigetelés

A Knauf Insulation több terméke is alkalmas az alulról hűlő födémek hő-, hang- vagy tűzzel szembeni szigetelésére, melyek közül a leggyakoribb feladat a hőszigetelés. Korábban, megfelelő anyagok hiányában ez egyáltalán nem volt szokás (pl. a panelépületek földszinti lakásai alatt), de a mai korszerű szigetelőanyagok már lehetővé teszik. 

Az alulról hűlő födémszigeteléseket kezdetben nem érintette annyi előírás, mint manapság. Napjainkban például a tűzvédelem lett az egyik fő választási szempont. Menekülési útvonalakon pedig általában csak A1-es termék építhető be. Ezt a feltételt több, különböző alapanyagú (habüveg, ásványi szálas) szigetelésünk is képes teljesíteni, azonban az ártényező jelentősen leszűkíti a valóban beépítésre kerülő anyagok körét. Cégünk kőzetgyapot vagy üveggyapot termékei tökéletesen megfelelnek mind a tűzvédelmi, mind a hőtechnikai elvárásoknak, de csak a megfelelő termék választása esetén képesek ezt a funkciót hosszú távon is ellátni. Ma viszont a megrendelői árnyomás egyik hátrányos velejárója a legolcsóbb, ám nem pontosan az adott célra kifejlesztett anyag beépítése.

Ezeken a szerkezeteken a külső hatások, mint pl. a gépjárművek kipufogógázának kormos levegője, a vandálok ténykedése, vagy a nagy légmozgás jelentős károsodásokat okozhatnak, ezért a mostanában előszeretettel alkalmazott üvegfátyol kasíros termékek nagyon kis százaléka javasolható erre a célra. Ezek az átszellőztetett homlokzatok megfelelő szigetelőanyagai, míg az alulról hűlő födémekhez mindenképpen kellően masszív, mechanikailag nagyon jól ellenálló, időálló és emellett esztétikus felületű hőszigetelő réteget kell ajánlanunk.

Pontosan ilyen kedvező (hőtechnikai, akusztikai, tűzvédelmi, esztétikai és időállósági) tulajdonságokkal rendelkeznek Heraklith márkájú fagyapot szigetelőink, melyek az idei évtől már A2-es tűzvédelmi előírásnak felelnek meg és az esztétikai igényesség mellett tökéletes védelmet biztosítanak a hőszigetelő magnak, tehát széles körben helyes megoldást kínálnak az alulról hűlő födémek szigeteléséhez.

Korszerű szigetelés került a kétszáz éves kastélyba

Új generációs ásványgyapot termékünk, a FactPlus® is szerepet kapott az 1800-as évek legelején épült Semsey-kastély teljes körű felújítása során: a kivitelező 15 cm vtg FactPlus® FCB 039 típusú ásványgyapot hőszigetelést terített el 1500 m²-en, a padlásfödém hőszigetelésére.

FactPlus ásványgyapot hőszigetelés

A FactPlus® ásványgyapot kevésbé terheli a födémet, felhasználóbarát és csak természetes anyagot tartalmaz

A FactPlus® előnyei az eddig alkalmazott könnyű kőzetgyapot lemezzel szemben: 

  • a helyszínen (tetőtér) kitömörödéssel éri el végleges térfogatát,
  • kevésbé terheli a födémet,
  • a kivitelezés során is felhasználóbarát, kevésbé szúr, kiporzása minimális,
  • csak természetes anyagot tartalmaz (Ecose technológia). 

Gipszkarton válaszfalak szigetelése: a valódi cél a hanggátlás

Az épületeken belüli elválasztó falak a mai kor igényei alapján anyaguk szerint általában tégla-, beton-, gipsz- vagy könnyűszerkezetűek lehetnek. A gipszkarton falakban alkalmazandó szigetelések célja a beltéri helyiségek hanghatásainak csökkentése, a szomszédos helyiségbe átjutó zaj mérséklése - azaz a hanggátlás.

ECOSE 

10cm vastag válaszfalak hangszigetelési értékei, alapanyaguktól függően:

Porotherm tégla fal kétoldali vakolattal

40 dB

Ytong pórusbeton fal kétoldali vakolattal

41 dB

Ytong Silka mészhomok-tégla fal

43 dB

2x1rtg gipszkarton fal, 7,5cm Ekoboard üregkitöltés

45 dB

Családi házak hangszigetelt falaiba az Ekoboard szigetelés a megfelelő termék:

  • hidrofóbizált, ellenáll a párás körülményeknek,
  • kiváló tűzállóságú, A1 tűzvédelmi osztályú,
  • ECOSE kötőanyagú, nem tartalmaz káros vegyi anyagokat,
  • nem roskad össze a falszerkezetben,
  • van áramlási ellenállási vizsgálata (AFr=5 kPa s/m2),
  • mérettartományában minden karton-típushoz igazodik.

Ekoboard hangszigetelés

A hangszigetelést nem a testsűrűség, hanem a vastagság növelésével lehet javítani, így minél vastagabb falat építünk teljes keresztmetszetében kitöltve, annál jobb lesz a fal hangszigetelése. 

Nobasil FKD-S ásványgyapot szigetelés 50 méter magas épületen

A 2013 évi panel-felújítások során adták át a csepeli magasház megújult homlokzatát. Az alkalmazott Nobasil FKD-S/FKD kőzetgyapot lemez a legszigorúbb követelményeknek is megfelelt, melyeket ebben az építménykategóriában a szabvány megkövetel.

Az építőanyagok és épületszerkezetek tűzvédelmi követelményeit szabályozó 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet részletesen leírja az alkalmazható szigetelőanyagok minősítéseit. Az épület magasépületként az  I. tűzállósági fokozatba tartozik, így a homlokzat szigetelésére csak A1 - nem éghető - tűzvédelmi osztályba sorolt szigetelőanyag használható, amely megfelel az RE 180 perces tűzállósági teljesítménynek.

A felújításnál mindezeken felül külön kiemelt figyelem irányult az állványozásra (a teljes épületmagasság több mint 50 m!) és a dübelezésre is (30m felett 12 db/m2 a sarkoknál).

Csepeli magasház megújult homlokzata

A képen is látható, hogy az épület nem csak energetikailag újult meg, de az építésziroda által készített színterv eredményeképpen városképileg is üdítő színfoltja lett Csepelnek. A Nobasil FKD S ásványgyapottal az épületek hőszigetelése mellett a hangszigetelés is lényegesen javul, így a 80 mm vtg szigeteléssel a ház lakói - hála a szigorú tűzvédelmi előírásoknak - tulajdonképpen ingyen kapták a hangszigetelést is. A külső felületképzés a Graytherm MW rendszer öntisztuló, UV álló szilikon vakolata, ami páratechnikailag is jól alkalmazkodik az ásványgyapothoz, ezzel is biztosítva a „lélegző” homlokzat kialakítását.

< >
Knauf Insulation Kft.
http://www.knaufinsulation.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?