Utolsó frissítés: 2023-11-27

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Szellőzés a belső levegőminőség javításáért

Komfortnövelés 2013. 11. 21.
Aereco szellőzési rendszer kialakítása
Aereco szellőzési rendszer kialakítása

Miért higroszabályozás?

A belső légszennyezés több forrásból származhat, például függ az életviteltől, az emberi szervezet működésétől, vagy pára szabadulhat fel az alkalmazott építési anyagokból is. Akár folyékony, akár vízgőz formájában, a víz az elsődleges problémaforrás az építőiparban. Már kis mennyiségű vízgőz is elegendő ahhoz, hogy közvetlenül vagy közvetve hatással legyen a használók egészségére és az épület szerkezeti elemeire. A jó hőszigetelésű új-, vagy utólag szigetelt régi épületekben a szigetelés és a nyílászárók fokozott légzárása együttesen okozhatnak komoly pára gondokat: a leghidegebb felületeken víz kondenzációját, a párazáró rétegnél nedvesedést, a fal hőszigetelő képességének leépülését. Fentiekből adódik, hogy hatékony szellőzéssel szükséges a páratartalom szabályozása az otthonokban, amely optimális szinten beállítja és stabilizálja a belső relatív páratartalmat, így biztosítva a megfelelő komfortot és az egészséges lakókörnyezetet.

Azáltal, hogy az Aereco szabályozott szellőztetési rendszer a mindenkori szükségletek szerint szellőztet, nagyban hozzájárul a belső levegőminőség javításához. Az Aereco szabályozott szellőzési rendszer azzal, hogy a bent lévők szükségleteihez igazítja a szellőzőlevegő mennyiségét, minimalizálja a szellőzési hőveszteséget, optimálissá teszi a légcserét, valamint megelőzi a páralecsapódásokat és azok káros következményeit.

Fontos, hogy a légbevezetés megoldásával a fokozott légzárású mai nyílászárók okozta szellőzetlenség kiküszöbölhető, valamint a gázkészülékek légellátása is biztosítható.

Rendszer kialakítás

Az Aereco szellőzési rendszer kialakítása esetén légbevezetőket kell elhelyeznünk a lakószobákba, így a lakásba friss levegőt juttatunk. A friss levegő beáramoltatására ablakba építhető, valamint falátvezetéses légbevezető elemeket alkalmazunk. A komfort tér szellőztetésnél nagyon fontos, hogy a levegő bevezetés a lakók igénye szerint, valamint a belső légállapot szerint történjen, éppen ezért az elhelyezett szellőző elemek páraszabályozott kivitelűek legyenek.

 EHA2 Higroszabályozású akusztikus légbevezető

EHA² Higroszabályozású akusztikus légbevezető

A hatékony szellőzés elérésének érdekében légelvezető elemeket, elszívó rácsokat kell elhelyeznünk a vizes helyiségekben (fürdő, WC, konyha), amelyek légcsatornán keresztül elszívó ventilátorhoz vagy gravitációs szellőzőkürtőhöz csatlakoznak. Ezek biztosítják a szennyezett levegő eltávolítását, de a frisslevegő is csak akkor tud beáramlani a lakószobákba, ha levegőt szívunk el a kiszolgáló helyiségekből. A rendszer alapvető működésének érdekében fontos, hogy a levegő szabad áramlását a lakásban bezárt belső ajtók esetén is biztosítsuk, megfelelő ajtó alatti résekkel, átszellőző rácsokkal.

A megfelelő rendszer működés csakis szabályozott légcserével oldható meg, mellyel a szellőzés alacsony energiafelhasználású lesz, valamint nem okoz felesleges hőveszteséget sem.

Ha nem elégszünk meg a páraszabályozott, energiatakarékosan működő szellőzőrendszerrel, megvalósíthatunk nagyhatásfokú hővisszanyerős szellőző rendszert is, ahol az elszívott levegő hőtartalmával a friss befújt levegőt tudjuk előmelegíteni. Ennek a rendszernek a kialakítása alapvető követelmény a passzívházaknál.

Néhány közvetlen előny

Jobb légcsere, nagyobb komfort

Amint egy helyiségben személyek tartózkodnak, nő a relatív páratartalom, ekkor a páraérzékelős szellőzőelemek zsalui nyílnak, megnő a légforgalom. A kiszolgáló helyiségekben (konyha, fürdő, WC) folytatott tevékenységek fokozott szag-, illetve párakibocsátással járnak. Ezek következtében az itt elhelyezett légelvezetők a páraérzékelő vagy mozgásérzékelő, esetleg kézikapcsoló hatására nyitnak, ezáltal fokozva az elszívott levegő mennyiségét és felgyorsítva a szennyezett levegő eltávolítását, így a légcserét.

A páralecsapódások elkerülése

Az emberi kipárologtatás és a szokásos tevékenységeink (főzés, zuhanyozás, mosás) következtében felszabaduló nedvesség páralecsapódásokat okozhat, melyek gombásodást, penészesedési folyamatokat indíthatnak el. Ahogy növekszik a páratartalom, és ezzel a kondenzáció veszélye, a higroszabályozású szellőzőelemek nyitnak, a fokozódó szellőzés csökkenti a páratartalmat, így megszűnik a kondenzáció veszélye.

A fűtési költségek kézben tartása

A lakásokban gyakran a szellőztetésnek tulajdonítják a hőveszteség egy jelentős részét (akár 50%-ot is).  Ez igaz is a hagyományos szellőzési eljárások többségére nézve (állandó levegős szellőzés, ablaknyitás), viszont az Aereco higroszabályozású rendszerrel jelentős energiamegtakarítás érhető el. A légcsere a szükségletek szerint optimális lesz, így a szellőzési hőveszteség minimálisra redukálható.

Gázkészülékek légellátása

A nem zárható és növelt minimum hozamú légbevezetők szakszerű kiválasztásával és elhelyezésével a nyílt égésterű gázkészülékek égési és szellőző levegőjének utánpótlása biztosítható. Ezáltal ezek a berendezések biztonságosan üzemeltethetőek.

< >
Aereco Légtechnika Kft.
http://www.aereco.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?