Utolsó frissítés: 2021-06-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

PFEIFER kötél- és rúdrendszerek

Szerkezeti rendszerek 2013. 10. 22.
AWD Arena Hannover
AWD Arena Hannover

Kötél- és rúdszerkezeteket a mai modern épületek építéséhez éppúgy használnak, mint a régi épületek felújításához vagy a már meglévő tartószerkezet megerősítéséhez.

A PFEIFER sok éve erre a területre is specializálódott, széleskörű termékpalettája minden alkalmazási területhez és terhelési tartományhoz esztétikus, gazdaságos megoldást kínál. Minden PFEIFER feszítőszerkezet megfelel a legmagasabb és jelen pillanatban érvényes műszaki követelményeknek, illetve Európában ennek megfelelő minősítéssel rendelkezik. A termékrendszer teljesíti a jó minőségű, gazdaságos építkezés követelményeit. Felhasználási területe sokrétű: sportlétesítmények, homlokzatok, tetőszerkezetek, hidak, állattani és botanikus kertek.

A rendszer elemei:

 • ZSS Rúdrendszer
 • PE Spirálkötél – rozsdamentes
 • PG Spirálkötél – horganyzott
 • PV Zárt huzalos kötél – horganyzott


Rúdrendszerek

A PFEIFER 860-as feszítőrúd-rendszere feszítőrúdból, villásfejből és ezek komponenseiből áll. A feszítőrúd anyaga S460N nagyszilárdságú acél (folyáshatára min. 460 N/mm², 30%-kal magasabb, mint a szokásos S355-ös anyagé). Így azonos terhekhez kisebb átmérőket lehet használni - a vékony feszítőrúd gazdaságosabb.

A csomóponti kialakítások anyaga S355. Ezek geometriai méretei biztosítják a teljes teherbírást a táblázatokban lévő határ húzóerők (NR,d) vonatkozásában. Ha a csomó- és kapcsolódási pontok S235-ös anyagból készülnek, akkor a méretezésnél a lecsökkentett határ húzóerőt (NR,d,red) kell megadni.

A feszítőrúd rendszer leggyengébb része a rúd. Mivel ezek a leggyengébb részek, így a villásfej, a csapok és a karmantyúk nagyobb terhelésre vannak kalibrálva, azért, hogy ezek a komponensek ne károsodjanak.

Korrózióvédelem

A Pfeifer rúdrendszer 860-as minden eleme tűzi horganyzott kivitelben készül (DIN EN ISO 1461) vagy szórt horganyozással (DIN EN 22063).

Erzbahn-Schwinge, Bochum, Németország

Erzbahn-Schwinge, Bochum, Németország

Kötélszerkezetek

A PFEIFER a 16. század óta foglalkozik kötelekkel, melyeket a hajózásban, halászatban, az élet különböző területein használtak. A PFEIFER, folytatva hagyományait, korábbi tevékenységét kibővítve ma már építészeti kötélszerkezetekkel is foglalkozik.

Pfeifer kötélszerkezet alkalmazása

A Pfeifer kötelek nagyszilárdságú feszítőként vannak besorolva, nagyszilárdságú acél felhasználásával készülnek.

Az építőiparban a legelterjedtebb a spirálkötél és a zárt szerkezetű kötél, egyedi esetekre a pászmás kötél.

Spirálkötelek alkalmazása:

 • antennák merevítéséhez,
 • tartókötél könnyű szerkezetekhez,
 • függesztőkötél hidaknál, aláfeszítőkötél fa- és acéltartóknál,
 • korlátkötél lépcső-, erkély-, hídkorlátoknál.

Zárt szerkezetű kötelek alkalmazása: merevítő kötél, tartókötél. Előnyök:

 • nagyobb rugalmassági modulus,
 • körbe zárt felület, így jobb a korrózió védelem,
 • megakadályozza, hogy idegen anyagok bekerüljenek a kötél belsejébe.

A kötélszerkezeteknél az egyes elemeknél lévő építési tolerancia és méret eltérések állítására általában nincs lehetőség. Minden kötelet - kivéve, ha más megállapodás nem történt - a kötélnyúlás mértékének Ek=0,35‰-kel rövidebbre gyártanak, mivel a kötélnyúlás adott idő és terhelés alatt megjelenik. Így szereléskor a kötél beépítéséhez egy nagyobb erő szükséges, mivel ebben az időszakban a kötélnyúlás még nem zárul le.

Korrózióvédelem

 • építésnél szerkezeti eljárások,
 • sodronyok korrózió védelme,
 • kötélbelsők védelme, pl. kiöntéssel,
 • kötél külső felületének lezárása.

Tűzvédelem

A legtöbb esetben megfelelő építési eljárásokkal lehet az acélköteleket és azok kiegészítőit tűzvédelmi szempontból helyesen beépíteni, mivel a kötél maga nem növeli a tűzterhelést, és azt szabályosan távol kell tartani a tűzfészektől. Kérdéses eseteknél tűzvédelmi szakvélemény dönt ennek szükségéről.

A rendszer ETA minősítéssel rendelkezik.

< >
PFEIFER-GARANT Kft.
http://www.pfeifer-garant.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Kötélszerkezetek, rúdszerkezetek
Építési rendszerek

Legújabb cikkek

A korszerű ragasztás és tömítés az építkezéseken

Építőanyagok 2021. 06. 15.

A ragasztás és tömítés kulcsfontosságú szerepet tölt be az építkezési munkálatok során, ám időnként hajlamosak a szakemberek ezt tervezési és kivitelezési oldalról elhanyagolni, félvállról venni. Pedig elengedhetetlen például a könnyűszerkezetes építések során, ahol a tömítetlen kapcsolódási pontok az egész folyamatra és a végeredmény minőségére, tartósságára nyomhatják rá bélyegüket. Ilyenkor tűnhetnek fel a kellemetlen hézagok és mozgásból adódó repedések a falon, az ablak és a fal találkozásánál, vagy a különféle burkolatok érintkező pontjain, melyek ennél komolyabb problémákat is okozhatnak a későbbiekben

A minőségi vízszigetelésről

Építőanyagok 2021. 06. 15.

Bármilyen típusú épület építéséről, felújításáról vagy karbantartásáról beszélünk, a hatékony vízszigetelés elengedhetetlen feladat. Ráadásul nem csak a tetők, külső falak és homlokzatok esetén, ugyanis vannak olyan belső vizes helyiségek, víztartályok, csőhálózatok, valamint erkélyek és autóbeállók, melyeknél a biztonságos vízszigetelésre és csomóponti kialakításra is figyelmet kell fordítani. A Sika vízszigetelési termékei és rendszerei tartalmaznak vízszigetelő lemezeket, folyékony vízszigeteléseket, tömítő szalagokat és vízszigetelő habarcsokat, valamint speciális, kifejezetten erkélyekhez, garázsokhoz és vizes helyiségekhez kialakított megoldásokat

A purhab használata a házon belül és házon kívül

Építőanyagok 2021. 06. 15.

A purhab segítségével könnyedén tölthetjük ki a házon belüli és a kültéri réseket, áttöréseket, illetve gond nélkül rögzíthetjük a különböző nyílászáró szerkezeteket és a hőszigetelő táblákat. A Sika Boom® purhab család termékei minden igényre megoldást nyújtanak. Használatuk egyszerű, így nem csak a szakemberek, hanem a kivitelezésben kevésbé jártasak is sikerrel alkalmazhatják

Szakkönyv

Régi házból új otthon - Praktikus tanácsok és tanulságos történetek házfelújítóknak

Építkezőknek 2021. 06. 18.
Biztosan nem vagyok egyedül a régi házak iránti rajongásommal. Mivel ez a tevékenység kikapcsol, akkor is keresem az eladó, felújítandó gyöngyszemeket, ha egyáltalán nem szándékozunk házat venni. Időről időre megdöbbent, mennyi csodás épület van hazánkban, amely mind arra vár, hogy valaki meglássa benne leendő otthonát, és rombolás helyett megpróbálja visszaállítani régi, megkopott fényét

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?