Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

PROMATECT-MC (MASTERCLIMA) multifunkciós szigetelő lap

Épületfelújítás 2013. 09. 20.
Sókivirágzásos fal szigetelése
Sókivirágzásos fal szigetelése

A PROMATECT-MC (MASTERCLIMA) lapokat elsődlegesen a nedves falak kiszárítására, a penészesedés megszüntetésére fejlesztették ki, a falak és födémek belső felületén történő alkalmazásra. A kb. 85 %-ban mikrokapilláris szerkezetű, cellulóz-erősítésű kálcium-szilikát lap hatásmechanizmusa a következő:

  1. A felületre ragasztva kapilláris szívóhatásának köszönhetően elszívja a felületről a nedvességet, amely a kapilláris szerkezetébe bejutva elpárolog, és a lap az erős kipárologtató hatása miatt pára alakjában bocsátja ki azt a környezetébe.
  2. A kipárologtatott pára eltávolítása érdekében a szellőztetést biztosítani kell.
  3. A lapok csak abban az esetben tudják a falakat megfelelően és gyorsan kiszárítani, ha a fal nedvességtartalma nem haladja meg az 50%-ot.
  4. A lapok kipárologtató képessége a belső tér kb. 60%-os relatív páratartalmáig rendkívül erős, afelett meredeken csökken.
  5. Amennyiben időszakosan nagyobb nedvességterhelés éri a lapot, akkor a kapilláris szerkezetében kicsepegés és a felületének nedvesedése nélkül a 25 mm vastag lap max. 21 liter vizet tud betárolni.  Amennyiben a lap vízzel teljesen telítődött és a magas belső relatív páratartalom miatt nem tudja kipárologtatni magából azt, akkor a továbbiakban nem látja el a funkcióját. Azonban, ha a kipárologtatási feltételeket biztosítjuk, a lap rövid időn belül kiszárad és újra ellátja funkcióját. Élettartama elvileg végtelen (kivéve, ha a falban talajvízben oldott sók is találhatóak!).
  6. A penészesedést kétféleképpen is gátolja: a lapon a nedvesség csak pára alakjában halad át (kivéve ha teljesen eláztatjuk) és ezáltal a felülete mindig száraz marad (a penészgombák köztudottan csak a 4-5 napig folyamatosan nedves felületeken tudnak megtelepedni).  Anyaga kálcium-szilikát (mészkő), pH értéke kb. 10-12, azaz erősen lúgos kémhatású (köztudott, hogy a penészgombák a lúgos környezetben elpusztulnak).
  7. A továbbfejlesztett PROMATECT-MC plus elsődlegesen a talajvíz okozta problémák, a sókiválás (köznyelven salétromosodás) kezelésére kiváló. Működési elve hasonló a lélegző-pórusos vakolatokéhoz, de 85%-os kapilláris tartalma miatt jóval nagyobb a sóbetároló képessége és ezáltal az élettartama is. A penészesedés problémáját ez a lap is megoldja. Alkalmazása a már korábban említett max. 50%-os nedvességtartalom és max. 2 tömeg% vízben oldott sótartalom esetén javasolt. Ezen peremfeltételek teljesülése esetén a Bécsi Műszaki Egyetem által végzett gyorsított vizsgálatok alapján a 25 mm vastag lap élettartama min. 20-25 évre tehető, amíg a kapilláris rendszere telítődik a talajvízből kiváló sókkal.
  8. A PROMATECT-MC lap nedvesség elszívó tulajdonsága és jó hővezetési tényezője miatt kiválóan alkalmazható belső oldali hőszigetelésként is. Hővezetési tényező: λ = 0,053 W/m,K.

A falszerkezetek nedvesedésének néhány oka:

  • Nem megfelelő a fal hőszigetelése;
  • Hőhidas szerkezet;
  • Beázás;
  • Nagy relatív légnedvesség a belső térben;
  • Rossz vagy elöregedett talajvíz elleni szigetelésen keresztül a falazatba felszívódó talajnedvesség, stb.

Belső oldali hőszigetelés esetén a fal hidegebb lesz, emiatt növekszik a kondenzáció esélye. Az így lecsapódott párát a hagyományos hőszigetelő anyagok nem tudják „feldolgozni”, ezáltal a falak átnedvesednek, a nedvesedés hatására tovább romlik a hőszigetelő képességük, amely következtében még több nedvesség tud kicsapódni. Ez a folyamat öngerjesztő! Emiatt nem javasolt a hagyományos hőszigetelő anyagokkal a belső oldali hőszigetelés.

FONTOS: egy épületszerkezeten épületfizikai szempontokból a jól méretezett és szakszerűen kivitelezett külső oldali hőszigetelés előnyösebb. Belső hőszigetelés akkor jöhet szóba, ha

  • a külső felület struktúrája nem engedi meg a külső hőszigetelés elhelyezését;
  • a homlokzat műemlékvédelem alatt áll;
  • a lakóközösség nem minden tagja járul hozzá a külső hőszigeteléshez, stb…

A belső hőszigetelés akkor marad tartósan jó, ha a falakba nem jut oldott sókat tartalmazó nedvesség (főleg talajvíz), mert akkor a kapilláris szerkezete nem telítődik el, mint a talajvízből kiváló sók esetén. A telítődéssel arányosan a hőszigetelő képesség folyamatosan csökken!

A beépítés során mind a ragasztó, mind a glettelő mind a felületképző anyag (festék, esetleg tapéta) kizárólag páraáteresztő tulajdonságú lehet!

Európa-szerte már több millió m² beépítés történt az elmúlt 20 évben probléma nélkül, Magyarországon pedig 2003 vége óta kb. 25.000 m². A PROMATECT-MC rendszer magyarországi rendszergazdája és forgalmazója az ERAMIS Kft.

ERAMIS

ERAMIS Energetikai és Szigeteléstechnikai MÉRNÖKIRODA Kft.

www.eramis.hu 

06-30-950-9833

< >

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?