Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Épület átalakítások és felújítások könnyűszerkezetes építőelemekkel

Épületfelújítás 2013. 03. 18.
Hoesch Planeel® Siding  sávos burkolat - a rendszersín alkalmazásával a kazettás falszerkezetek is igény szerinti esztétikus, új burkolatot kaphatnak
Hoesch Planeel® Siding sávos burkolat - a rendszersín alkalmazásával a kazettás falszerkezetek is igény szerinti esztétikus, új burkolatot kaphatnak

Az utóbbi években megnőtt az igény az épületfelújításra, a homlokzatok utólagos szigetelésére, valamint a tetőterek hasznosítására belső átalakításokkal. A Hoesch Építőelemek Kft. által forgalmazott könnyűszerkezetes építőelemek és azok  két fő termékcsoportja, a lemeztermékek és a szendvicspanelek sokrétűen hasznosíthatók az építőipar ezen területein is. 

1. KÜLSŐ TETŐHÉJALÁSOK CSERÉJE

LEMEZTERMÉKEK

Leggyakoribb a kishullámú trapézlemezek alkalmazása. 0,75 mm vastagság esetén már elkerülhető a lemezek alá javasolt pallóterítés. 3-5° közötti tetőhajlásnál a lemezek lehetőleg keresztirányú illesztés nélkül fektetendők, kizárólag felső övi toldással, az uralkodó szélirányt figyelembe véve.

HOESCH kishullámú trapézlemezek

Az íves lemezek alkalmazása különleges megjelenést biztosít. Megfelelő statikai méretezéssel megtámasztott vagy önhordó ívek, valamint 4 m sugár alatt un. poligon ívek formálhatják a tetőt.

SZENDVICSPANELEK

HOESCH Thermodach szendvicspanel PIR hab szigeteléssel

 PIR hab szigeteléssel: Hoesch Thermodach 75, 95, 115, 135

A külső fegyverzet a HP35 profilú lemeznek felel meg. A termékek 5-9% tetőhajlás esetén keresztirányú toldás nélkül, 9% felett keresztirányú toldással fektethetők. Az illesztés un. habmentes zónával valósítható meg, az átfedés 100-150-200 mm, a lejtéstől és a beépítés helyétől függően. Ez gyári bevágást, ill. un. gyártás közbeni kasírfólia elhelyezést jelent a hab könnyebb eltávolítása érdekében.

Bár a maximális szelementávolságot a statikai számítás határozza meg, a tűzvédelmi határértékek igazolása érdekében ez nem haladhatja meg a 2,00 m-t.

Isorock Integral Dach szendvicspanel ásványgyapot maggal

Ásványgyapot  maggal: Isorock Integral Dach 95, 115, 135, 155

2. FÖDÉMKIVÁLTÁSOK, BENNMARADÓ ZSALUZATOK

LEMEZTERMÉKEK

Alacsony- és magasbordás trapézlemezek egyaránt alkalmazhatók, a statikai méretezés függvényében.  Nem együttdolgozó szerkezet, 2 ütemben méretezendő: betonozás közbeni és üzemi állapotban. A bennmaradó zsaluzatként történő alkalmazás előnyei: kiváltható a zsaluanyag, megfelelő méretezéssel elkerülhető a betonozás alatti közbenső megtámasztás, egyben esztétikus belső felületet is biztosít.

Különleges fajtája az Additív födém, méretezése együttdolgozó szerkezetként történik.

3. BELSŐ BURKOLAT FELÚJÍTÁS

LEMEZTERMÉKEK

Kishullámú profilok alkalmazása szokásos, akár teljes felületen perforált kivitelben, akusztikus igényeket is kielégítve. A lemezek belső oldalára igény szerint un. antikondenzációs filc bevonat is felhordható, mely magában tartja a nedvességet mindaddig, amíg az természetes úton, átszellőzéssel eltávozik, megelőzve ezzel a keletkezett kondenzvíz lecsepegését.

SZENDVICSPANELEK

HOESCH szendvicspanelek belső burkolat felújításhoz

  1. ábra: Látszó rögzítésű panel  (Hoesch Thermowand);
  2. ábra: Rejtett rögzítésű panel (Hoesch Isowand design);
  3. ábra: Látszó rögzítésű kőzetgyapot maggal ellátott panel (Hoesch Isorock)

Belső burkolathoz kis szerkezeti vastagságú szendvicspanelekben gondolkodhatunk. Látszó rögzítésnél a legvékonyabb 40 mm, rejtett rögzítés esetén 60 mm, és szintén 60 mm a legvékonyabb kőzetgyapot maggal ellátott panel is.

Az Isorock panel „A2” tűzvédelmi osztályba sorolásával az új OTSZ szerint belső tűzgátló falként is felhasználható. Kizárólag beltéri alkalmazásra javasolt a perforált fegyverzetű, kőzetgyapot maggal rendelkező Isorock  Akustik falpanel.

Az egészségügyi előírások alapján a hűtőkamrák kialakítása az 1176 mm fedési szélességű EMS panelekkel történhet, kizárólag PIR szigetelő habbal. A mennyezetre és a falszerkezetre azonos panelt szállítunk. Az EMS hűtőházi panelekkel tisztaterek is kialakíthatók, melyhez azonban speciális szerelési szaktudás szükséges.

4. KÜLSŐ FALBURKOLATOK CSERÉJE

LEMEZTERMÉKEK

Hagyományos falazatú műtárgyak homlokzatfelújításához a hagyományos kishullámú trapézlemez valamint színuszlemez alkalmazása mellett a Hoesch Planeel® Siding  sávos burkolat is megfelelő könnyűszerkezetes burkolat.  Átszellőztetett homlokzatként akár 30 cm vastagságú szigetelés elhelyezése is biztosított.  A háttérszerkezet és a multifunkcionális rendszersín segítségével a homlokzat feszültségmentesen szerelhető, elkerülve a lemezek hőmozgás okozta deformálódását. 

SZENDVICSPANELEK

A panelek vastagságát a megfelelő statikai méretezés adja meg. Vízszintes fektetésnél a fegyverzetek hőtágulását figyelembe véve célszerű a panelek kéttámaszú kialakítása. A támaszokon való rögzítés takaróprofilokkal fedett, így ilyen esetben el lehet tekinteni a rejtett rögzítésű paneltípusoktól. Függőleges fektetésnél viszont a csavarkép megjelenésének elkerüléséhez a rejtett rögzítésű panel ajánlott.

HOESCH Építőelemek Kft. Logo

HOESCH Építőelemek Kft.

www.hoesch-bau.hu

 

< >

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?