Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Vakolható kőzetgyapot alkalmazása homlokzati hőszigetelő rendszereknél

Hőszigetelés 2013. 02. 11.
Kaposi Mór Oktató Kórház, Kaposvár - Vakolt és átszellőztetett homlokzat
Kaposi Mór Oktató Kórház, Kaposvár - Vakolt és átszellőztetett homlokzat

Környezetünkben a legtöbb energiát az épületek fogyasztják, kézenfekvő tehát, hogy a térhatároló falak hőszigetelésével nagymértékben csökkenthetjük az energiafelhasználást. A szerkezetek fokozott hőszigetelésével jelentősen csökkenthető a felhasznált energia (fűtés/hűtés) valamint kibocsátott káros anyag mennyisége.

Az épületek hőveszteségének jelentős része – ez akár több mint 30% is lehet – a falszerkezeten át távozik. A hőszigetelés előnyös hatásai nemcsak télen, a fűtési költségek megtakarításában jelentkeznek, hanem nyáron, a kellemes belső klíma biztosításával is.

Hazánkban a homlokzati felületképzések legelterjedtebb módja a vakolat. A vakolható kőzetgyapot a vakolt hőszigetelő rendszerek (ETICS) ideális hőszigetelő anyaga, mert kiváló hőszigetelési tulajdonsága mellett kitűnő hangszigetelő képességgel bír, jó páraáteresztő és növeli az építmény tűzállóságát.

A homlokzati hőszigetelés jelentősége

Hőfokesési görbe

  • A nem hőszigetelt fal esetén a bal oldali hőfokesési görbe azt mutatja, hogy télen a falazat egy része (kb. harmada) a negatív hőmérsékleti tartományba eshet. Emiatt a fal hőtároló képessége is csökken. A falszerkezetben káros feszültségek alakulhatnak ki, amelyek az épület élettartamát csökkentik.
  • Hőszigetelés alkalmazásával – jobb oldali fal – a falszerkezet teljes vastagságával a pozitív hőmérsékleti tartományban helyezkedik el. A helyiség felfűtése ugyan lassabb, mivel a falat is fel kell fűteni, de ezt követően annak hőtároló képessége kihasználható (kisebb hőingadozás). Továbbá a falszerkezet belső felületi hőmérséklete magasabb lesz, így jobb hőérzetet biztosít.

Az ETICS követelményrendszer

A külső falak hőszigetelésére szolgáló, bevonatréteggel ellátott, többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek azonosítója: ETICS (az angol „External Thermal Insulation Composite Systems” rövidítése). A fenti rendszerekkel szemben támasztott követelményeket az ETAG 004 (az Európai Műszaki Engedély Útmutatója) tartalmazza. Az ETAG 004 követelményei alapján készül az ETA – az Európai Műszaki Engedély. Tájékoztató, részletek: www.eota.be 

Újdonság a kontakt homlokzatok hőszigetelésében

Az utóbbi időben örvendetesen növekszik azon homlokzatok száma, amelyek (a vállalatunk által gyártott) FKD-S ásványgyapot hőszigetelést kapnak. Ezen termék továbbfejlesztett változata a C1 és C2 jelölésű anyag. A fejlesztés lényege, hogy gyártáskor a táblák egyik vagy mindkét oldala speciális bevonatot kap (Coating 1/Coating 2). Hazánkban első ízben egy panelépület hőszigetelése során mutattuk be az anyagot, az egyik végfal készült FKD-S C1 felhasználásával, az állványon dolgozó szakemberek  kedvező véleménye mellett.

Az FKD-S C1 előnyeit az alábbiak szerint foglalták össze:

  • „kisebb a kiporzása”,
  • „érezhetően kevesebb ragasztót igényel”,
  • „gyorsabban végezhető a glettelési művelet”.

Fenti észrevételek egybecsengenek a gyári körülmények között végzett mérésekkel, tesztekkel és a külföldi tapasztalatokkal egyaránt. Ha csak a ragasztófelhasználás mennyiségi csökkenéséből indulunk ki, 1000 m² felületenként 1,5 sőt inkább 2 tonna szárazanyaggal kevesebbet kell a helyszínre szállítani, elkeverni és feljuttatni a megfelelő állványszintekre. Következésképpen ugyanezt az anyagmennyiséget nem kell a felületen eldolgozni sem.

Közelebbről vizsgálva az ásványgyapot szigetelő táblák felszínét, azonnal észrevehető, hogy az eddig megszokott bordásság (a gyári vonszoló lánctalp lenyomata) nagymértékben eltűnik a felületről. Ez a magyarázata a kisebb anyagszükségletnek. Emlékeztetőül: a glettanyagok anyagszükségletét általában a különböző gyártók cca. 1 kg/m²/mm-ben határozzák meg, típustól (frakcionáltságtól) függően, míg a klasszikus cementkötésű simítóvakolatok 3-4 kg/m² anyagszükséglettel rendelkeznek.

Homlokzati hőszigetelés készítése FKD-S C1 ásványgyapottal

Homlokzati hőszigetelés készítése FKD-S C1 ásványgyapottal - Debrecen, Jerikó út

Természetesen az FKD-S C1 is rendelkezik CE tanúsítvánnyal, és a környező országokban már évek óta alkalmazzák a homlokzatok hőszigetelése során.

< >
Knauf Insulation Kft.
http://www.knaufinsulation.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?