Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

ArchiCad lábtörlő tervező tárgyobjektum

Komfortnövelés 2011. 11. 18.
A lábtörlő szőnyeg csak akkor tudja teljesíteni funkcióját, ha össze tudja gyűjteni a szennyeződést, tehát megfelelő méretű - Cleartex Kft.
A lábtörlő szőnyeg csak akkor tudja teljesíteni funkcióját, ha össze tudja gyűjteni a szennyeződést, tehát megfelelő méretű - Cleartex Kft.

Aktív, hatékony szennyfogó szőnyeget azért használunk, mert sokkal jobb a közérzetünk tiszta terekben, jelentősen csökkenthetjük a takarítási költségeket, és hosszabb idő telik el, míg a burkolatot fel kell újítani, vagy cserélni.

A különböző típusú lábtörlő szőnyegek speciális tisztító funkciókra valók. Más-más lábtörlő szükséges kültérre, beltérre és szélfogóba, illetve más-más igénybevételnek is vannak kitéve. A leghatékonyabb rendszer kialakításához a zónák meghatározása szükséges:

  1. zóna – elsődleges szennyfogók kültérbe, vagy közvetlenül a bejárati ajtó mögé
  2. zóna – másodlagos szennyfogók fedett helyre, apróbb szennyeződések megfogására 
  3. zóna – a legforgalmasabb beltéri helyek: bejárat, recepció, lobby, lift, folyosók, lépcsők, vagy ott, ahol szennyezett térből érkeznek a tisztább térbe.

A 1,5-2 cm, illetve ennél magasabb szennyfogókat legalább a közlekedés irányában rámpával kell ellátni, de jobb megoldás az egészet lesüllyeszteni a burkolat szintjére - meglévő épületben ez  természetesen bontással jár.

Kültéri alumíniumsínes lábtörlő

Kültérben a leghatékonyabbak az alumíniumsínes szerkezetek, ahol az alusínbe kefesörtéket vagy gumibordákat építenek be

 Beltéri műszálas lábtörlő

Beltéri műszálas lábtörlő speciális strukturáltságú és sűrűségű vágott poliamid szálakból

A jó minőségű, hosszú garanciájú lábtörlő zóna nemcsak a megspórolt takarítási idő, energia, vegyszer révén eredményez komoly költségmegtakarítást. Legalább ilyen fontos, hogy megvédi a többi burkolatot is az idő előtti kopástól és cserétől! A szennyfogó szőnyeg azonban csak a megfelelő karbantartás, tisztítás mellett látja el funkcióját – a fölfelé álló, kemény, erős műszálakból álló lábtörlő porszívóval, slaggal, nagynyomású vízsugárral könnyen takarítható.

Az ArchiCAD 13 vagy újabb verzióhoz készített „Lábtörlő tervező tárgyobjektum” célja, hogy a tervezők segítségére legyen a szennyfogó rendszer betervezésekor. Optimalizálva az erre fordított időt úgy, hogy hatékony, az elvárásoknak, az épület jellegének, forgalmának megfelelő lábtörlőt tervezzenek be. Ehhez segítségképpen összesen 9 kötelezően megadandó + 1 figyelemfelkeltő opciót határoztunk meg:

  1. Elhelyezkedés - a lábtörlő helyét határozza meg: a.) kültér, b.) beltér, c.) köztes-szélfogó
  2. Beépítés fajtája - a.) burkolatként beépített (ajánlott); b.) burkolatra szerelt
  3. Épület környezete - a.) aszfalt, beton; b.) homok, kavics, fűrészpor; c.) sár, agyag; d.) olajok, zsírok
  4. Forgalom típusa - a.) gyalogos; b.) bevásárló kocsis, kerekes székes; c.) autó, targonca
  5. Forgalom mennyisége - a.) Gyenge (X < 100 fő/nap); b.) Közepes (100 fő/nap < X < 500 fő/nap; c.) Magas (X > 500 fő/nap)
  6. Hatásfok (tisztító képesség) - a.) alacsony; b.) átlagos; c.) kiemelkedő
  7. Élettartam - a.) átlagos (3-5 év); b.) optimális (5-8 év)
  8. Tűzállóság
  9. Grafika - szinte fénykép minőségű logót, szlogent jeleníthetünk meg a szőnyegeken vagy a kültéri gumi lábtörlőn
  10. Helyszínek - főbejárat, oldalsó bejárat, garázsfeljáró, kertkapcsolat, műhely/üzem-iroda átjáró, raktár-iroda átjáró, felvonók, tetőkert, terasz, stb. (opcionális)

A program másodlagos célja, hogy a fenti szempontok meghatározásával a megfelelő terméket listázzák ki a tervezést követően.

A beimportált termékek:

  • Alusínes lábtörlő (kefe-, gumi-, textil- és tűfilc járófelületekkel)
  • Prémium kategóriás textil lábtörlő (Cleartex Aktív, Classic, Duo)
  • Műanyag lábtörlő (Jaguár, Színes kefék)
  • Portál – marketing lábtörlő

A konszignációs lista állandó jelleggel tartalmazza az egyes termékek egyedi tulajdonságait. Ennek célja az volt, hogy minimálisra csökkentsük azon lábtörlők betervezését, amelyek nem látnák el a feladatukat, illetve teljesítményüket és minőségüket tekintve nem megfelelőek sem az elvárásoknak, sem az épület adottságainak.

A lábtörlő tervező tárgyobjektum díjmentesen tölthető le weboldalunkról.

< >

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?