Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Termográfia - Hőkamerák a gyakorlatban

Technológiák 2014. 04. 10.
Testo 885 hőkamera
Testo 885 hőkamera

A hőkamerák, az elmúlt 20 év során hatalmas fejlődésen estek át. A méréstechnikai alapelv nem változott, viszont a technológia folyamatosan fejlődött, a hőkamerák ”összementek” és ma már kompakt kézi műszer formájában is elérhetők. A testo 885 hőkamera megjelenése CamCorder alapra épül, viszont a kijelző mellett már a markolat is 90°-ban elforgatható, ezzel biztosítva a rugalmasságot a nehezen megközelíthető helyeken is. A már megszokott joystick-os vezérlés érintőképernyős kezeléssel egészült ki, ezzel igazodva a mai kor elvárásaihoz és hozzájárulva a felhasználóbarát kezeléshez. A hőképek elkészítésében a kiváló minőségű robusztus alumínium tokozású objektív nyújt segítséget. Az újdonságok közé tartozik még, hogy a kézi fókuszálás mellett az autofókusz funkció is elérhető, ezáltal a hőképek elkészítése egyszerűbbé, gyorsabbá válik.

A detektor felbontása 320x240 pixel, ami az új SuperResolution funkciónak köszönhetően megduplázható (640x480 pixel). A továbbfejlesztett elektronikának és a kiváló minőségű objektívnek köszönhetően a termikus érzékenységet sikerült <30 mK alá szorítani. Magas hőmérséklettel járó folyamatok vizsgálata egy speciális szűrőlencsével akár már +1200°C-ig is biztosított. Természetesen a PowerLed-ekkel kiegészített, beépített digitális fényképezőgéppel készült valós képeket automatikusan a hőkép mellé illeszti, így megkönnyítve az utólagos dokumentálást.

Nagy kiterjedésű felületek, például több emeletes épületek komplex vizsgálatánál problémaként merül fel a felület megközelíthetősége, így a hőképeket részletenként kell elkészíteni. Az új funkcióként megjelenő panorámakép varázsló segítségével a nagy felületről elkészített hőképeket a szoftver automatikusan összefűzi és így egy nagy kiterjedésű felület változatlan részletességgel jelenik meg a panorámaképen. Ipari területeken, kifejezetten a megelőző karbantartási munkálatok megkönnyítésére egyedi megoldásként jelenik meg a SiteRecognition, vagyis a mérőhely azonosítás funkció. Az IRSoft számítógépes szoftveren keresztül az időről időre vizsgált mérőhelyek egy adatbázisba rendezhetők és egyedi „vonalkód” jelölésekkel láthatók el. Így a mérést végző a hőkamera automatikus mérőhely felismerő funkciójával azonnal a megadott mérési rutin szerint mentheti a hőképeket, ezzel megkönnyítve az utólagos rendszerezést és feldolgozást.

Innovatív fejlesztések

A detektor méretétől függ, hogy a hőkép mennyi pixelt tartalmaz, és minél magasabb a pixelszám, annál részletgazdagabb és könnyebben kiértékelhető kép készíthető. A pixelek közötti „távolság”, vagyis a hőkamera geometrikus felbontása természetesen függ a használt objektívtől és a mért felület távolságától is. A detektor pixelszámának növelése – a több képpont révén – a geometrikus felbontás javulását eredményezi, így távolabbi objektumok is nagyobb részletességgel vizsgálhatók. Hőkamerák esetén a gyakorlatban legelterjedtebb a 160x120 és a 320x240 pixel felbontás. A detektor fizikai méretének növelésével növelhető a felbontás, viszont a Testo legújabb fejlesztésével a SuperResolution technológiával a felbontás megduplázható. A SuperResolution technológia az emberi kéz természetes mozgását használja ki és a kép elkészítésekor egymásután több képet is készít. Ezen hőképeket felhasználva egy speciális algoritmus alapján elkészíti a végleges képet, ezáltal a képminőség egy osztállyal javítható, azaz négyszer több pixel és 40%-al nagyobb geometriai felbontás érhető el. Így például 160x120 pixelből 320x240 pixel vagy 320x240 pixelből 640x480 pixel lesz. A SuperResolution technológia egy szoftveres frissítéssel aktiválható, így nemcsak az új, hanem a már megvásárolt hőkamerákra is rátölthető.

Az épületek beltéri vizsgálata során sok esetben a penészesedés okainak feltérképezése a cél. A penészképződés kialakulása sok tényezőtől függhet, szivárgás esetén a falba került nedvességtől, a felület pH értékétől, a levegő oxigén vagy kémiai anyag tartalmától. Legnagyobb mértékben viszont a levegő hőmérsékletétől, a páratartalmától és a felület hőmérsékletétől. A gyakorlatban legtöbbször a hőhidak, szerkezeti hibák vagy a nem megfelelő szellőztetés a penészképződés fő okozója. A Testo hőkamerák legújabb fejlesztésével a problémás felületek még a penész megjelenése előtt feltérképezhetők. A hőkamerák a környezeti paraméterek alapján közvetlenül a relatív felületi nedvességet számítják, így azonnal láthatóvá válnak a veszélyeztetett területek. További előny, hogy a környezeti hőmérséklet és páratartalom manuális megváltoztatásával szimulálhatóak a kritikus, de még lehetséges szituációk és vizsgálható a felületi nedvesség. Egyes típusoknál pedig lehetséges egy rádiófrekvenciás érzékelővel az online hőmérséklet és páratartalom mérés, így a nedvességeloszlás kép a tényleges paraméterek alapján vizsgálható.

Épületek termográfiás vizsgálata

A hőkamerával végzett mérés és az elkészített jegyzőkönyv rendkívül sok hasznos információval szolgál egy szakember számára.

Alkalmazási területek:

  • A hőképeket kiértékelve meghatározható az épület teljes felületének hőeloszlása, ami alapja lehet az energetikai számításoknak, a fajlagos hőveszteségi tényező (W/m³K) és a fűtési energia szükséglet meghatározásának;
  • Az épület(rész) hőhídjainak, hőszigetelési hiányosságainak feltérképezése;
  • A gépészeti hibafeltárás és szivárgáskeresés fűtési rendszerekben, valamint a beázási károk vizsgálata külön szakma a termográfia területén.

Az épületek energetikai tanúsításánál tehát egyértelműen a számszerűsített adatok a legfontosabbak, így a hőkamerával végzett méréseknél is figyelni kell a precizitásra és az infra méréstechnika megfelelő alkalmazására. A diagnosztikai vizsgálatoknál viszont nem a számszerűsített hőmérsékleti adatok a mérvadók, hanem magának a problémának (hőhíd, szigetelés) a feltárása, dokumentálása.

< >
Testo Kft.
http://www.testo.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?