Utolsó frissítés: 2023-05-09

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Ha ipari padló, akkor Sikafloor®

Ipari padlórendszerek kiválasztásának alapjai

Ipari padlókkal ma már szinte minden építési projekten találkozhatunk függetlenül attól, milyen funkciójú épületben vagyunk. Érdemes tehát megismerni, milyen alapvető típusok, anyagok, rendszerek találhatóak a piacon, mik a választás főbb szempontjai, és mik a velük szemben támasztható követelmények.

Az  ipari padlók túlnyomó többsége a műgyanta, vagy a cementbázisú rendszerek valamelyikébe sorolható.

Műgyanta bázisú padlók

A műgyanta burkolatok kiváló megoldást adhatnak, ha pormentes, magas kopásállóságú, könnyen tisztítható, vegyileg ellenálló, vékony rétegű, esztétikus burkolatot szeretnénk. A műgyanta rendszerek ráadásul számos opcionális rétegből épülnek fel, melyek megfelelő kombinációival szinte bármilyen igényt kielégíthetnek (például a kent fedő réteg alatti kvarchomok szórással, illetve a szemcsék méretével és a felhasznált anyag mennyiségével a csúszásmentesség tetszőlegesen beállítható). A rétegrend általában 0,6-4 mm vastagságú, és többnyire alapozó gyantából, közbenső rétegből és esetenként fedő rétegből áll, melyeket kent (hengerrel) vagy öntött (fogas simítóval) technológiával dolgoznak fel, átlagosan 10-15 órás várakozási időket tartva a munkafázisok között. Gyakran a padlóépítésnél habarcsokat is kell készíteni (javítások, holker, stb.), melyeket a gyanta és tüziszárított kvarchomok keverékéből kell készíteni.

Alapfelületi követelmények:

A padlóról a laza, lepattogzó részeket, cementtejet csiszolással, vagy fémszemcse szórással el kell távolítani, majd ipari porszívóval pormentesíteni. A beton aljzaton mért tapadó-húzó szilárdságnak meg kell haladnia a 1,5 N/mm²-t. A padlón nem lehet olaj és más szennyeződés.

Ipari létesítményekben (pl. raktárak, gyártócsarnokok) leggyakrabban epoxigyanta alapú rendszereket (pl. Sikafloor-263 SL) használnak, a nagyobb terheléseknél általában 2-3 mm vtg. öntött, a kisebb terheléseknél 0,6-1 mm vtg. kent burkolatokat. Az epoxigyanta jellemzője, hogy merev, nem UV-álló, viszont igen kopásálló.

Olyan szerkezeteken, ahol fontos a vízszigetelő képesség (parkolóházak, vizes helyiségek, teraszok, zárófödémek, stb.), rugalmas anyagokat kell alkalmazni, mely követelményeket leginkább a poliuretán (PU) gyanták képesek kielégíteni. A megfelelő repedésáthidaló képesség elérése érdekében azonban megfelelő vastagság is szükséges, mely követelménytől függően 2-4 mm is lehet. A PU anyagok ráadásul tartósan UV-állóak, tehát kültérben is használhatóak.

Léteznek az előzőektől eltérő alapanyagú padlók is, melyeket különleges igénybevételekre fejlesztettek ki: különlegesen gyors padlóépítést (akár 2-3 óra alatt) tesz lehetővé a metakrilát bázisú Sikafloor-Pronto rendszer, extrém vegyi, hő és kopásállósággal rendelkezik a PU-cement kombinációjú Sikafloor-Purcem rendszer.

Cementbázisú padlók

A klasszikus raktárcsarnokok padlóinak leggyakrabban alkalmazott kialakítási módjai a valamilyen magas kopásállóságú adalékokkal kialakított padozatok. A megfelelő receptúrájú, így minőségű beton/vasbeton lemez megfelelő bedolgozása után kerülhet sor a megfelelően megválasztott beszórópor, koptatókéreg egyenletes felhordására (4-6 kg/m²), illetve besimítására tárcsás simítógéppel. A beszóróporok bedolgozását – ökölszabály szerint – akkor szabad elkezdeni, amikor a frissbeton felületéről a víz már eltávozott, és a betonfelület már közel járható állapotban van. A beszóró por megfelelő megválasztásánál is ugyanúgy tisztában kell lennünk a megrendelő vagy a épület technológia követelményeivel, mint műgyanta bevonatok vagy burkolatok esetében. Ezen feltételek alapján választhatóak ki a megfelelő anyagok a hagyományos, leggyakrabban alkalmazott kvarc adalékolt (pl. Sika Panbex F1) vagy szintetikus adalékolt (pl. Sika Panbex F2) koptatókéreg anyagoktól kezdve egészen a különösen magas mechanikai terhelések esetén alkalmazásra kerülő fém adalékanyagot tartalmazó (Sika Panbex F3, F3 Extreme) anyagrendszerekig.

Ipari habarcspadlók

Az ipari padlóburkolatok esetében amennyiben az igény egy még homogénebb, vastagabb, egyenletes kopásálló réteg és képesség, abban az esetben kerülhetnek alkalmazásra a beszóró porokhoz hasonló időpontban alkalmazott, nedves-a-nedvesre technológiával felhordott habarcsrendszerek (Sika Panbex F+). A besimítás technológiájuk nagyon hasonló a beszórt társaikhoz, de ez esetben egy előkevert habarcsot kell a felületre felhordani a portermék helyett.

A habarcspadlók egy másik „családja” (Sika Cembex T) önterülő, és még gépi simítást sem igényel. A tárcsás simítás rezgései, valamint a beszóróporoknál alkalmazott vibrátoros kezelések ebben az esetben nem távolítják el az apró légbuborékokat így a maximum 10 mm-es réteget tüskés hengerrel légteleníteni szükséges! Amennyiben régi beton felületre történik a bedolgozás, a rétegek együttdolgozása érdekében a felületelőkészítést (csiszolás, portalanítás, előnedvesítés) mindenképpen megfelelő alapozásnak kell kiegészítenie.

Utókezelés, felületkeményítés, póruszárás

Az elkészített ipari padló utókezelését minden esetben meg kell oldani. A geotextíliás/fóliás nedvesen tartás mellett a betont ma már korszerű utókezelőszerek (pl. Sikafloor Proseal vagy Panbexil család) védik a kipárolgástól. A korszerű utókezelő szerek összetett hatással és funkcióval bírnak, mert egyrészt biztosítják a padozat utókezelését jó zárási hatékonysággal, póruszáró funkcióval rendelkeznek, és tovább javítják a padozatok kopásállóságát. Léteznek különböző kristályképző póruszáró anyagok is, melyek vegyi reakcióba lépnek a beton egyes alkotóival. Ez a folyamat hónapokon, sőt éveken át tart, és nagyon tartós eredményt ad.

A megfelelő rendszer, illetve termékek kiválasztásában a Sika mérnökei állnak rendelkezésére!

< >
Sika Hungária Kft.
http://www.sika.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ipari padló, burkolat, bevonat

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

A kertészkedés öröme

Kertépítés 2023. 05. 08.

"Kötelező olvasmány minden lelkes organikuskert-művelő számára" Alan Titchmarsh, A kertész leszek népszerű szerzője

Monty Dont, A kertész kertje című sorozat szenvedélyes kertművelőjét és szemet gyönyörködtető birtokát a magyar tévénézők is jól ismerik. A neves brit kertész hosszú pályafutása során mindvégig arra törekedett, hogy a természettel összhangban, vadon élő állatokkal körülvéve nevelgesse csodálatos növényeit

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?