Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Ytong Multipor hőszigetelő pórusbeton termékek

Hőszigetelés 2011. 09. 28.
Ytong Multipor lapok beépítése
Ytong Multipor lapok beépítése

A pórusbeton gyártás elmúlt évtizedek alatt történő folyamatos fejlesztései eredményeképpen a hagyományos falazó anyagok gyártásán túl lehetővé vált az alacsony testsűrűségű, magas pórustartalmú termékek gyártása, amelyek ezen tulajdonságaik révén hőszigetelő anyagként alkalmazhatóak. Ezek a termékek egyedi tulajdonságaik és speciális anyagszerkezetük miatt újdonságot képeznek a hőszigetelések széles termékpalettáján. A hőszigetelő pórusbeton termékek Ytong Multipor néven kerülnek forgalmazásra. Hővezetési tényezőjük: λ=0,045W/mK.

Alkalmazási területek

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése

Az Ytong Multipor hőszigetelő lapokkal történő belső oldali hőszigetelés megoldást nyújt a szerkezet hőszigetelő képességének javítására, ott, ahol a határoló szerkezet hőszigetelése a külső oldalon nem valósítható meg. Az Ytong Multipor hőszigetelő lapok alacsony páradiffúziós ellenállása és kapilláris szerkezete biztosítja, hogy a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül kerüljön kialakításra, a teljes felületű ragasztással pedig elkerülhető a hőszigetelés mögötti páralecsapódás. Az anyagszerkezet a fűtött tér páratartalmát képes felvenni, majd azzal egyidejűleg a kapilláris szerkezetnek köszönhetően azt visszavezetni a belső tér felé. Ez a szabályozó tulajdonság biztosítja a belső tér ideális légállapotát, azaz a kellemes lakóklímát.

Alulról hűlő födémek hőszigetelése

Egy épület esetében a lakótér alatt elhelyezkedő mélygarázsok, pincék, folyosók és nyitott átjárók födémszerkezetein keresztül történő hőveszteség jelentős mértékű, ezért ezek megfelelő hőszigeteléséről minden esetben gondoskodni kell. A hőszigetelő anyag kiválasztásánál nem csupán az anyag hőszigetelő tulajdonsága, egyéb műszaki paraméterek is fontosak. Ilyen például a hőszigetelés tűzállósága, a rögzítés technikája és a felületképzés szükségessége. A hőszigetelés esztétikus kialakítása és annak egyszerű kivitelezése is fontos szempont. Az Ytong Multipor hőszigetelő lapok nem éghetőek (A1), illetve tűz esetén sem bocsátanak ki mérgező gázokat, nem keletkezik füst. A vízszintes szerkezetek Ytong Multipor hőszigetelő lapokkal történő hőszigetelése közvetlenül a födémre, teljes felületű ragasztással, dübelezés illetve mechanikus rögzítés nélkül is történhet.

Homlokzati falak külső oldali hőszigetelése

Az épületek hőveszteségének, energetikai mutatójának meghatározó eleme a homlokzati határoló szerkezetek hőszigetelő képessége. Ez meglévő épületek esetében a homlokzati falak utólagos külső oldali kiegészítő hőszigetelésével javítható. Az új építésű, alacsony energiaigényű, illetve passzívházak külső falszerkezetének fontos eleme a megfelelő hőszigetelő képességű anyagok alkalmazása. A hőszigetelő anyag kiválasztásának szempontjából a hőszigetelő tulajdonságokon kívül az anyag egyéb műszaki paraméterei is meghatározóak. Ilyen például, hogy a hőszigetelés természetes alapanyagú, kellően stabil szerkezetű, nem éghető, akusztikailag kedvező tulajdonságú és egyszerűen felhasználható legyen.

Felhasználás

Az Ytong Multipor hőszigetelés kialakítása minden esetben Ytong Multipor habarccsal, a hőszigetelő lapok teljes felületen történő ragasztásával történik. A ragasztóhabarcs alkalmazásával biztosítható a lapok kellő szilárdságú tapadása, illetve azok építés közbeni rögzítése is. A hőszigetelés igény szerint maradhat „nyersen” vagy a hőszigetelő lapok közvetlenül lefesthetőek, de igény szerint, illetve a felület mechanikai ellenállásának növelése céljából teljes felületű üvegszál erősítésű ágyazó réteg kialakítása is lehetséges az Ytong Multipor habarcs felhasználásával.

A végső felületképzés a szokványos rétegrendek felvitelével történhet. Fontos, hogy ásványi alapú, alacsony páradiffúziós - kiváló páraáteresztő képességű - anyagok (szilikát, mész kötőanyagú) kerüljenek alkalmazásra, melyek képesek biztosítani a teljes szerkezet normál légállapotra történő kiszáradását, és megőrzik az anyag kapillárisan nyitott szerkezetét.

Ytong Multipor

Xella Magyarország Kft.

< >
http://www.xella.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?