Utolsó frissítés: 2023-08-04

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Extrém sportpályák építése betonból

Extrém pályatípusok: Medence- (pool); kombinált-, városi tér (Plaza) típusú pályák; Görpályák használat közben – S-Tér Kft.
Extrém pályatípusok: Medence- (pool); kombinált-, városi tér (Plaza) típusú pályák; Görpályák használat közben – S-Tér Kft.

A beton felhasználása számtalan formában történhet. Mivel az anyag nagyon változatos módon alakítható, valamint időjárás- és kopásállósága kiemelkedő, alkalmas kültéri extrém sportpályák (görpályák), mászófalak, játszótéri elemek kialakítására. Nagy előnye a betonból készült pályáknak, hogy a hangelnyelő képességük jelentősen jobb a más anyagból készült pályákhoz képest.

EXTRÉM GÖRPÁLYÁK

A kialakításnak megfelelően kétféle extrém pályatípust különböztethetünk meg.

  1. medence (pool) típusú kialakítás
  2. városi tér (plaza) típusú kialakítás

A különböző igényű sportokhoz (gördeszka, kerékpár, görkorcsolya) más-más jellegű pályák alakíthatók ki. Az elemek, amiből a pályák felépülnek, alapvetően azonosak, viszont méretük és egymástól való távolságuk különbözik a használati eszköztől függően.

Az első medence (pool) típusú pályák az Egyesült Államokban készültek helyszíni kialakítással a ’70-es évek közepén. Ezek a pályák hagyományos technológiával készültek helyszínen szerelt vasbeton szerkezettel. A helyszínen készített vasbeton szerkezeteknél néhány év elteltével, az építési technológia miatt a betonfelület minőségének jelentős romlását lehetett tapasztalni – a betonmedence széleire gyakorolt nagy erőhatás miatt a beton megrepedezett, a helyszínen betonozott fém sarokelemek kimozdultak a helyükről.

Az elmúlt években előtérbe került az előre gyártott technológiával készült elemek alkalmazása az extrém pályák esetében. Ezek az elemek ipari körülmények között készülnek és vasbeton helyett üvegszál erősítéssel kerülnek kialakításra. Így a gyártás az időjárás viszontagságaitól független és a legmagasabb minőségű betont lehet kialakítani, valamint a fémből készült élvédelem behorgonyzásra kerülhet a betontestbe. A medence (pool) típusú pályák esetében gondoskodni kell a medence vízelvezetéséről.

Extrém görpálya tervezésénél a medence (pool) típusú pályát kombinálhatjuk városi tér (plaza) típusú kialakítással is. Ebben az esetben különböző igényeknek (gördeszka, kerékpár, görkorcsolya) megfelelő kombinált pályát lehet kialakítani.

Nagyobb méretű medence (pool) esetén a különböző méretű mélyített részek különböző sporteszközökkel használhatóak ideálisan. A kombinált pályák valamennyi extrém sporteszközzel jól használhatóak.

ÉPÍTÉSI FÁZISOK

Extrém görpálya építési fázisai

 

1. Alapozás; 2. Elemek előre gyártása, szállítása; 3. Helyszíni daruzás, összeszerelés; 4. Csatlakozási hézagok kitöltése; 5. A vízszintes felületek helyszíni kiöntése; 6. Dilatálás; 7. A kész pálya

MÁSZÓFALAK

Az előre gyártott betonelemek másik extrém sport alkalmazási lehetősége a különböző mászófalak építése. Az ilyen jellegű falak lehetnek természethez közeli vagy architektonikus kialakításúak.

  1. Játszótéri mászófal – természetes kialakítás;
  2. Játszótéri mászófal – architektonikus kialakítás; 3. Biztosítókötéllel használható mászófal

Az elemek mászási magasságától (esési magasságától) függően lehetnek:

  1. Közterületi játszótéren elhelyezhető elemek (esési magasság kisebb mint 3,00m)
  2. Biztosítókötéllel mászható falak (esési magasság nagyobb mint 3,00m)

Mászófalak

Az elemek előre gyártással készülnek, szállítás után daruzással kerülnek a helyükre.

Egyéb térépítészeti felhasználási lehetőségek:

Térelválasztók, játékfelület 

1. Térelválasztók;  2. Játékfelület

< >

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

A kertészkedés öröme

Kertépítés 2023. 05. 08.

"Kötelező olvasmány minden lelkes organikuskert-művelő számára" Alan Titchmarsh, A kertész leszek népszerű szerzője

Monty Dont, A kertész kertje című sorozat szenvedélyes kertművelőjét és szemet gyönyörködtető birtokát a magyar tévénézők is jól ismerik. A neves brit kertész hosszú pályafutása során mindvégig arra törekedett, hogy a természettel összhangban, vadon élő állatokkal körülvéve nevelgesse csodálatos növényeit

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?