Utolsó frissítés: 2023-05-09

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

A terasz professzionális szigetelése, burkolása

A Ceresit rendszertermékek alkalmazása garanciát nyújt a hosszú élettartamú terasz kialakítására
A Ceresit rendszertermékek alkalmazása garanciát nyújt a hosszú élettartamú terasz kialakítására

A terasz érintkezhet a talajjal vagy szolgálhat tetőként, pl. alápincézett lakóházak esetében. Természetes tehát, hogy ennek a szerkezeti elemnek a víz elleni szigetelése még az erkélynél is bonyolultabb. Tartóssága nagyban függ a szigetelés minőségétől, ami a kritikus pont a burkolat elkészítésekor. Ez azt jelenti, hogy a tökéletes vízszigetelés két lépésben történik és szükség lehet hőszigetelés alkalmazására is (alápincézett épület).

Az évszakváltozások, de még inkább a nyáron gyakran előforduló hirtelen hőmérséklet változások (zápor, zivatar)  komoly kihívást jelentenek, különösen a fűtött pince vagy szuterén felett elhelyezkedő és kerámia burkolattal ellátott teraszok esetében:

 • Az éves hőmérsékletingadozás a felületen elérheti a 100°C-ot is, ami egy 6 m hosszú betonfödém esetében 6-12 mm-es hőtágulást is eredményezhet.
 • Ezért csak olyan fagyálló, flexibilis ragasztót célszerű alkalmazni, amely képes komolyabb hőtágulásra (keresztirányú alakváltozás S1 vagy S2 – MSZ EN 12002:1998 szabvány szerint).
 • Fontos azonban az is, hogy a lapokat üregmentesen kell leragasztani, hogy a – fugán keresztül – ragasztóba kerülő víz megfagyva, ne tudja azokat lefeszíteni. Ezért vagy meg kell kenni a lapok hátoldalát is (kétoldalas ragasztás), vagy folyékonyágyas ragasztót kell alkalmazni (megfelelő felületi simaság szükséges).
 • Fugázáshoz szintén nagyszilárdságú, rugalmas, víztaszító fugázó anyagot javaslunk a repedezések elkerülése és a színtartósság biztosítása érdekében.
 • Télen: a szigetelés, az aljzat és a burkolat tartósságát leginkább a – teraszt alkotó ásványi anyagok pórusain keresztül – behatoló víz fagyását kísérő erózió veszélyezteti.

Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a terasz építéséhez felhasznált építőanyagok jól tudjanak alkalmazkodni a különböző hőmérsékleti viszonyokhoz, miközben a vízszigetelés sem károsodhat.

A professzionális Ceresit rendszertermékek alkalmazása garanciát nyújt a beázásmentes és hosszú élettartamú terasz  kialakítására.

Ceresit rendszerajánlás a tetőterasz szigetelésére, burkolására

Ceresit rendszerajánlás a tetőterasz szigetelésére, burkolására:

 1. Tisztítsuk meg a nedvszívó (cement alapú), teherbíró födémet és alaposan nedvesítsük elő.
 2. A terasz megfelelő lejtése (2-2,5%) a Padlopon Gyorsesztrich alkalmazásával biztosítható (Előtte alapozó iszap készítése saját anyagából).
 3. Alapozzuk le a megszáradt felületet a Bonobit BT 26 bitumenes alapozóval.
 4. A Bonobit BT 18  öntapadós szigetelőlemezt vágjuk méretre és 8 cm átfedéssel ragasszuk fel a lealapozott felületre. Nyomóhenger segítségével alaposan préseljük az aljzathoz.
 5. Megfelelő vastagságú lépésálló hőszigetelő lapok elhelyezése a párazáró rétegre (hőtechnikai számítás alapján).
 6. A hőszigeteléssel ellátott felületre kerül egy polietilén fólia, majd rá a 40 – 45 mm vastag, úsztatott esztrich réteg (Ceresit Padlopon Gyorsesztrich).
 7. 20-25 m2-ként – a még képlékeny esztrichben – kb. 1,5 cm széles dilatációs (mozgási) hézagokat célszerű kialakítani. Ezeken a helyeken, később a burkolatot is dilatálni szükséges (CS 29 poliuretán tömítő segítségével).
 8. Kb. 5 nap elteltével vigyük fel az első réteg Ceresit CR 166 kétkomponensű vízszigetelő habarcsot a felületre glettvas (ecset ) segítségével.
 9. A dilatációs és csatlakozási hézagok lezárására a Ceresit CL 52 vagy 152 sarokszigetelő szalagot ágyazzuk a szigetelésbe.
 10. Az első réteg száradása után (kb. 2 óra elteltével) hordjuk fel a második réteg szigetelést is. A teljes vastagság 3 mm legyen.
 11. 72 órával a második réteg felhordását követően elkezdődhet a burkolólapok ragasztása a Ceresit CM 17 extra flexibilis ragasztó (CE jelölés: C2TE S1) vagy a CM 29 gyorskötésű, folyékonyágyas ragasztó segítségével. Fedett terasz esetén a CM 16 Flexibilis ragasztó is alkalmazható.
 12. A fugázáshoz a Ceresit CE 43 Grand Elit fugázó anyag a jó megoldás, hiszen vízlepergető, szennyeződéstaszító, időjárásálló és képes megakadályozni nagyobb mennyiségű nedvesség bejutását az aljzatba. Ugyancsak kiváló választás a Cimsec Prémium fugázó termékcsalád Nagyszilárdságú fugázó-ja, amely magasnyomású gőzborotvával is tisztítható, fagy- és sóálló.
 13. A dilatációs réseket, valamint a fal- és a padló csatlakozások hézagait töltsük ki a Ceresit CS 25 szaniter szilikonnal vagy a CS 29 poliuretán tömítővel.

Talajjal érintkező terasz rétegrendje annyiban különbözik a tetőteraszétól, hogy nincs szükség lépésálló hőszigetelésre és így a 4,0 – 4,5 cm vastag Padlopon Gyorsesztrichre sem, és elegendő – „csak” – az alternatív víz szigetelés (CR 166 vízszigetelő habarcs) alkalmazása a ragasztó alá.

Teraszburkolatok

 

Henkel-Ceresit

Henkel Magyarország Kft.

www.henkel.hu

Kapcsolódó cikk:

Terasz (erkély) felújítása Henkel termékekkel

< >

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

A kertészkedés öröme

Kertépítés 2023. 05. 08.

"Kötelező olvasmány minden lelkes organikuskert-művelő számára" Alan Titchmarsh, A kertész leszek népszerű szerzője

Monty Dont, A kertész kertje című sorozat szenvedélyes kertművelőjét és szemet gyönyörködtető birtokát a magyar tévénézők is jól ismerik. A neves brit kertész hosszú pályafutása során mindvégig arra törekedett, hogy a természettel összhangban, vadon élő állatokkal körülvéve nevelgesse csodálatos növényeit

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?