Utolsó frissítés: 2023-05-09

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

A festés után kialakuló ThermoShield membrán tulajdonságai

Épületfelújítás 2011. 03. 17.
Folyamatos nedvességterhelés esetén is véd a bevonat, sókiverődés csak a nem festett - homoktégla - felületen látható
Folyamatos nedvességterhelés esetén is véd a bevonat, sókiverődés csak a nem festett - homoktégla - felületen látható

A ThermoShield termékcsaládot az 1980-as évek végén fejlesztették ki Amerikában. A fejlesztésben részt vettek a NASA mérnökei is, akik segítették az űrsiklón már bevált - hőpajzs - hővédő-technológia épületeknél történő alkalmazását. Egy kivételesen nagy tapadó képességű kötőanyag és a milliméter századrésze méretű, belül üres, üvegkerámia-golyók kombinációjából jött létre a folyékony hőpajzs, amely véd, színez, és energiamegtakarító rendszert alkot épületeinken. A kötőanyag polimerizációja során kialakuló membrán, és a golyók együttesen biztosítják a ThermoShield bevonat egyedi tulajdonságait.

A ThermoShield® bevonatot úgy kell alkalmazni, mint egy hagyományos homlokzatfestéket. Problémamentesen felhordható – legalább 2 rétegben - bármilyen vakolatra, betonra, fémfelületre. A rétegvastagság 0,3 és 0,8 mm között változik. A felhordáshoz használhatunk ecsetet, festőhengert, szórópisztolyt.

Mit is tud az épületek falán kialakuló féligáteresztő, rugalmas ThermoShield membrán:

  • Felületnövekedés: egy négyzetméter felület a bevonat hatására – a kilógó gömbök miatt - két- háromszorosára növekszik.
  • A golyók közötti köztes kötőanyag az egynegyedével tud duzzadni anélkül, hogy elválna az alaptól, ez épületen belül a páraszabályozás, penészgátlás miatt, épületen kívül a felületen megvalósuló nyári párolgási hőelvonás miatt fontos.
  • Falszárító hatás: A falból kb. 380 ml /óra /m² víz transzportálható aktívan, akár két irányba is, ha egy fal kívül és belül is le van festve. A falszárító képességet nagyban elősegíti a gömbök között kialakuló rendkívül sok mikrokapilláris. Mivel a bevonat mögötti falrétegek anyagában kialakult kapillárisok átmérője lényegesen nagyobb, mint a bevonatban kialakuló kapillárisoké, ezért a bevonat egyértelműen meghatározza a nedvesség útját. A kapillárisokban történő nedvességmozgás olyan sebességű, hogy a sókkal terhelt talajvízből nincs ideje a sóknak kiválni a vakolatban, hanem azok is jórészt a felszínre kerülnek. Itt a víz elpárolog, a kicsapódó sókat pedig a csapadék lemossa a falról.
  • A membrán sd értéke (száraz környezetben) 1,70 és (nedves környezetben) 0,01 között változik! A környezet függvényében a legideálisabban képes a nedvességszabályzásra.
  • Az ÉME engedélyben feltüntetett vizsgálatok eredményei szerint a tűzállóság B1. A bevonat teljesen fagyálló, fagyciklus vizsgálata eltérést nem mutatott a bevonat víztaszító képességében, tapadószilárdságában. A minták 1mm-es tüskén hajlíthatóak voltak, ami rendkívüli rugalmasságot, repedésáthidaló képességet eredményez, esztétikailag sokkal szebb látványképet ad. A kialakult bevonat UV- és időjárásálló.
  • Kipárolgás- és oldószermentes, VOC tartalom 5 g/l alatti – amely kb. 1/5-e a megengedettnek.
  • Szinte bármilyen alapra felhordható, vályog,fa, gipsz, mész, jól tapad sós és savas alapokon is.

ThermoShield® az energia-megtakarító rendszer!

A ThermoShield® segít a falaknak, a nedvességet kívülre szállítani. A száraz falnak jelentősen magasabb a saját szigetelő ereje, mint az átnedvesedettnek. A golyók a hősugárzás 80-85%-t visszaverik, eloszlatják, nem engedik a felületen keresztül, így védve az épületet a felmelegedéstől, vagy télen a kihűléstől. Reflexiós fok: 0,41 – 0,722 mm/VIS/ hullámhossznál 86,2-89,2 %, 0,724-2,5 mm/NIR/ hullámhossznál 82,8-84,7 %. A hővisszaverés jobb védelmet ad, mint a hagyományos szigetelés, mert az csak lassítani képes a hőáramot, de nem megtörni azt.

Magas külső hőmérsékletnél a ThermoShield® bevonat által felvett légnedvesség újra elpárolog. A házban, a tetőn, párolgás okozta hőcsökkenés jön létre. A napsugárzás visszaverődése és a párolgás okozta hőcsökkenés a forró hónapokban ingyenes „klímaberendezésként“ működik. A bevonat műemlékeknél kiválóan alkalmazható. Sok esetben ez az egyetlen lehetséges termék, amely biztosítani tudja a műemlékek hőszigetelését, azok homlokzati struktúrájának megváltoztatása nélkül.

A bevonatot beltéren alkalmazva a lakáson belül keletkező pára nagy részét is képes elnyelni, így kellemesebb a közérzet, valamint a bevonattal kezelt helyiségek falain nem képződik penész, mert nem lesz a felületen víz. Itt is van értelme a hősugarak visszaverésének, hiszen ezzel tudjuk csökkenteni a falakon át távozó fűtési meleg jelentős hányadát. Ebből is adódik a bevonat fűtésköltség csökkentő hatása. A falak belső felületén történő egyenletes hőelosztás, valamint a bevonat rétegében történő hővezetés javítja a komfortérzetet, és csökkenti a hőhidak hatását. Az elvégzett mérések akár 25%-os fűtési költség megtakarítást is igazoltak, de a klimatizációs költségek ennél nagyobb mértékben csökkennek.

< >
Czinege és Fiai Kft. - ThermoShield® bevonat
http://www.thermoshield.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

A kertészkedés öröme

Kertépítés 2023. 05. 08.

"Kötelező olvasmány minden lelkes organikuskert-művelő számára" Alan Titchmarsh, A kertész leszek népszerű szerzője

Monty Dont, A kertész kertje című sorozat szenvedélyes kertművelőjét és szemet gyönyörködtető birtokát a magyar tévénézők is jól ismerik. A neves brit kertész hosszú pályafutása során mindvégig arra törekedett, hogy a természettel összhangban, vadon élő állatokkal körülvéve nevelgesse csodálatos növényeit

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?