Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Betonszerkezetek közötti tartós vízzáró tömítés ADEKA ULTRA SEAL tömítő profillal

Szerkezeti rendszerek 2011. 03. 11.
Munkahézagok és szerkezeti fugák tömítő profiljainak a beépítése. Nagy ábra: csatlakozás vagy átfedés vég a tömítő profillal; 1-2-3 részletrajzok: a profil végét kb. 5 cm-rel oldalt fedésbe kell hozni.
Munkahézagok és szerkezeti fugák tömítő profiljainak a beépítése. Nagy ábra: csatlakozás vagy átfedés vég a tömítő profillal; 1-2-3 részletrajzok: a profil végét kb. 5 cm-rel oldalt fedésbe kell hozni.

     Napjainkban az építőipar egyik legnagyobb problémája a rendkívül sok csapadék és annak intenzitása. Sokkal nagyobb gondot kell fordítanunk az épületszerkezetek felületi vízzárására és a szerkezetek közötti tömítésre, dilatációkra.

     Az új generációs, vízre duzzadó tömítésekkel szemben támasztott követelmények a tartós vízzárás mellett az alábbiak szerint fogalmazhatóak meg, melyeknek az ADEKA ULTRA SEAL japán gyártású tömítő anyagrendszer maradéktalanul eleget tud tenni:

  • könnyű kezelhetőség,
  • kis tömeg, ill. keresztmetszet,
  • egyszerű alkalmazás, magas beépítési kihozatal óránként,
  • csekély tévedési lehetőség a kivitelezés során,
  • ne kelljen hegeszteni,
  • vegyi hatásokkal szembeni ellenállás,
  • korlátlan számú duzzadás és zsugorodás, valamint közel hasonlóan lassított legyen a duzzadási és visszaszáradási ideje,
  • ne legyen maradandó alakváltozása, és ne oldódjon ki belőle semmi,
  • gumielasztikus legyen bármely állapotában
  • nyíró feszültségeket tudjon átvinni (különben folyadékként, pasztaként viselkedne),
  • legyen környezetbarát,
  • bármely időjárásban beépíthető legyen,
  • működjön nyári és téli időjárás mellett is,
  • hosszú, legalább 100 éves legyen az élettartama.

A közelmúltban használt hagyományos, munkaigényes hézagtömítő és dilatációs szerkezetek nem képesek ezeknek a kritériumoknak megfelelni.

Az ADEKA termékcsalád téglalap, négyzet és kör keresztmetszetű, természetes gumi alapú, duzzadó tulajdonságú tömör profilokból, és duzzadó kittből áll.

A duzzadó profilok min. 100-200 térfogatszázalékban duzzadnak, ill. ennek megfelelő tapadó nyomást fejtenek ki a tömítendő felületekre.

Alkalmazási területek:

  • Mozgó vagy dilatációs hézagoknál, melyek hivatottak a hőmozgásból, talajmozgásból, dinamikus terhelésből, süllyedésből eredő mozgások felvételére, és a mozgásokkal egy időben a szerkezet vízterhelésnek is ki van téve.
  • A betonozási ütemeknél alaplemez és fal, valamint fal-fal szakasz közötti munkahézagoknál, csatlakozási hézagoknál. Mivel a két betonfelület csak tapadni tud egymáshoz és képtelen a cementkristály behatolni a már megkötött, vagy kötés közbeni betonszerkezetbe, ezen a határfelületen a víz akadálytalanul képes átszivárogni. Ezeken a munkahézag felületeken kell a víz útját tömíteni.
  • A falszerkezeteken keresztül menő csővezetékek beépítésénél vagy utólagos javításánál a duzzadó szalagok a csövekre rátekerve, és bebetonozva képesek a víz útját lezárni.

Az ADEKA termékcsalád olyan gyártmány, mely önszabályozó módon a duzzadásból következően mindig csak annyi erőt fejt ki, amellyel a víznyomásnak ellent tud tartani. Ez a víznyomás akár 150 méteres vízoszlopnak megfelelő nyomás is lehet (15 bar). A profilok duzzadása késleltetett, hogy a tömítő anyag ne a monolit beton kötővizével reagáljon azonnal, valamint ne roncsolja a kialakulás közbeni cementkristályokat.

Az ADEKA tömítő szalag alkalmazásánál nincs szükség külön megerősítésre a rögzítésnél, csupán ragasztani kell pl. a duzzadni képes kittel vagy ragasztóval. A kitt önállóan is használható, pl. csőpalástmenti tömítésnél vagy térbeli, ill. szabálytalan csomópontokban vagy változó keresztmetszetű résekben. Alkalmazásával szükségtelen a fugaprofilok összehegesztése a csatlakozási helyeken. Függőleges falak esetében célszerű a ragasztás mellett a betonszöges rögzítés kb. 50-70 cm-enként.

Adeka_Ultra_Seal

ADEKA ULTRA SEAL tömítő profil alkalmazása

Napjaink mélyépítési, és szerkezettömítési elvárásait ez a korszerű anyag nagy hatékonysággal és kis hibalehetőséggel tudja biztosítani.

Almássy Piroska, szakértő, ügyvezető

< >
TECHNO-WATO Kereskedőház Kft.
http://www.technowato.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Tömítések

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?