Utolsó frissítés: 2022-05-27

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

VMZINC horganyfedés és homlokzatburkolás

Tető, homlokzat 2011. 03. 02.
VMZINC Quartz előpatinázott tető- és homlokzatburkolat
VMZINC Quartz előpatinázott tető- és homlokzatburkolat

VMZINC logo

Anyag összetétel

A VMZINC® az UMICORE által gyártott és értékesített hengerelt horganytermékek márkaneve. Megfelel az EN 988 európai szabványnak, rézzel és titánnal ötvözött cink (horgany):

 • titán: min. 0,06% - max. 0,2%
 • réz:   min. 0,08% - max. 1,0%
 • alumínium: max. 0,015%.

Felületek, patinásodás

 • VMZINC Natur: fényes, majd a környezettel kapcsolatba lépve patinásodik.
 • VMZINC Quartz: előpatinázott világosszürke horgany, ami már felszereléskor a természetesen patinásodott horganyhoz hasonló megjelenést tesz lehetővé. Esztétikailag igényes tetőkön, homlokzatokon javasolt.
 • VMZINC Anthra: előpatinázott sötétszürke horgany, mely jól társítható a természetes palához
 • VMZINC Pigmento: előpatinázott horgany, amelyhez ásványi pigmenteket adnak a gyártás során. Piros, zöld és kék színekben létezik, melyek nagyon jól harmonizálnak más természetes építőanyagokkal.
 • VMZINC Lakkozott: fehér, vörös, barna, zöld, szürke és kék színekben. A két oldalon lakkozott horgany felületére kemencében polimerizált 25 mikronos poliészter lakkot visznek fel. Ez további védelmet nyújt, így különösen agresszív fekvésű helyeken (szennyezett ipari légkör, tengerpart) javasoljuk.

Élettartam

A VMZINC® időtálló építőanyag. Környezettől függően élettartama a következőképpen becsülhető meg:

 • 90-100 év vidéki környezetben,
 • 40-60 év városi környezetben,
 • 40-70 év tengeri környezetben,
 • 30-40 év ipari környezetben.

Összeférhetőség

más fémekkel

A VMZINC összeépíthető alumíniummal, horganyzott acéllal, ólommal és rozsdamentes acéllal. A VMZINC nem építhető össze rézzel.

más anyagokkal

Bizonyos savak és sók nedvesség jelenlétében a horganyra agresszív kémiai hatást fejtenek ki. Ilyen anyagok pl. minden olyan fafaj, amelynél a jellemző pH érték 5-nél kevesebb (tölgyfa, gesztenye, cédrus, nyír), és a szilikátkötésű ásványi anyagok (cement, vakolat, gipsz).

Beépítési előírások

Minimális tetőhajlásszög 5 fok (8,8%). Ebben az esetben kiegészítő alátétlemezt kell beépíteni és korctömítő szalagot alkalmazni. Ez akkor lehetséges, ha a tetőn nincs hózug és széles tetőáttörés. Különleges eset a dongafedés, mely a gerincnél nulla fokos dőlésszögű. Itt a következőket kell betartani:

 • a tetőfedés a gerincnél folytonos legyen (ne legyen gerincszellőző)
 • a 0-5 fokos lejtésű szakasz hossza ne lépje túl a két métert.

Aljzat

VMZINC fedésű tetők és homlokzatburkolatok aljzataként leggyakrabban deszkaaljzatot alkalmaznak. 10-12cm-nél szélesebb deszkákat nem szabad alkalmazni. A deszkákat 5-10mm hézaggal kell beépíteni.

Kiszellőzés

A VMZINC felületén képződő patina egy vékony védőréteg, ami megvédi az anyagot a rozsdásodástól. Ezen védőréteg a nedvesség és a levegőben lévő széndioxid együttes jelenlétekor keletkezik. Ha széndioxid nincs elegendő mennyiségben jelen, akkor a felületen ún. fehér rozsda (cinkpor) képződik, és a VMZINC oxidációja tovább folytatódik, a lemez tönkremegy. Ezért nagyon fontos, hogy a lemezfedések alatti aljzatdeszkázat és a hőszigetelés között légrést hagyjunk, ezzel biztosítva a lemez belső felületéhez való folyamatos széndioxid utánpótlást.

Rögzítés

A VMZINC lemez hosszirányú hőtágulása α= 0,022mm/m°C. Ez azt jelenti, hogy a nyári-téli hőmérséklet különbség hatására a VMZINC lemez tágul, illetve összehúzódik, ami 100°C hőmérsékletkülönbség hatására 10m-es tetőfelületen 2,2cm. A tetőfedések és homlokzatburkolatok elemeiben tehát dilatációs megoldásokat kell kialakítani. Az elemek rögzítését fix és csúszó rögzítő elemek beépítésével kell megoldani.

VMZINC Pigmento - Környezetvédelem és környezetbe illeszkedés »

< >
UMICORE Building Products Hungary Kft. - VMZINC
http://www.vmzinc.hu

Legújabb cikkek

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Mire kell figyelni a tetőtér hőszigetelése során?

Hőszigetelés 2021. 10. 12.

A tetőtér hőszigetelésével rengeteg hőenergiát tarthatunk bent a hideg időben és a nyári hőség idején is élhetőbbé tehetjük a padlásteret, tetőteret. Spórolhatunk a fűtésköltségen és a klímára kiadott rezsiköltségen. Van azonban néhány szempont, amire figyelni kell a hőszigetelés tervezése, kivitelezése során. Többek között el kell dönteni azt is, hogy hagyományos szigetelőanyaggal vagy fújható szigetelőanyaggal dolgozunk

Mennyire éri meg napelemes rendszerbe fektetni Magyarországon?

Megéri-e napelemes rendszert tervezni egy családi házra, vagy ez inkább a nagyobb épületek, irodák, raktárak számára térül meg? Cikkünkben utánajártunk, mennyi idő alatt hozza be az árát – lakossági felhasználás esetén

Szakkönyv

The Home Edit - Rendrakás rendesen - Hogyan rakjunk rendet, és varázsoljunk lakhelyünkből álomotthont

Lakberendezés 2022. 04. 21.
Bármennyire is zűrzavaros és zsúfolt otthonunk, ott van benne a lehetőség az igazi álomotthonhoz - csak hagyni kell kibontakozni magunkat, és megfogadni a The Home Edit: Rendrakás rendesen szerzőpárosa útmutatásait, ahogyan a hírességek is teszik

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?