Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Helopal beltéri és kültéri öntöttmárvány ablakkönyöklő és beépítése

Tető, homlokzat 2011. 02. 28.
Helopal Classic ablakkönyöklő
Helopal Classic ablakkönyöklő

A Helopal beltéri és kültéri ablakpárkány külső megjelenésében és fizikai tulajdonságaiban egyaránt a legjobb minőséget képviseli. A gyártó úgy kísérletezte ki a termék anyagát, hogy az felvehesse a versenyt a legpazarabb természetes kövekkel, a gránittal és a márvánnyal is, kinézetre és tartósságra egyaránt. Finom márványlisztet használt fel a keverék legfontosabb összetevőjeként. Arra azonban vigyázott a technológia során, hogy ezen az anyagon ne legyenek olyan lyukak, vagy apró, szemmel szinte nem is érzékelhető repedések, mint amilyeneket a természetes köveken mindig megtalálhatunk.

A Helopal felülete, szemben a természetes kövekkel, nem porózus. Így a nedvesség nem juthat be a párkány anyagába, és nem tehet kárt benne. Ennek a pórusmentesre kialakított felületnek legfőbb előnye a teljes fagymentesség, de további jutalma a gondozásmentesség és a könnyű tisztántarthatóság is. A Helopal ablakkönyöklő tehát egy speciálisan feldolgozott természetes kő, amelyet aztán tetszés szerinti mintázattal, színnel lehet ellátni, és végső formája is pontosan szabályozható. Ennek köszönhetően jöhetett létre az a praktikus forma is, amelyet természetes kövekből nem lehet előállítani, s ez a profilos ablakkönyöklő.

A Helopal ablakpárkányokat a gyár a megrendelő által megadott méretekre konfekcionálva szállítja az építkezésre, így a helyszínen már nem kell alakítani rajta. Ha mégis szükségessé válik a helyszíni megmunkálás, az kézi szerszámok segítségével könnyen elvégezhető. A Helopal anyaga fúrható, csiszolható, kővágó koronggal felszerelt flex segítségével pedig szabadon méretre vágható.

A terméket a szállítás, tárolás és beszerelés időszakára a gyár öntapadó védőfóliával látja el. Beépítés előtt nem kell a fóliát eltávolítani, mert az a beépítés során is védi a párkányt a sérülésektől. Elegendő a homlokzati munkálatok befejezése után eltávolítani a védőfóliát, közvetlenül a szilikonos kihúzás előtt. Arra azonban vigyázni kell, hogy két-három hónapnál tovább semmiképpen se maradjon fent a fólia, mert az erős napsütés hatására a tapadást biztosító ragasztóanyag túlzottan odaragadhat a párkány felületére, és megnehezítheti annak eltávolítását.

Helopal ablakpárkány beépítési tanácsok

A beépítés készre vakolt kávára történik, amelyet portalanítottunk, nedvességmentesítettünk. Közvetlenül a hőszigetelő anyagra való felragasztást nem javasoljuk. A szigetelőanyagra is kerüljön vakolt káva.  A biztonságos rögzítés érdekében a párkányt helyezzük be a párkányfogadóba, még fa ablakok esetében is.

A rögzítés, beépítés történhet

a./ Rögzítőfülek segítségével

  • híg habarcságyba, vagy
  • a megkötött habarcsba vágott lyukakba, ragasztással.

A rögzítőfüleket és csavarokat a gyártó szállítja, a párkányok alsó felületén a felcsavarozáshoz szükséges lyukak is a gyártás során kialakításra kerülnek.

b./ Ragasztással

  • PUR ragasztóval vagy
  • építőiparban használatos szilikon-tartalmú ragasztóval.

Kültérben, a párkány pontos beszintezése, valamint a megfelelő vízelvezetés érdekében a legalább 5%-os lejtés biztosítása feltétlenül szükséges. A párkány helyzetét vékony parafa-szeletkékkel lehet módosítani, emelhetjük vele a párkányt ott, ahol szükséges. A parafa-szeletkék a szintezésen túl nagymértékben javítják a ragasztóanyag kötését is, mert távtartóként megakadályozzák, hogy a párkány súlya alatt a ragasztó “megszökjön” a káva felületéről.

Az ablakpárkány kinyúlása a homlokzati fal síkja elé

  • classic típus esetén legalább 3,5 cm,
  • exclusív esetén legalább 4 cm legyen.

Kültérben javasolt a PVC oldalsó élzáró profil használata, amely a párkány dilatációját is megoldja. Az élzáró mellett sziloplaszt kihúzás nem szükséges.

Az oldalsó élzáró profil nekiengedhető az oldalsó kávának, illetve az élzáró felületére ráengedhetjük a vakolatot.

A párkány az oldalsó kávába is benyúlhat, élzáró nélküli szerelés esetén a javasolt minimális benyúlási mélység 3-3 cm. Élzáró használata esetén a benyúlás csak az élzáró vastagságáig érjen.

Ha a homlokzati falra téglaburkolat kerül fel, a párkányt nekiengedhetjük az oldalsó kávának. Élzáró használata esetén az élzáró és a tégla közé nem szükséges dilatációs hézagot képezni, a dilatációt az élzáró biztosítja. Élzáró nélküli szerelés esetén méterenként 5mm-es dilatációs hézagot kell képezni a párkány és a tégla között. A hézagot szilikonnak kell tömíteni.

Ragasztás után már csak az utolsó simítás van hátra: szilikonnal kihúzzuk a párkány oldalsó széleit, ahol a kávával, illetve a nyílászáró profillal találkozik. Színtelen, vagy fehér szilikon való a fehér ablakpárkányhoz, a többihez pedig színtelen, vagy a párkánnyal azonos színű.  Ügyelni kell arra, hogy a kihúzást követően a szilikont, ameddig meg nem szárad, ne érje por, vagy más szennyeződés, mert az beleragadhat a tömítőanyagba.

Helopal Exclusiv

A PVC oldalsó élzáró profil a párkány dilatációját is megoldja

A Helopal ablakpárkány anyagának hőszigetelési tulajdonsága rendkívül jó. A megfelelő tömítést a ragasztóanyag és az utómunkálatoknál használt sziloplaszt biztosítja.

A Helopal teljesen gondozásmentes, beszerelését követően, a védőfólia eltávolítása után semmiféle kezelést, karbantartást nem igényel. Tisztítása rendkívül egyszerű, nedves ronggyal könnyedén tisztára törölhető.

Anyagtulajdonságok

  • Nyomószilárdság:  104 N/mm2
  • Hajlítószilárdság: 22,5 N/mm2
  • Hőmérséklettűrés: -40 °C-tól +80 °C-ig
  • Hővezetési tényező: 0,373 W/mK
  • Vízfelvevő képesség: 0,2 súlyszázalék alatt
  • Sűrűség: 2018 kg/m3

Méretek

Hosszúság: 360 cm-ig, szélesség: 60 cm-ig

Vastagság:

  • Classic 2 cm
  • Exclusív 1,7 cm
  • Puritamo 1,7 cm

Profilmélység:

  • Exclusív 3,2 cm
  • Puritamo 2,5 cm
< >
MARMORIT Öntöttmárványgyártó Kft.
http://www.helopal.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?