Utolsó frissítés: 2022-01-17

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Alumínium homlokzatburkolat – elegáns és időtálló megoldás

Homlokzat 2011. 03. 10.
Dekoratív, táblás kialakítású burkolat
Dekoratív, táblás kialakítású burkolat

A burkolat általános ismertetése

Nagyméretű, jellemzően 1-4 m²-es elemekből összeállított táblás kialakítású burkolat, amely tartós, karbantartásmentes, dekoratív, és a RAL színskála szerinti tetszőleges színben előállítható. A hangsúlyos, fugákkal tagolt falfelületek ideális burkolata, mely eredményesen alkalmazható homlokzatok felújításánál és új épületeknél egyaránt. A burkolat mögötti légrés kialakítható zárt vagy átszellőztetett kivitelben, mivel a tálcák mögötti légrés tervezési értékként tetszőlegesen meghatározható.

A rendszer elemei

  • A burkolat aljzata

A burkolat aljzatának megfelel bármely megfelelő szilárdságú és síktartású felület, így beton, vagy téglafalazat, és szerelt falkazetta egyaránt. A hagyományos szilárd aljzatokra a tartókengyelek közvetlenül felhelyezhetők. A szerelt acélkazettás falszerkezet esetében a kazetta külső síkjára merevítő és kiegyenlítő profil kerül, mert az acélkazetták külső felhajtott éle nem biztosít elmozdulás-mentes és megfelelően sík és szilárd felületet.

  • Tartókengyel

A szilárd falfelület (tégla, beton, vagy merevítő profil) és a tartósínek közötti összeköttetést és síkbeállítást biztosítja. Általában 3 mm vastag natúr alumínium lemezből készül, a sín és az aljzat méreteltéréséhez igazítva, "U" alakra hajlítva, és a beállításhoz szükséges ovál furatokkal ellátva.

  • Tartósín

A tartókengyelre rögzített sajtolt alumínium "U" profil, amely a tálcák rőgzítőcsapjainak megfelelő osztású megmunkálással készül. A kicsípések sűrűségét az elhelyezésre kerülő tálcák mérete, kialakítása, a kívánt megjelenési forma függvényeként határozzuk meg. Az "U" profil belső, látszó oldala a homlokzattal azonos (esetleg eltérő) porszórt felülettel készül. Az "U" profil szélességét a fuga szélessége és a rőgzítőcsap hosszúsága határozza meg.  

  • Tálcaelem

Alapanyaga 2, 3 esetleg 4 mm vastag, speciálisan ötvözött alumínium lemez. A homlokzat álló- és fekvőpaneles kiosztással is megoldható. Járatos mérettartomány: minimálisan 400 mm és 3500 mm maximális hosszúság. A nagy elemméret esetében különös figyelmet kell fordítani a hőtágulás biztosítására. A jellemző fugaméret 20-40 mm közötti, a vízszintes és függőleges fuga eltérő szélességgel is megvalósítható.

A tálca és a rögzítősín közötti kapcsolatot poliamid csapok biztosítják. A poliamid csapokat a tálcához süllyesztett fejű saválló anyagú csavarral rögzítjük. A rögzítőcsapok helye és darabszáma a konkrét objektum alapján kialakított tálcaméretek és a tálcák igénybevétele alapján határozható meg.

A tálcák felületkezelése: zsírtalanítás, pácolás, kromátozás után min. 50 μ  vastagságú beégetett porlakkozás, vagy eloxálás (esetleg anti graffiti bevonat).

  • Kiegészítő elemek

A homlokzat színének megfelelően a lábazat, attika, nyílászárók szegélyezésére egyedi kiegészítő elemek szükségesek. Rögzítésük részben a tartósínekre, részben a csatlakozó elemekre történik. A burkolat egészének minőségét a kiegészítő elemek kialakítása alapvetően befolyásolhatja, emiatt azok megtervezését különös figyelemmel kell végezni. A tervezés időszakában a részleteket figyelembe véve, és gondosan mérlegelve kell meghatározni a homlokzati osztásokat és a kapcsolódó nyílászárók méretrendjét.

A hőszigetelés anyagának, vastagságának, típusának kiválasztása tervezői feladat. Szóba kerülhet minden olyan anyag, amely az aljzatra biztonsággal felrögzíthető, és a burkolat rendszerétől függően megfelel a zárt vagy átszellőztetett homlokzatok igényeinek.

< >
Alukonstrukt Kft.
http://www.alukonstrukt.hu

Legújabb cikkek

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Mire kell figyelni a tetőtér hőszigetelése során?

Hőszigetelés 2021. 10. 12.

A tetőtér hőszigetelésével rengeteg hőenergiát tarthatunk bent a hideg időben és a nyári hőség idején is élhetőbbé tehetjük a padlásteret, tetőteret. Spórolhatunk a fűtésköltségen és a klímára kiadott rezsiköltségen. Van azonban néhány szempont, amire figyelni kell a hőszigetelés tervezése, kivitelezése során. Többek között el kell dönteni azt is, hogy hagyományos szigetelőanyaggal vagy fújható szigetelőanyaggal dolgozunk

Mennyire éri meg napelemes rendszerbe fektetni Magyarországon?

Megéri-e napelemes rendszert tervezni egy családi házra, vagy ez inkább a nagyobb épületek, irodák, raktárak számára térül meg? Cikkünkben utánajártunk, mennyi idő alatt hozza be az árát – lakossági felhasználás esetén

Szakkönyv

Érezd magad otthon - Lakberendezés A-tól Z-ig

Lakberendezés 2021. 11. 24.
Hogyan hozzak létre egy otthont, amely az ízlésemnek, a rendelkezésemre álló térnek és az életformámnak egyaránt megfelel? Mi mutat jól és miért? Hogyan rendezzek be egy lakást, hogy abban valóban otthon érezzem magam? Napjaink egyik legnevesebb svéd lakberendezője, Frida Ramstedt világos stílusban, gyakorlati példákkal illusztrálva vezet be bennünket az otthonteremtés alapvető szabályaiba

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?