Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Alumínium homlokzatburkolat – elegáns és időtálló megoldás

Homlokzat 2011. 03. 10.
Dekoratív, táblás kialakítású burkolat
Dekoratív, táblás kialakítású burkolat

A burkolat általános ismertetése

Nagyméretű, jellemzően 1-4 m²-es elemekből összeállított táblás kialakítású burkolat, amely tartós, karbantartásmentes, dekoratív, és a RAL színskála szerinti tetszőleges színben előállítható. A hangsúlyos, fugákkal tagolt falfelületek ideális burkolata, mely eredményesen alkalmazható homlokzatok felújításánál és új épületeknél egyaránt. A burkolat mögötti légrés kialakítható zárt vagy átszellőztetett kivitelben, mivel a tálcák mögötti légrés tervezési értékként tetszőlegesen meghatározható.

A rendszer elemei

  • A burkolat aljzata

A burkolat aljzatának megfelel bármely megfelelő szilárdságú és síktartású felület, így beton, vagy téglafalazat, és szerelt falkazetta egyaránt. A hagyományos szilárd aljzatokra a tartókengyelek közvetlenül felhelyezhetők. A szerelt acélkazettás falszerkezet esetében a kazetta külső síkjára merevítő és kiegyenlítő profil kerül, mert az acélkazetták külső felhajtott éle nem biztosít elmozdulás-mentes és megfelelően sík és szilárd felületet.

  • Tartókengyel

A szilárd falfelület (tégla, beton, vagy merevítő profil) és a tartósínek közötti összeköttetést és síkbeállítást biztosítja. Általában 3 mm vastag natúr alumínium lemezből készül, a sín és az aljzat méreteltéréséhez igazítva, "U" alakra hajlítva, és a beállításhoz szükséges ovál furatokkal ellátva.

  • Tartósín

A tartókengyelre rögzített sajtolt alumínium "U" profil, amely a tálcák rőgzítőcsapjainak megfelelő osztású megmunkálással készül. A kicsípések sűrűségét az elhelyezésre kerülő tálcák mérete, kialakítása, a kívánt megjelenési forma függvényeként határozzuk meg. Az "U" profil belső, látszó oldala a homlokzattal azonos (esetleg eltérő) porszórt felülettel készül. Az "U" profil szélességét a fuga szélessége és a rőgzítőcsap hosszúsága határozza meg.  

  • Tálcaelem

Alapanyaga 2, 3 esetleg 4 mm vastag, speciálisan ötvözött alumínium lemez. A homlokzat álló- és fekvőpaneles kiosztással is megoldható. Járatos mérettartomány: minimálisan 400 mm és 3500 mm maximális hosszúság. A nagy elemméret esetében különös figyelmet kell fordítani a hőtágulás biztosítására. A jellemző fugaméret 20-40 mm közötti, a vízszintes és függőleges fuga eltérő szélességgel is megvalósítható.

A tálca és a rögzítősín közötti kapcsolatot poliamid csapok biztosítják. A poliamid csapokat a tálcához süllyesztett fejű saválló anyagú csavarral rögzítjük. A rögzítőcsapok helye és darabszáma a konkrét objektum alapján kialakított tálcaméretek és a tálcák igénybevétele alapján határozható meg.

A tálcák felületkezelése: zsírtalanítás, pácolás, kromátozás után min. 50 μ  vastagságú beégetett porlakkozás, vagy eloxálás (esetleg anti graffiti bevonat).

  • Kiegészítő elemek

A homlokzat színének megfelelően a lábazat, attika, nyílászárók szegélyezésére egyedi kiegészítő elemek szükségesek. Rögzítésük részben a tartósínekre, részben a csatlakozó elemekre történik. A burkolat egészének minőségét a kiegészítő elemek kialakítása alapvetően befolyásolhatja, emiatt azok megtervezését különös figyelemmel kell végezni. A tervezés időszakában a részleteket figyelembe véve, és gondosan mérlegelve kell meghatározni a homlokzati osztásokat és a kapcsolódó nyílászárók méretrendjét.

A hőszigetelés anyagának, vastagságának, típusának kiválasztása tervezői feladat. Szóba kerülhet minden olyan anyag, amely az aljzatra biztonsággal felrögzíthető, és a burkolat rendszerétől függően megfelel a zárt vagy átszellőztetett homlokzatok igényeinek.

< >
Alukonstrukt Kft.
http://www.alukonstrukt.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?