Utolsó frissítés: 2023-03-23

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Soriton EPS homlokzati hőszigetelő rendszer

Hőszigetelés 2010. 06. 08.

Napjaink gazdaságának egyik legfontosabb kérdése a rendelkezésre álló energiaforrások optimális kiaknázása illetve a megtermelt energia lehető leggazdaságosabb felhasználása, ami az építőipar számára is nagy kihívást jelent!

Magyarországon az épületek hőszigetelésére számos termék kapható, melyek hatásossága csak úgy mérhető, ha a belőlük felépített rendszer hatékonyságát együttesen vizsgáljuk.

A Kemikál Építőanyagipari Zrt. a rendszerben való gondolkodás jegyében - részben saját, részben más gyártók termékeinek felhasználásával - alakította ki a Soriton EPS hőszigetelő rendszert, amely  egyaránt alkalmazható új és már meglévő épületek utólagos hőszigetelésére - tégla, beton, cementkötésű faforgácslap és vakolt, festett homlokzati felületeken is.

Hőszigetelő rendszerünk ütésállósági teljesítmény alapján a 2J osztályba sorolható, felületi vízfelvétele nagyon alacsony, időjárási viszonyok hatására tulajdonságai nem változnak, páraáteresztő képessége alapján a „nagyon jó” kategóriába tartozik. Áthatolással szembeni ellenállás szerint a PE 500 osztályba sorolható.

A Soriton EPS hőszigetelő rendszer felépítése

1. Ragasztóréteg: Soriton HL hőszigetelőlap ragasztó és simító vakolat.

2. Hőszigetelő anyag: pihentetett, nehezen éghető expandált polisztirol keményhab (homlokzaton H 80-as, lábazaton H 100-as minőség). Vastagságát épületfizikai méretezéssel kell meghatározni. A nyílászárók kávarészénél a tűzterjedés lassítása céljából javasolt nem éghető ásványgyapot hőszigetelő lapok alkalmazása.

3. Üvegszál hálóval és egyéb kiegészítő elemekkel erősített ágyazó és simító habarcs

Az üvegháló beágyazására és glettelésére Soriton HL terméket, a vakolatréteg erősítésére műanyaggal bevont üvegszál hálót kell alkalmazni. Javasolt egyéb kiegészítők (sarok- és élvédő elemek, vízorros lábazati élvédők) használata is, illetve bizonyos esetekben a hőszigetelő lapokat tárcsás műanyag dübelekkel szükséges rögzíteni, pl.:

 • panelszerkezetű épületek,
 • 10 m-t meghaladó homlokzatmagasság,
 • nagy szélterhelésnek kitett homlokzatok,
 • meglévő vakolt felületek, megfelelően szilárd, de el nem távolítható festékréteg, 
 • 8 cm, vagy annál vastagabb polisztirol lapok alkalmazása,
 • nagyobb szilárdsági elvárás esetén.

4. Díszítő vakolat alapozása

A rendszer legfelső rétegét képező vékonyvakolat felhordása előtt a felületet Toscana univerzális mélyalapozóval kell kezelni, ami egyenletessé teszi a felület nedvszívó képességét és tapadóhidat képez a vékonyvakolat és a Soriton HL glettréteg között.

5. Díszítő vakolat: Toscana vékonyvakolat család

Felhasználható régi és új épületek külső és belső falazatainak díszítésére, homlokzati hőszigetelő rendszerek fedővakolására. Számos előnyös tulajdonság jellemzi:

 • felhasználásra kész állapotban kerül forgalomba;
 • öntisztuló, vízlepergető hatású;
 • vízzel tisztítható;
 • vízzáró, de páraáteresztő;
 • gombásodás és algásodást gátló adalékokat tartalmaz.

A kialakítható struktúra szerint 3 típus választható:

 • Dörzsvakolat: a megszokott dörzshatást biztosítja, a dörzsölési irány megválasztása szerinti textúrával.
 • Kapart vakolat: a hagyományos kőporos, kapart vakolatok megjelenését adja.
 • Hengervakolat: finoman cuppantott felületet eredményez, az alkalmazott festőhenger anyagsajátosságaitól függő textúrával. Egyben ajánljuk a kapart és dörzsvakolatok alapozójaként is.

Színkártya alapján több mint 1100-féle szín választható, melyhez honlapunkon  a Toscana látványtervező program nyújt segítséget.

Kemikál Építőanyagipari Zrt. - www.kemikalrt.hu

< >
KEMIKÁL Építőanyagipari Zrt.
http://www.kemikalrt.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Homlokzati hőszigetelő rendszerek
Homlokzatfelújítás

Legújabb cikkek

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Mire kell figyelni a tetőtér hőszigetelése során?

Hőszigetelés 2021. 10. 12.

A tetőtér hőszigetelésével rengeteg hőenergiát tarthatunk bent a hideg időben és a nyári hőség idején is élhetőbbé tehetjük a padlásteret, tetőteret. Spórolhatunk a fűtésköltségen és a klímára kiadott rezsiköltségen. Van azonban néhány szempont, amire figyelni kell a hőszigetelés tervezése, kivitelezése során. Többek között el kell dönteni azt is, hogy hagyományos szigetelőanyaggal vagy fújható szigetelőanyaggal dolgozunk

Szakkönyv

A Miskolci Építész Műhely

Építészet 2023. 03. 01.

A könyv a máig egyedülálló élet- és munkaközösség, a Miskolci Építész Műhely (MÉM, 1979-1990) történetét és szellemi hatásait, illetve a MÉM alapját adó Kollektív Ház szerveződését és működését mutatja be

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?