Utolsó frissítés: 2021-10-25

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Blog

< >

Mit építenék?

Ötlet 2014. 09. 12.

Eddigi munkám során jellemzően másoknak, megbízásra terveztem, de ettől függetlenül sokszor foglalkoztat: mit építenék, ha az épület funkcióját saját elképzelésem szerint, én választhatnám meg?

Bár az épületek formailag, méretükben változatosak, ugyanakkor a funkciójukat többnyire fantáziátlannak, egyhangúnak találom. Általában egy-egy jól körülhatárolható feladatot oldanak meg: irodaház, lakóház, kereskedelmi, ipari épület, stb.

Ha építhetnék valamit, két dolog biztos. Az egyik, hogy valamilyen lakó-funkcióból indulnék ki, mert ahhoz értek leginkább. A másik: nem nyúlnék a megszokott sablonokhoz. Olyat biztosan nem építenék, amiből már egyébként is túl nagy a választék, mint például szabadonálló családi házakból, társasházi lakásokból. Olyasmit építenék, ami például a következő igényekre, problémákra jelenthet megoldást: 

Fiataloknak

Sok fiatal még a harmincas évei elején is a szüleivel lakik. Egyrészt kényelemből, másrészt azért, mert még ha lenne is igénye, hogy elkezdje az önálló életét, akkor se nagyon tudna hová menni. Kevés a kis alapterületű, megfizethető bérleti díjú, ugyanakkor olyan fiatalos, korszerű lakás, amelyben egy fiatal valóban jól is érzi magát. A ’70-es, ’80-as évekből visszamaradt burkolatok, berendezési tárgyak nem igazán vonzzák őket, akkor már inkább maradnak otthon.

Ezért az egyik fajta épület, amit építenék, fiataloknak készülne. Egészen pici, bérelhető vagy részletekben megvásárolható lakásokkal, amelyek mégis lehetőséget adnak az önálló életvitelre: előtér, zuhanyzó-WC, kis tároló, teakonyha a szoba felé étkezési lehetőséggel, lakószoba, pici terasz. Mindezt minimális, akkora területen, amiből még éppen ki lehet hozni ezt a funkciót, cca. 28-30 m²-en.

Természetesen az ilyen kis alapterületű lakások önmagukban nyomasztóak lehetnek. Ezért az épület minden szintjén a lakásokhoz tartozna egy-egy közösségi tér, nagyobb étkezésekre, közös programokra, vendégfogadásra, illetve külön lenne megoldva néhány, a lakásból hiányzó funkció, például mosási-szárítási, tárolási lehetőség is.

Családi házat – másképp

Tervezői tapasztalataim szerint családi házat az emberek többnyire viszonylag fiatalon kezdenek el építeni, a szokásos (2 szülő és 2-3 gyerek igényeinek megfelelő) funkcióra. Mindaddig jól is érzik magukat benne, míg a gyerekek fel nem nőnek. Nem is gondolnánk, hogy ez az időszak milyen gyorsan, 15-20 év után eljön!

Mi történik utána? Az anyagi lehetőségek sokszor nem engedik meg, hogy önálló, szeparált lakrész is épüljön a házban, amelyben a már felnőtt gyerek, vagy a gondozásra szoruló, idős nagyszülő élhetne. Ezért az eredetileg jól működő épület már korántsem lesz ideális a hétköznapokban, az eltérő életvitel folyamatos súrlódásokhoz vezethet. Végül a gyerekek elköltöznek, a két szülő pedig ottmarad a számukra feleslegesen nagy, kiüresedett házban.

Mivel családi házban lakni kellemes életformát jelent, ha valaki megszokta a kert közelségét, már nehezen tudja másra cserélni. Ha pedig a családtagoknak arra lenne igénye, hogy egymás közelében lakjanak, azzal a problémával szembesülhetnek, hogy a családi házas övezetekben, lakóparkokban általában nincs, vagy kevés a más típusú lakás.

Az a fajta épület elrendezés, amit építenék, ezekre a problémákra adhatna megoldást. Leginkább sorházra hasonlít, amire gondolok. A sorház egy viszonylag kevésbé elterjedt épülettípus, holott gazdaságosabb, mint a szabadonálló családi ház, és sokak számára bőven elég is annyi kertkapcsolat, kertfelület, amit a sorház biztosítani tud. Azonban nem a szokásos fantáziátlan, vonalmenti elrendezésben gondolkodom, és nem azonos méretűek a lakások sem, amelyek egy nagyobb méretű telken „L” alakban vennének körül egy közös előkertet.

A megszokott méretű és elrendezésű családi ház jellegű sorház-elemek kisebb,  (földszinten, illetve emeleten elhelyezhető) lakásokkal váltakoznak, a felnőtt, még egyedülálló gyerekek, illetve a nagyszülők számára. Fontos a variálhatóság (összenyithatóság, leválaszthatóság) biztosítása, mivel az igények az idő múlásával folyamatosan változnak. A bejáratok előtti nagy kertfelület a projekt fontos eleme: innen nyílnak a lakások, ugyanakkor ideális helyszín lehet közös programokhoz is. A családi ház jelleget az biztosítja, hogy lakásoknak a másik irány felé saját külön kertjük van.

A többféle lakástípusnak köszönhetően jobban lehet követni a változó igényeket,  anélkül, hogy el kellene hagyni a megszokott környezetet. 

Természetesen egy ilyen fajta elrendezés csak akkor valósítható meg, ha ezt a helyi szabályozási tervek is lehetővé teszik. Ma nem lehetne megépíteni, mivel a szokásos 1 telek - 1 ház szisztéma (a sok használhatatlan méretű előkerttel és oldalkerttel) nem nyújt rá lehetőséget.

Idősebbeknek

Valószínűleg sokan vannak, akik számára a lakás, családi ház, amelyben nyugdíjas korukra maradtak, fölöslegesen nagy alapterületű és rezsijű, vagy akár több ingatlannal is rendelkeznek. Ugyanakkor mégis kevés a jövedelmük, mert az erejük, energiájuk már nem elég ahhoz, hogy tovább lépjenek és a szükségleteikhez képest nagyobb lakásból plusz bevételhez jussanak, vagy a bérbeadott ingatlan felügyeletével, karbantartásával bajlódjanak. Viszont nem akarnak a ma szokásos jellegű idősotthonokba sem beköltözni, mert amíg lehet, ragaszkodnak az önálló életvitelhez.

Elképzelhetőnek tartom, hogy lenne igény egy olyan konstrukcióra, ami erre a problémára tartós megoldást jelenthet. Amire gondolok:

A nagyobb lakás, vagy a több ingatlan árából az idős ember az erre a célra kialakított épület(ek)ben kétfajta területet tud megvásárolni:

  • egyrészt saját célra egy kisebb méretű lakást, ami a lakáshoz tartozó terasszal és a szintenként kialakított közösségi térrel kiegészítve a kisebb alapterület ellenére mégis kellemes lakhatást biztosít számára;
  • másrészt kiadható területet, amelynek a nagysága a rendelkezésére álló összegtől függ, és amely révén rendszeres plusz havi jövedelemhez juthat.

A bérbeadható terület funkciója lehet szintén lakás, de akár üzlet-, irodahelyiség, teremgarázs, vagy praktikusan orvosi vagy gyógytornász rendelő, wellness centrum is.  A terület kiadása, a bérleti díjak beszedése, a karbantartás szervezetten történik, amelyért gondnok felel. A kétfajta területet meg lehet építeni akár külön-, de akár egy épületben is, azok számára, akik igénylik a változatosabb környezetet.

A három projekt számos ponton akár kapcsolódhat is egymáshoz, de egy dolog biztosan közös bennük: kialakításuk lehetővé teszi a közösségi életet. 

< >

Szakkönyv

Unokáink is látni fogják - Portrék három évtized televíziós műsoraiból

Építészet 2021. 10. 13.

Osskó Judit 1973-tól 2007-ig volt a Magyar Televízió építészeti műsorainak szerkesztője, műsorvezetője. Az Unokáink is látni fogják c. sorozat a televízió leghosszabb életű műsorfolyama volt. 2007-ben jelent meg ezzel a címmel egy riportkötet tíz építészről, azokról a kiváló mesterekről, akik nagy hatást gyakoroltak a következő nemzedékekre. Az Unokáink is látni fogják. Portrék három évtized televíziós műsoraiból c. új kötet ennek a portrésorozatnak a folytatása, a hazai kortárs építészet kiválóságaival készített filmek nyomtatásban való megjelenítése 


Szenes István belsőépítész

Építészet, művészet 2021. 09. 10.
A sorozat legújabb kötetében Dvorszky Hedvig értő tolmácsolásában Szenes István változatos életútjának meghatározó mérföldköveit ismerhetjük meg. A személyes hangvételű kötetben a pályatársak mellett maga az alkotó is szót kap

Hagyományos falak

Népi építészet 2021. 09. 10.

A magyar népi építészet falféleségeinek sokszínűségét mutatja be Népi Kultúra sorozat negyedik kötete. A parasztság építkezési gyakorlata évszázados, sőt évezredes hagyományokat őriz, amely az idők folyamán újabb eljárásokkal is gazdagodott. A szerzők ismertetik a hagyományos falak szerkezetét, készítésük munkamenetét, a házépítés közösségi szervezeteit, valamint az ide kapcsolódó földrajzi és történeti kérdéseket.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?