Utolsó frissítés: 2022-05-27

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Blog

< >

Pár szempont az utólagos hőszigeteléshez

Szakmagyakorlás 2013. 06. 20.

Házunk, lakásunk hőszigetelésével sok energiát megtakaríthatnánk. Miért nem hőszigetelünk mégsem?

Mondhatnánk: nincs rá pénz, ahogy több más dologra sem. Azonban az utólagos hőszigetelés egy olyan speciális építési munka, amelyre valahol mégiscsak van fedezet: a költségét részletekben, a fűtési számlában havonta kifizetjük. Ha ugyanezt az összeget két részre bontva fizetné - kisebb fűtési költséget + a hőszigetelésre felvett hitel törlesztő részletét - a tulajdonosnak végül is mindegy lenne, mire fizet. Szükség lenne ilyen jellegű, folyamatosan igénybe vehető konstrukciókra. Kevés az a néhány, erre a célra kiírt pályázat.

Szintén elősegítené az utólagos szigetelést, ha nem terhelné – legalább részben - a hőszigetelő anyagra és a munkadíjra rárakódó áfa. Korábban már volt egy hosszabb időszak, mikor a lakásépítés hasonló módon támogatást kapott. Ha egy munka nem készül el, akkor abból egyébként sem képződik áfa. Viszont ha több az ilyen építési megbízás, a vállalkozások által befizetett más adónemekből, járulékokból többlet keletkezhetne.

A jelenlegi jogszabályok kedvezőek az utólagos hőszigetelés szempontjából.

Az OTÉK 35§ (8) pontja alapján:

"Az épületek utólagos hőszigetelése és homlokzatburkolása az elő-, oldal- és hátsókert méretét, valamint a telek homlokvonalára kiépített épület esetében a közterületet csökkentheti. A telek beépítettsége ennek megfelelően eltérhet az övezetre előírt megengedett legnagyobb beépítettség mértékétől."

Bár kissé bizonytalan a második mondat megfogalmazása, de úgy lehet értelmezni, hogy a meglévő beépítettség a szigetelő anyag vastagságával túlléphető. Arra, hogy maximum mennyi lehet az utólag elhelyezhető vastagság, nincs adat a szövegben. Az oldalhatáron álló beépítésnél viszont, ha az épület közvetlenül a telekhatáron áll, probléma az oldalhatárra kerülő fal hőszigetelése. A 35. § (1) szerint:

„Építési határvonalra helyezett épületrész esetén az építési határvonalra a végleges külső (vakolt vagy burkolt) felületnek kell kerülnie.”

Ez alapján egyértelműnek tűnik, hogy a hőszigetelés sem kerülhet át a szomszéd telekrészére.

Frissítés 2021-11-21-én:

Az OTÉK (253/1997 korm. rendelet) 35. § (8) időközben változott, jelenleg ez áll benne: 

"(8) Az utólagos hőszigetelés és homlokzatburkolás

a) az elő-, oldal- és hátsókert méretét csökkentheti,

b) a telek homlokvonalára kiépített épület esetében a közterületre átnyúlhat, és

c) az oldalhatárra kiépített épület esetében a szomszéd ingatlan tulajdonosának hozzájárulása esetén a szomszéd ingatlanra átnyúlhat, azzal, hogy az érintett telkek beépítettsége ennek megfelelően eltérhet az építési övezetre előírt megengedett legnagyobb beépítettség mértékétől, az utólagos hőszigetelés és homlokzatburkolás által elfoglalt terület mértékével."

Azt egyébként igazságtalannak érzem, hogy az új építésű házaknál fokozott hőszigetelési igény esetén nem kaphat engedményt az építtető – az előbbiekhez hasonló módon - a beépítettség túllépésére. Ez főleg alacsony (15-20%-os) beépítettség esetén kedvezne a vastagabb hőszigetelésnek.

Szintén előnyös az építtető számára, hogy az utólagos hőszigeteléshez nem kell építési engedély.

A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. melléklete alapján az építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek közé tartozik a

„Meglévő építmény utólagos hőszigetelése, homlokzati nyílászáró – áthidalóját nem érintő – cseréje, a homlokzatfelület színezése, a homlokzat felületképzésének megváltoztatása”

Frissítés 2021-11-21-én:

Egy kis változtatással a rendeletben ugyanez található ma is. Annyi módosult, hogy a szövegből kimaradt az "áthidalóját nem érintő" rész.

Mikor annak idején ez bekerült a jogszabályok közé, a szakma eléggé a nemtetszését fejezte ki, és joggal. A homlokzat színe, felületképzése, a nyílászárók anyaga, színe, osztása alapvetően meghatározzák az épület külső megjelenésének jellegét, amely ennek a jogszabálynak az értelmében kizárólag az építtető – jó vagy rossz – ízlésére van bízva. Társasháznál, a lakók egyet nem értése vagy például az időben eltérő ablakcserék, felújítások esetén akár teljes zűrzavar is kialakulhat.

Mindenesetre tény: mód van arra, hogy az utólagos hőszigetelés építész közreműködése nélkül valósuljon meg. Egyszerűbb épületeknél talán nincs is erre szükség, egy bonyolultabb épület hőszigetelésénél viszont számos probléma felvetődhet.

Saját családi házunk a '80-as évek közepén épült. Sokszor felvetődött már bennem: mivel is járna, ha nekiállnánk a házat hőszigeteltetni?

A legkisebb költséget az jelentené, ha csak a homlokzati falfelületet hőszigetelnénk le. Mivel tetőtérbeépítéses házunknak kevés földszinti fala, viszont sok üvegfelülete van, ezért önmagában csak ezzel nem sok energiát takarítanánk meg.

Nyílászárók, árnyékolók

Az ablakcsere nélküli hőszigetelés már önmagában is probléma. A homlokzatvakolat már eleve rátakar a tokszerkezetre, és ha arra még szeretnénk ráfordítani egy minimális, legalább 2 cm-es hőszigetelést (a hőhíd elkerülése érdekében), már alig látszik valami a tokból. A másik, hogy az ablak elé elhelyezett redőny-, szúnyogháló sín miatt ezt a beforduló hőszigetelést nem is lehet az ablak tokszerkezetéig elvinni - így máris hőhíd keletkezik. Tehát célszerű lenne kicseréltetni az összes ablakot, teraszajtót, a hozzá tartozó árnyékolókkal együtt. Ha a nyílászárók felülete fokozottan nagy, sőt a ’80-as évek divatjának megfelelően még osztásokkal is ellátott, akkor ez már egy jelentős plusz költség.

Lábazat

Az alápincézett épület műkő lábazatának felső szintje a teraszok környezetében több helyen is a földszinti padlóvonal fölé nyúlik. Szintén a hőhíd elkerülése érdekében ezért a teljes lábazatot is hőszigeteltetni kellene.

Ablakpárkányok

Ugyancsak cserélni kellene az összes meglévő műkő ablakpárkányt, mert hőhidat jelentenek.

Ereszdeszkázat

Az akkori szokásoknak megfelelően oldalsó és alsó ereszdeszkázattal ellátott, nagyméretű, zárt eresz készült, amely a tetőtéri térdfalat teljes mértékben takarja. Így csak az eresz elbontását követően tudnánk a tetőtéri fal hőszigetelését megoldani.

Tetőszerkezet

A tetőtérbeépítés annak idején 12 cm Isolyth ásványgyapot hőszigeteléssel és 5 cm-es átszellőztetett légréssel készült. Több előnnyel is jár, ha a tetőtér utólagos hőszigetelését kívülről végezzük, mert

  • ha belülről hőszigetelünk, csökken a belmagasság, ezzel együtt a hasznos alapterület;
  • a csökkenő belmagasság a használhatóság rovására mehet;
  • a beltéri munkák akadályozzák a lakhatóságot;
  • külső hőszigetelés esetén nincs korlátozva az elhelyezhető hőszigetelés vastagsága: a ma már hozzáférhető páraáteresztő alátéthéjazatnak köszönhetően a korábbi átszellőztetett légrés is kitölthető hőszigeteléssel, továbbá az un. Xps bakokkal a meglévő szarufa hőhídmentesen igény szerint magasítható.

A tetőszerkezet megfelelő hőszigetelésére lenne módunk, nálunk viszont egy esztétikai probléma is adódik: kétlakásos házról lévén szó, ha csak az egyik házrészt hőszigeteljük, a hőszigetelés megnövekedett vastagsága az összefüggő tetőfelületben szintkülönbséget hoz létre.

A ’80-as, ’90-es években számos bonyolult, szokatlan formájú ház épült. Ha szakszerűen szeretnénk hőszigetelni, a hasonló problémákra, ezek költségvonzatára érdemes előre számítani. 

Szabó Adrienn építész tervező

< >

Szakkönyv

The Home Edit - Rendrakás rendesen - Hogyan rakjunk rendet, és varázsoljunk lakhelyünkből álomotthont

Lakberendezés 2022. 04. 21.
Bármennyire is zűrzavaros és zsúfolt otthonunk, ott van benne a lehetőség az igazi álomotthonhoz - csak hagyni kell kibontakozni magunkat, és megfogadni a The Home Edit: Rendrakás rendesen szerzőpárosa útmutatásait, ahogyan a hírességek is teszik

Érezd magad otthon - Lakberendezés A-tól Z-ig

Lakberendezés 2021. 11. 24.
Hogyan hozzak létre egy otthont, amely az ízlésemnek, a rendelkezésemre álló térnek és az életformámnak egyaránt megfelel? Mi mutat jól és miért? Hogyan rendezzek be egy lakást, hogy abban valóban otthon érezzem magam? Napjaink egyik legnevesebb svéd lakberendezője, Frida Ramstedt világos stílusban, gyakorlati példákkal illusztrálva vezet be bennünket az otthonteremtés alapvető szabályaiba

Unokáink is látni fogják - Portrék három évtized televíziós műsoraiból

Építészet 2021. 10. 13.

Osskó Judit 1973-tól 2007-ig volt a Magyar Televízió építészeti műsorainak szerkesztője, műsorvezetője. Az Unokáink is látni fogják c. sorozat a televízió leghosszabb életű műsorfolyama volt. 2007-ben jelent meg ezzel a címmel egy riportkötet tíz építészről, azokról a kiváló mesterekről, akik nagy hatást gyakoroltak a következő nemzedékekre. Az Unokáink is látni fogják. Portrék három évtized televíziós műsoraiból c. új kötet ennek a portrésorozatnak a folytatása, a hazai kortárs építészet kiválóságaival készített filmek nyomtatásban való megjelenítése 


Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?