Utolsó frissítés: 2022-11-22

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Blog

< >

Pályázat előtt

Tervrajz készítés 2010. 07. 28.

Tavaly megszűnt a családi ház építéséhez felvehető szociálpolitikai kedvezmény. Azóta új szempontok kezdtek el érvényesülni a családi ház terveztetésben - nekem mindenesetre ez a tapasztalatom. Akinek számít pár millió forint családi háza építési költségeihez – és kinek ne számítana? – az a terveztetés időpontját az éppen aktuális pályázat kiírásához köti.

Viszonylag új, de elgondolkodtató tendenciáról van szó, amivel kapcsolatban problémát érzek. Első ránézésre logikus lépésről van szó: terveztetni akkor optimális, ha minden szempont ismert. Ha megvan a pályázati kiírás, a tervező olyan tervet készíthet, ami annak tökéletesen megfelel.

Mi akkor a gond?

Ha a feltételeknek megfelelő épület építéséhez biztosan járna a pályázati pénz, akkor az előbbi módszernek nyilván csak előnyei vannak. Azonban sokkal inkább életszerű, hogy korlátozott a keret, tehát nem jut belőle mindenkinek, és a pályázat akár idő előtt is lezárulhat - mint ahogy legutóbb a Zöld Beruházási Program is. Elindul tehát a versenyfutás az idővel: tervezőt kell keresni, és elkészíttetni a tervet.

A jó terv elkészítése azonban időigényes feladat, akár hónapokig is eltarthat. Nem érdemes elsietni, mert az ember akár egész életét leélheti egy olyan házban, amivel nincs megelégedve.

Az első gond tehát akkor merülhet fel, ha valakinek nem sikerül elsőre megtalálnia a számára ideális tervezőt. A tervező és megbízó között fontos az összhang, az egymásra hangolódás, a tervezőnek rá kell éreznie, hogy megbízója valójában mit is szeretne, illetve felkészültnek is kell lennie. Lehet, hogy csak második-harmadik próbálkozásra sikerül ilyen tervezőt találni.

Ha megvan a tervező, következik a vázlattervi időszak. Ez még a legszerencsésebb esetben is eltarthat néhány hétig. A tervező elkészíti a terv első változatát, ami szerinte az adott helyszínre a legjobb, de nem biztos, hogy ez az építtetőnek is tetszik majd. Minden ember más, mások az elképzelései a ház stílusával, a helyiségek méretével, tájolásával, megvilágításával és még számtalan egyéb dologgal kapcsolatban. Lehet bármennyire is részletekbe menő a tervezés előtti megbeszélés, a többszöri módosítás természetes folyamat. Szükség lehet ugyanakkor  – a terepviszonyok miatt – geodéziai felmérésre is, sokszor enélkül még vázlatterv sem készíthető. Ezekhez mind idő kell.

Hogyan lehet időt nyerni?

Azzal mindenképp, ha erre a két időigényes fázisra még a pályázat kiírása előtt sor kerül. Az előny az előbbiekből egyértelműen következik:

  • Egyrészt már van egy tervező, akiben az építtető megbízik, aki ismeri az igényeit, a telek adottságait, a helyi építési előírásokat.
  • Másrészt elkészült egy leegyeztetett vázlatterv, amit nagy valószínűséggel módosítani lehet a pályázati szempontoknak megfelelően: csökkenteni lehet a helyiségek méretét, esetleg számát, változtatni lehet a fűtési módon, a falszerkezeten, a hőszigetelés vastagságán, a nyílászárók méretein, alkalmazni lehet az alternatív energia forrásokat. Ilyen jellegű módosítások a normál vázlattervi időszakban is rendszeresen előfordulnak.

Előfordulhat persze, hogy teljesen új tervrajzra lesz szükség, azonban ezek az előzmények még ebben az esetben is komoly előnnyel, időmegtakarítással járhatnak.

Kérdés, hogy ez mekkora pluszköltséget jelenthet?

Nehéz megbecsülni, mert sok tényezőtől függhet:

  • a kiválasztott tervező tervezési díjának mértékétől,
  • a vázlatterv készültségi fokától
  • attól, hogy mennyi módosításra lesz szükség,
  • mennyi idő telik el a vázlatterv kidolgozása és a terv folytatása között,
  • és végül: felhasználható-e egyáltalán az elkészített terv.

Ezek miatt a költségtöbblet változó, előfordulhat, hogy eléri a százezres nagyságrendet is. Annál azonban mindenképpen kisebb a veszteség, mint mikor valaki - megtörtént eset – egy héttel lemarad a pályázat beadásáról, és kész engedélyezési terv birtokában várhat a következő pályázati kiírásra.  Nemcsak az építkezést nem tudja elkezdeni, de az engedélyezési terv módosítása már valóban nagyobb munka, mivel építészetileg is részletesebb, társtervezői munkarészekkel kiegészített tervről van szó. 

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Tervrajz készítés, háztervezés

Szakkönyv

Reimholz Péter

Építészet 2022. 09. 06.

Reimholz Péter (1942-2009) a kortárs magyar építészet egyik meghatározó, ikonikus alakja. Építészetét számos díj és kitüntetés között, háromszor Ybl Miklós-díjjal és 2000-ben Kossuth-díjjal is elismerték. Munkásságának mind szorosan vett szakmai, mind közéleti, mind oktatói vonatkozása egyaránt kiemelkedő és mértékadó. A kötet munkásságának dokumentálását kívánja pótolni

Építészetszociológiai tanulmányok

Építészet 2022. 09. 06.

A magyarországi építészetszociológia útkereső tanulmánykötete. A könyv felvázolja az építészetszociológia elméleti alapvetéseit, majd esettanulmányokban mutatja be, miként alkalmazható mindez a konkrét kutatásokban. A válogatás a szerző elmúlt tíz évben született terepmunkáiból ad áttekintést. A változatos helyszíneket a közös módszertan fogja össze, amelynek lényege, hogy az építészet a társadalmi jelenségek anyagiasult formája. 


A klímabarát kert - Környezetünk természetes klímaberendezése

Függetlenül attól, hogy balkonunk, teraszunk, apró előkertünk vagy burjánzó édenkertünk van, az erőforrások védelme és a biológiai sokféleség megtartása kicsiben is elkezdhető. Ennek alapja a kert lehetőleg természetközeli kialakítása, az ökológiai gazdálkodás, a tudatos bánásmód a növényekkel és az állatokkal és a természet körforgásának megértése. A könyv iránymutatást nyújt az ökológiai potenciállal rendelkező, könnyen gondozható kertekhez, amelyek ki fogják állni a klímaváltozás kihívásainak próbáját

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?