Utolsó frissítés: 2022-08-04

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Blog

< >

Alternatív energia - befektetésként?

Ötlet 2009. 08. 06.

Napjaink népszerű témája az alternatív energia hasznosítása. Az új termékekben - hőszivattyú, napkollektor, napelem - rengeteg, még kihasználatlan lehetőség rejlik. Bár gazdaságossági számításokkal nem tudom alátámasztani, de gondolatébresztőnek egy ötlet: mit lehetne még kezdeni velük, a szokásos felhasználási lehetőségeken túl?

A hőszivattyú esetén ismert, hogy az energiát talajból, vízből vagy levegőből nyerheti. A levegő lehet a kinti levegő, de akár az épület belső levegője is, amelyet hűteni szeretnénk. Vannak esetek, ahol nemcsak nyáron lehet szükség hűtésre, hanem az év más időszakában is – pékségek, nagykonyhák, telefonközpontok, számítógép termek, hűtőpultok, jégpályák. A hőszivattyú itt is jól kihasználható: elvonja a felesleges hőt, majd használati melegvizet állít elő belőle, és részben - vagy egészen - megoldja az épület fűtését. 

A problémát inkább az jelenti, mi legyen az így keletkező hőmennyiséggel a fűtési időszakon kívül, mivel az sokszor jóval több, mint amit használati melegvíz céljára a tulajdonos igényel. Hasonló probléma lép fel a nemcsak melegvízkészítésre, hanem fűtésrásegítésre is alkalmazott nagyobb napkollektor felületeknél. Ott, ahol nincs úszómedence, nyáron ezek sincsenek kihasználva.

Már most is van rá példa, hogy a szomszédok megveszik a fölösleges melegvizet, de lehetne nagyobb léptékben is gondolkodni. 

A napelemek esetében külföldön biztosan, de elvileg már Magyarországon is megoldható, hogy a napelemek által megtermelt villamos energiát átveszi az elektromos szolgáltató.

Egy városban sokféle hálózat van – víz, villany, csatorna, gáz, távfűtés, internet, stb.  Bár ez még a távoli jövő, de érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy miért ne lehetne még egy csőhálózat - megfelelő hőmennyiség mérőkkel felszerelve - ami elszállítja az egyes épületek által megtermelt plusz hőenergiát? Ez az épület tulajdonosa számára bevételt jelent, míg mások gáz felhasználása nélkül, olcsóbb melegvízhez jutnának.

Ebben a formában az épülettulajdonos részére a többlet hőenergia napkollektorral, hőszivattyúval történő előállítása akár hosszú távú, folyamatos bevételt biztosító befektetésként is működhetne.

< >

Szakkönyv

Permakultúra Kézikönyv - Együttműködés a természettel

A permakultúra egy életszemlélet, ezen belül a természetközeli kertészkedés lehetőségeinek tárháza. A könyvben konkrét példákon tanulmányozhatjuk, hogy kertünket hogyan kell a permakultúra alapelvei szerint a legmegfelelőbben kialakítani, milyen elemeket érdemes beletervezni, és ezek között milyen kapcsolatrendszert fedezhetünk fel

The Home Edit - Rendrakás rendesen - Hogyan rakjunk rendet, és varázsoljunk lakhelyünkből álomotthont

Lakberendezés 2022. 04. 21.
Bármennyire is zűrzavaros és zsúfolt otthonunk, ott van benne a lehetőség az igazi álomotthonhoz - csak hagyni kell kibontakozni magunkat, és megfogadni a The Home Edit: Rendrakás rendesen szerzőpárosa útmutatásait, ahogyan a hírességek is teszik

Érezd magad otthon - Lakberendezés A-tól Z-ig

Lakberendezés 2021. 11. 24.
Hogyan hozzak létre egy otthont, amely az ízlésemnek, a rendelkezésemre álló térnek és az életformámnak egyaránt megfelel? Mi mutat jól és miért? Hogyan rendezzek be egy lakást, hogy abban valóban otthon érezzem magam? Napjaink egyik legnevesebb svéd lakberendezője, Frida Ramstedt világos stílusban, gyakorlati példákkal illusztrálva vezet be bennünket az otthonteremtés alapvető szabályaiba

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?