Utolsó frissítés: 2023-03-23

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Blog

< >

Alternatív energia - befektetésként?

Ötlet 2009. 08. 06.

Napjaink népszerű témája az alternatív energia hasznosítása. Az új termékekben - hőszivattyú, napkollektor, napelem - rengeteg, még kihasználatlan lehetőség rejlik. Bár gazdaságossági számításokkal nem tudom alátámasztani, de gondolatébresztőnek egy ötlet: mit lehetne még kezdeni velük, a szokásos felhasználási lehetőségeken túl?

A hőszivattyú esetén ismert, hogy az energiát talajból, vízből vagy levegőből nyerheti. A levegő lehet a kinti levegő, de akár az épület belső levegője is, amelyet hűteni szeretnénk. Vannak esetek, ahol nemcsak nyáron lehet szükség hűtésre, hanem az év más időszakában is – pékségek, nagykonyhák, telefonközpontok, számítógép termek, hűtőpultok, jégpályák. A hőszivattyú itt is jól kihasználható: elvonja a felesleges hőt, majd használati melegvizet állít elő belőle, és részben - vagy egészen - megoldja az épület fűtését. 

A problémát inkább az jelenti, mi legyen az így keletkező hőmennyiséggel a fűtési időszakon kívül, mivel az sokszor jóval több, mint amit használati melegvíz céljára a tulajdonos igényel. Hasonló probléma lép fel a nemcsak melegvízkészítésre, hanem fűtésrásegítésre is alkalmazott nagyobb napkollektor felületeknél. Ott, ahol nincs úszómedence, nyáron ezek sincsenek kihasználva.

Már most is van rá példa, hogy a szomszédok megveszik a fölösleges melegvizet, de lehetne nagyobb léptékben is gondolkodni. 

A napelemek esetében külföldön biztosan, de elvileg már Magyarországon is megoldható, hogy a napelemek által megtermelt villamos energiát átveszi az elektromos szolgáltató.

Egy városban sokféle hálózat van – víz, villany, csatorna, gáz, távfűtés, internet, stb.  Bár ez még a távoli jövő, de érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy miért ne lehetne még egy csőhálózat - megfelelő hőmennyiség mérőkkel felszerelve - ami elszállítja az egyes épületek által megtermelt plusz hőenergiát? Ez az épület tulajdonosa számára bevételt jelent, míg mások gáz felhasználása nélkül, olcsóbb melegvízhez jutnának.

Ebben a formában az épülettulajdonos részére a többlet hőenergia napkollektorral, hőszivattyúval történő előállítása akár hosszú távú, folyamatos bevételt biztosító befektetésként is működhetne.

< >

Szakkönyv

A Miskolci Építész Műhely

Építészet 2023. 03. 01.

A könyv a máig egyedülálló élet- és munkaközösség, a Miskolci Építész Műhely (MÉM, 1979-1990) történetét és szellemi hatásait, illetve a MÉM alapját adó Kollektív Ház szerveződését és működését mutatja be

Reimholz Péter

Építészet 2022. 09. 06.

Reimholz Péter (1942-2009) a kortárs magyar építészet egyik meghatározó, ikonikus alakja. Építészetét számos díj és kitüntetés között, háromszor Ybl Miklós-díjjal és 2000-ben Kossuth-díjjal is elismerték. Munkásságának mind szorosan vett szakmai, mind közéleti, mind oktatói vonatkozása egyaránt kiemelkedő és mértékadó. A kötet munkásságának dokumentálását kívánja pótolni

Építészetszociológiai tanulmányok

Építészet 2022. 09. 06.

A magyarországi építészetszociológia útkereső tanulmánykötete. A könyv felvázolja az építészetszociológia elméleti alapvetéseit, majd esettanulmányokban mutatja be, miként alkalmazható mindez a konkrét kutatásokban. A válogatás a szerző elmúlt tíz évben született terepmunkáiból ad áttekintést. A változatos helyszíneket a közös módszertan fogja össze, amelynek lényege, hogy az építészet a társadalmi jelenségek anyagiasult formája. 


Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?