Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Blog

< >

Alternatív energia - befektetésként?

Ötlet 2009. 08. 06.

Napjaink népszerű témája az alternatív energia hasznosítása. Az új termékekben - hőszivattyú, napkollektor, napelem - rengeteg, még kihasználatlan lehetőség rejlik. Bár gazdaságossági számításokkal nem tudom alátámasztani, de gondolatébresztőnek egy ötlet: mit lehetne még kezdeni velük, a szokásos felhasználási lehetőségeken túl?

A hőszivattyú esetén ismert, hogy az energiát talajból, vízből vagy levegőből nyerheti. A levegő lehet a kinti levegő, de akár az épület belső levegője is, amelyet hűteni szeretnénk. Vannak esetek, ahol nemcsak nyáron lehet szükség hűtésre, hanem az év más időszakában is – pékségek, nagykonyhák, telefonközpontok, számítógép termek, hűtőpultok, jégpályák. A hőszivattyú itt is jól kihasználható: elvonja a felesleges hőt, majd használati melegvizet állít elő belőle, és részben - vagy egészen - megoldja az épület fűtését. 

A problémát inkább az jelenti, mi legyen az így keletkező hőmennyiséggel a fűtési időszakon kívül, mivel az sokszor jóval több, mint amit használati melegvíz céljára a tulajdonos igényel. Hasonló probléma lép fel a nemcsak melegvízkészítésre, hanem fűtésrásegítésre is alkalmazott nagyobb napkollektor felületeknél. Ott, ahol nincs úszómedence, nyáron ezek sincsenek kihasználva.

Már most is van rá példa, hogy a szomszédok megveszik a fölösleges melegvizet, de lehetne nagyobb léptékben is gondolkodni. 

A napelemek esetében külföldön biztosan, de elvileg már Magyarországon is megoldható, hogy a napelemek által megtermelt villamos energiát átveszi az elektromos szolgáltató.

Egy városban sokféle hálózat van – víz, villany, csatorna, gáz, távfűtés, internet, stb.  Bár ez még a távoli jövő, de érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy miért ne lehetne még egy csőhálózat - megfelelő hőmennyiség mérőkkel felszerelve - ami elszállítja az egyes épületek által megtermelt plusz hőenergiát? Ez az épület tulajdonosa számára bevételt jelent, míg mások gáz felhasználása nélkül, olcsóbb melegvízhez jutnának.

Ebben a formában az épülettulajdonos részére a többlet hőenergia napkollektorral, hőszivattyúval történő előállítása akár hosszú távú, folyamatos bevételt biztosító befektetésként is működhetne.

< >

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Árpád-kori építészeti hagyományok Szepes és Sáros megyében I-II.

Építészettörténet 2023. 11. 27.

A kötet első része a Szepes és Sáros megyei építészeti emlékek részletes bemutatását és elemzését tűzi ki célul. A kötet második része az egyes emlékek szakszerű katalógusát tartalmazza, feltüntetve a releváns írott forrásokat, a szakirodalmi hivatkozásokat, az egyes épületek leírásával és datálásával

A kertészkedés öröme

Kertépítés 2023. 05. 08.

"Kötelező olvasmány minden lelkes organikuskert-művelő számára" Alan Titchmarsh, A kertész leszek népszerű szerzője

Monty Dont, A kertész kertje című sorozat szenvedélyes kertművelőjét és szemet gyönyörködtető birtokát a magyar tévénézők is jól ismerik. A neves brit kertész hosszú pályafutása során mindvégig arra törekedett, hogy a természettel összhangban, vadon élő állatokkal körülvéve nevelgesse csodálatos növényeit

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?