Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Könnyebb a légzés az új maszkokban

Gyártói hírek, cikkek 2011. 10. 11.
Az új maszkok kényelmesebbek, jobb kilátást biztosítanak és alacsonyabb légzési ellenállásúak
Az új maszkok kényelmesebbek, jobb kilátást biztosítanak és alacsonyabb légzési ellenállásúak

Kényelmesebb, nem párásodik

Továbbfejlesztette a légzésvédő porálarcokat az amerikai 3M. Az új maszkok kényelmesebbek, jobb kilátást biztosítanak és alacsonyabb légzési ellenállásúak. Számos területen, ahol a légzésvédők mellett szemvédelem is kötelező, ott a védőszemüveg párásodásának csökkentése munkavédelmi okokból is fontos szempont.

A porvédő álarcok egyik tipikus felhasználási területe az építőipar, de általában is célszerű maszkot viselni mindenütt, ahol a levegő porszennyezettsége jelentős. A porálarcok és különböző szűrők a dolgozóknak gyakran nélkülözhetetlenek, de nem mindegy, mennyire kényelmesek, jól használhatók.

Miben mások a 3M Aura 9300+ porálarcok?

Alaposan tesztelt

Bevezetés előtt az új maszkokat Európa 11 országában tesztelték, köztük Magyarországon is. A tesztelésben résztvevő dolgozók véleménye szerint az új típusokat egyszerűbb és gyorsabb felvenni, jobban, stabilabban illeszkednek az archoz, kényelmesebbek, nem zavarnak a védőszemüveg viselésében, könnyebb bennük a légzés és fejpántjuk is tartósabb.

Munkáltatóknak is haszon

Az alapvetően szilárd részecskék és nem illó folyadékok ellen védelmet nyújtó Aura 9300+ nemcsak a dolgozóknak, de a munkáltatóknak is jelentős előnyökkel jár. A kényelmesebb, könnyebben használható maszkokat a dolgozók szívesebben hordják, akár egész nap nem veszik le, könnyebben betartják a vonatkozó munkavédelmi szabályokat. A megbetegedések, balesetek és a védőeszköz hiánya miatt kiszabott bírságok száma ezzel jelentősen csökken. A dolgozók egész napos komfortjának növekedésével termelékenységük, hatékonyságuk is nő. A fentiek alapján az új maszkok bevezetése egy vállalkozásnál igen hamar megtérül, és az alkalmazottak pénzben nehezen kifejezhető lojalitását is növeli.

Könnyed lélegzet

Az Aura 9300+ szűrők átlagos légzési ellenállása FFP1,2 és 3 kategóriákban 77, 68 és 63 százalékkal jobb a szabványban meghatározott határértéknél. Ez a gyakorlatban fontos különbség, hiszen míg más maszkokban kifejezetten fárasztó lehet a belégzés − ami nehéz fizikai munkánál egyre zavaróbb és hamar a teljesítőképesség rovására megy –, a 9300+ sorozatú álarcokról használója szó szerint megfeledkezik, mivel a légzésben nem akadályozza, és különleges kialakításának köszönhetően a helyesen feltett maszk a látótérbe sem lóg be.

Ugyanez a helyzet a hőháztartással is. A porvédők alatt azért van meleg, mert a kifújt levegő általában nem tud elég gyorsan távozni. Minél gyorsabb a légcsere, a maszk annál lassabban melegszik fel. A kilégzőszeleppel ellátott Aura légzésvédő hatékony hő- és páraelvezetéssel hűvösebbé és kényelmesebbé teszi a maszk viselését.

Építőipar

Cement

Az építőipar egyik legfontosabb por formájú alapanyaga a cement, melyet a habarcs és a beton mellett számtalan formában használnak. Kevésbé köztudott, hogy a cement amilyen elterjedt és megszokott, annyira veszélyes is. Az igen finom, por formájú cement alapanyaga a mészkő, az agyag, a homok és a vasérc, melyek külön-külön kevésbé károsak, mint ahogy a megkötött, vagy vízben oldott cement is viszonylag veszélytelen az egészségre. A problémákat elsősorban a nyers cementpor okozza. A legszélesebb körben használt szürke, úgynevezett „portland” cement, valamint a burkolásoknál, szigeteléseknél, díszítőelemeknél használt „fehér cement” és más, speciális cementfajták egyaránt egészségkárosítók.

A cement erősen alkálikus kémhatású, így irritálja a bőrt és a nyálkahártyát. Az egészségre gyakorolt hatása eltérő, attól függően, hogy a cementpor-szemcsék közvetlenül a bőrrel érintkeztek vagy belélegeztük. Ha zsákokba csomagolt anyagokkal dolgozunk, mindkét változat elkerülhetetlen, ami a cementtel foglalkozásszerűen dolgozóknál védelem nélkül igen gyakran okoz megbetegedést, például porbelégzés miatt kialakuló tüdőbetegséget (pneumoconiosis). Ennek során a por a hörgőkbe kerül, mely változásokat okoz a tüdő szövetében és ennek eredményeképpen alakul ki a rendellenesség. A tünetek és a tüdőbetegség súlyosságának mértéke függ a porszemcsék típusától, mennyiségétől, méretétől és a belégzés időtartamától. Óvintézkedések nélkül a cementkeverékek alkalitása és a bennük található kromátok allergiás reakciót okozhatnak a bőrön, a légutakban, valamint az orr, a száj és a torok nyálkahártyáján.

A cementport – a dohányzáshoz hasonlóan – a torokrák egyik előidézőjeként is számon tartják, mely betegséget az átlagosnál sokkal gyakrabban diagnosztizálják építőipari alkalmazottaknál. Bár a manapság használatos porextrakciós műveletek és eszközök csökkentették a nagyobb szemcsék levegőbe kerülését, az igazán veszélyes finom por (melyek átmérője kevesebb mint 10 mikrométer) továbbra is a levegőben marad.

A leggyakoribb portland cement esetében a lebegő részecskéknél az egészségügyi koncentráció-határérték 5 mg/m³. Vagyis ha a cementpor már látható a levegőben, akkor az egészségügyi határértéket biztosan többszörösen meghaladja! Épp ezért a cementtel végzett munkánál, például amikor vízzel keverik, FFP1 vagy FFP2 védelmi szintű részecskeszűrő félálarc viselése javasolt. E célra (a koncentráció függvényében) 3M Aura 9312+ FFP1 NR D és 9322+ FFP2 NR D védelmi szintű részecskeszűrő félálarcok alkalmasak.

Vaspor és gőzök

Az építőiparban szintén igen gyakori tevékenység − leginkább épp a betonozás során − a vasszerkezetek építése. Itt a betonvasakon szinte mindig jelenlévő rozsdapor, illetve a vas csiszolása, vágása közben keletkező fémpor, és a hegesztés során felszabaduló gázok jelentenek egészségügyi veszélyt. Ezeket a veszélyeket azonban különbözőképpen kell kezelni.

A vasszerkezetek szerelése, vágása, csiszolása esetén elegendő valamilyen − a koncentrációnak mindenkor megfelelő − részecskeszűrő félálarc viselése, jellemzően a 3M Aura 9312+ FFP1 NR D típus ajánlható. A hegesztésnél felszabaduló gázok és füst azonban ennél lényegesen veszélyesebbek, a konkrét munkától és technológiától függően ott szűrt, illetve nyomott levegős légzésvédelemre is szükség lehet.

Forrás: GOLD Communications Kft.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Cement

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?