Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

„Év háza 2011” pályázat - Eredményhirdetés és díjátadó ünnepség

Hírek 2011. 10. 03.
Földes László, Balogh Csaba - Acéltornácos családi ház, Nagykovácsi
Földes László, Balogh Csaba - Acéltornácos családi ház, Nagykovácsi

2011. október 3., az Építészet Világnapja alkalmából

A díjakat átadja:

  • Nagy Tamás DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszékének vezetője, a zsűri elnöke
  • Noll Tamás DLA, a Magyar Építész Kamara elnöke
  • Szoják Balázs, építész, a pályázat jogtulajdonosa, a zsűri társelnöke

A Baumit bemutatja:

„Év háza 2011” építészeti pályázat

Szenzáció nélküli eredetiség / Originality without sensation 

Átértelmezett népi motívumok, bontott tégla, emberléptékű megoldások támogatása mellett döntött a zsűri az Év háza pályázat során, elismerve ezáltal a finom, egyszerű gesztusokkal operáló építészetet.

„Ezzel az alcímmel nyílt 1960-ban kiállítás Varsóban a kortárs finn építészetről. Tetszik ez a frappáns megfogalmazás, és különösen aktuálisnak érzem ma Magyarországon a XXI. század elején. Mintha Földes Lászlóék is egy hasonló jelszót tűztek volna zászlójukra. Óvoda, iskola, lakóház ugyanabban a magas minőségben végiggondolva és megvalósítva, a szenzációkeresés kényszere nélkül, szerényen, de magabiztosan.  Szép arányú terek, sok természetes fény, jó minőségű anyagok, a klasszikus átmeneti tér, a tornác újszerű alkalmazása. A  józan ész építészete. Mintha ez hiányozna a legjobban a hazai palettáról. Ezért gondoltuk példaként állítani 2011-ben a hazai építésztársadalom elé. Gratulálok, így tovább…”

Nagy Tamás DLA,  a zsűri elnöke

A 2011-ben negyedik alkalommal meghirdetett "Év háza" pályázatra az elmúlt években megvalósult családi házak közül 22 mérettetett meg a zsűri előtt. A pályázaton való részvétel, ahogyan eddig is - a Magyar Építőművészek Szövetsége jóvoltából -, biztosította a Visegrádi Négyek Családi Házai kiállításon szereplés lehetőségét is. Az elmúlt négy évben már hagyománnyá vált, hogy a V4 Családi Házai kiállítás 10 magyar résztvevője az "Év háza" és az ahhoz kapcsolódó V4 pályázatból kerül megválasztásra. Idén is az Építészet világnapján nyílt meg a nemzetközi hírű kiállítás, amely több külföldi országba ellátogat, hirdetve a kortárs magyar építészetet.

A pályázat célja, hogy minden évben olyan építészek válasszák ki az Év házát, akiket a magyar társadalom és az építész-társadalom elismer. Éppen ezért a szakmai szervezetek elnökei és az állandó zsűri tagok mellé minden évben meghívást kapnak az előző évben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is. 2011-ben mind az öt Ybl-díjas építész munkájával támogatta az Év háza pályázatot.

Az idei zsűri elnöke Nagy Tamás DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszékének vezetője, társelnökök Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke, Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke, és Szoják Balázs, az „Év Háza” díj jogtulajdonosa.

A 2011 évi pályázat zsűrijébe való felkérést idén a 2010-ben Ybl Miklós-díjat kapott építészek közül Kalmár László, Klenk Csaba, Kruppa Gábor, Mikó László és Zsuffa Zsolt fogadták el. 

A Kuratórium tagja továbbá Körtvélyesi Istvánné, az „Év háza” díj korábbi kurátora és főszervezője, valamint végül, de nem utolsó sorban Dr. Tóth Elek, a BME Magasépítési Tanszék tanszékvezető-helyettese.

„Lesznek-e bizonyító erejű munkák 2011-ben?”

A pályázat célja az elmúlt években nem változott: megismerni és megismertetni a szakmával és a közvéleménnyel a Bíráló Bizottság által színvonalasnak ítélt épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást.

A 2009-2010. évben definiált bírálati szempont, a gazdaságos szemlélet által is indokolható egyszerűség, természetesség, tisztaság továbbra is fontos pontja az értékelésnek, azonban a válság egyre inkább eluralja mindennapjainkat. Vezérgondolatként álljanak itt az „Év háza 2011” pályázat Bíráló Bizottsága elnökének, Nagy Tamás DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszék vezetőjének szavai arról, hogy milyen házakat vár a pályázók közé.

„Nyakig ülve a válságban, a tartalékokat felélve, megbízókra vár az építész társadalom. Egyikünk sem lát a jövőbe, senki nem tudja, hogy meddig tartanak a szűkös napok. Egyet viszont tudunk, hogy meg kell tanulnunk takarékosabban élni. Takarékosabb házakat építeni. Hiszem, hogy lehet szerényebb anyagi körülmények között is jó építészetet csinálni. Lesznek-e bizonyító erejű munkák 2011-ben?”

Acéltornácos ház az "Év háza 2011"-ben

Az „Év háza 2011” pályázat kuratóriuma és a Magyar Építőművészek Szövetsége díját, azaz az „Év háza 2011” elismerést Földes László és Balogh Csaba Nagykovácsiban épült "Acéltornácos ház" névre keresztelt családi háza nyerte el.

A zsűri további 2 különdíjat is kiosztott: a Magyar Építész Kamara különdíjasa a Mórocz Tamás tervezte budakeszi családi ház lett, míg a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Zrt. Nagy Tamás fótligeti családi házát díjazta.

A zsűri az előremutató szemléletet, s az energiahatékony megoldásokat támogatva Dicsérő oklevelet ítélt Sinóros-Szabó Balázs Dunakeszin épült négylakásos passzív sorházának.

40 pályázó közül került ki a nemzetközi kiállítás további hét résztvevője

Az „Év háza 2011” díjazott két épülete mellé a további nyolc épület kiválasztására kiírt pályázatra szép számmal érkeztek az anyagok – a zsűri összesen 40 épület közül választhatta ki a nemzetközi kiállítás résztvevőit, akik a következők:

  • Földes László, Balogh Csaba, Nagykovácsi Acéltornácos családi ház
  • Mórocz Tamás, budakeszi családi ház
  • Kuknyó Lajos, szentendrei villaépület
  • Józsa Dávid, Papp Zoltán, Páhi András, Családi ház átalakítás, Sopron
  • Dienes Szabolcs, Családi ház, Balatonlelle
  • Peschka Alfréd, Egervári Tímea, Csernik Tamás, Családi ház, Budapest
  • Dévényi Tamás, Takács Orsolya, Bogner Zsuzsanna, Családi ház, P ház, Pusztazámor
  • Zoltán Erzsébet Szeréna, Hosszú ház, kétlakásos társasház műteremmel, Pécs
  • Ásztai Bálint, Kovács Csaba, Vendégház, Dél-Magyarország
  • Ásztai Bálint, Kovács Csaba, Villaépület, Dél-Magyarország

A Visegrádi Négyek családi házait bemutató kiállítás idén ismét az „Év háza” díjátadóval egyidőben nyílt meg a Magyar Építőművészek Szövetsége székháza Kós Károly termében, október 3-án, az Építészet Világnapja alkalmából.

A pályázat idei főtámogatója a Baumit volt, támogatója negyedik alkalommal a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft., illetve idén új támogatóként jelent meg a Murexin.

Forrás: Build-Communication Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?