Utolsó frissítés: 2022-05-27

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Megújult, korszerű tető védi a Néprajzi Múzeum értékes freskóit

Gyártói hírek, cikkek 2011. 07. 20.

Még ősz előtt érdemes figyelmet fordítanunk a tetőkarbantartásra

A Néprajzi Múzeum értékes freskóit a tető elöregedése és a gyakori beázások miatt komoly veszély fenyegette. A korszerűsítési program keretében Lindab termékekből megvalósult felújítás során fontos szempont volt a műemlék épülethez illeszkedő hagyományos, egyedi megjelenés, a biztos vízzárás, valamint a freskók védelmét szolgáló páraelvezetés.

Akár családi otthonról, akár középületről van szó, az ősz közeledtével érdemes már most a tetőszerkezet átvizsgálására, karbantartására gondolni, hiszen a munkálatokat még az esős, szeles időjárás előtt érdemes elvégezni – hangsúlyozza Kotormán István, a Lindab fejlesztési és oktatási vezetője.

A Budapesten központi helyen, a Parlamenttel szemben található Néprajzi Múzeum előtt sokan nap mint nap elmennek, mégis talán kevesen tudják, milyen értékes alkotások díszítik belül az épületet. Ilyen kincs a központi csarnok mennyezetfreskója is. Lotz Károly nagy allegorikus festménye azonban komoly veszélybe került, hiszen a Múzeum központi helyiségének több ezer négyzetméteres teteje elöregedett és egyre gyakrabban beázott. Mindemellett a korszerű páraelvezetés hiánya is komoly problémákhoz vezethetett volna. Az épületen tavaly év végére átfogó rekonstrukciót hajtottak végre, amelynek keretében lehetőség nyílt a tetőszerkezet burkoló anyagának teljes cseréjére is.

Már a felújítás tervezése során a Lindab bevonatos, tűzihorganyzott acél trapézlemez terméke került kiválasztásra, mert a minőség és tartósság mellett fontos szempont volt a tetőhéjazat biztos vízzárása, valamint a festmények védelmében a belső filckasírozással megoldott páramegkötés, a kicsapódott kondenzvíz lecsepegésének megakadályozása.

Mint azt Polgár Dávid, a Lindab Ny-Mo-i területi vezetője hangsúlyozta: „Tovább növelte a munkálatok különlegességét, hogy a felhasznált Lindab termékeknek megjelenésükben is illeszkedniük kellett az 1892-ben tervezett épület hagyományos, díszmű bádogos díszítőelemeihez. További kihívást jelentett a helyszíni adottságok miatt szükséges egyedi logisztikai megoldás.”

Tekintettel arra, hogy a Parlament közvetlen szomszédságában folyt a kivitelezés, semmi nemű anyag helyszíni tárolására nem volt lehetőség, precízen a szerelési ütemezéshez kellett igazodni időben és szállítási mennyiségekben egyaránt. Szintén meg kellett oldani az egyedi csomagolást, mert az anyagokat műemléki környezetben kellett öt emelet magasra feljuttatni, ahol a meglévő - szintén egyedi – tetődíszítés és műemlékek miatt nem volt lehetőség a lemezek terítésére, válogatására. A 2010 nyarán kezdődött felújítási munkák végül a tavalyi évben sikeresen be is fejeződtek.

Az esztétikai okokból végzett tető-átalakításokat, javítási munkákat, vagy esetleges bővítést még a nyári szezonban, az esős és szeles őszi időjárás előtt érdemes elvégezni. Az ehhez szükséges minőségi, tartós tetőfedés pedig nem csak közintézmények, középületek számára elérhető. A Lindab testreszabott, költséghatékony tetőmegoldások széles választékát kínálja magánszemélyek számára is. A különböző könnyűszerkezetes megoldások segítségével a tető sokáig az otthon biztos védelmezője lehet.  A tetőfelújító rendszer segítségével például a meglévő lapostető magastetővé alakítható, így kiküszöbölhetőek a rossz lejtésviszonyok vagy az elöregedett anyagok miatti beázások. A sok problémát jelentő, elöregedett palatetők esetében a tetőszerkezet megbontása nélkül megoldható a teljes felújítás, köszönhetően a cserepeslemezek kis súlyának. A panelépületeknél különösen gyakran jelentkező tető-problémákat a Lindab megoldásainak segítségével eredményesen orvosolni lehet.

A LindabTopline cserepeslemezek kiválóan alkalmasak családi házak, lakóépületek, társasházak, vagy sorházak tetőfedésére. Tartósságuk annak köszönhető, hogy kiváló minőségű acélból készülnek, így kis önsúly mellett (kb. 5kg/m2) is nagy a teherbírással rendelkeznek, valamint nem repedeznek, nem törnek. A LindabTopline többéves fejlesztése, a toldások, valamint a nagytáblás fedési mód átgondolt kialakítása garantálja a biztonságos vízzáróságot. Sajátosságuk, hogy mintázatuk igazi cseréptető látszatát keltik, ugyanakkor megfelelnek új épületek fedéséhez, valamint régi házak tetőfelújításához is. A lemezek kis önsúlyának és az átgondolt rögzítés-technikájának köszönhetően a Lindab TopLine cserepeslemezek akár a meglévő, elöregedett palatető borításra is ráépíthetők, így könnyen, gazdaságosan újíthatja fel tetőszerkezetét anélkül, hogy meg kellene azt bontania.

A Lindab Seamline-PLX termék magas minőséget képviselő esztétikus és egyben gazdaságos alternatívát jelent sok más hagyományos építőanyaggal szemben új és felújításra szoruló épületek fal- illetve tető burkolása esetén. A fémlemez olyan anyag, mely lényegében nem igényel karbantartást, és amely hosszú éveken át biztosítja a lakóházak tűz- és vízbiztonságát. A Lindab Seamline-PLX fémlemezfedések kialakításához a Lindab 2011-től már kétféle anyagot is kínál.

Újépítésű házakon, középületeken és felújítás esetén kiválóan alkalmazható a vevők és bádogos kivitelezők körében is nagy népszerűségnek örvendő, idén áprilisban piacra került Lindab SRP Click termékcsalád, amely esztétikus, modern és gyors kivitelezést tesz lehetővé, mivel előre gyártott, „Click”-es illesztési technológiával készül. A tetőprofil megjelenésében a PLX tetőt idézi, anyagában a hagyományos PLX-hez képest azonban keményebb.

Forrás: FLOW PR

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Így kerülhetjük el, hogy problémát okozzon a légkondink

Gyártói hírek, cikkek 2022. 06. 23.

Jön a nyári kánikula, sokba kerülhet a hanyagság

Bár már kaptunk ízelítőt a kánikulából, a nyár legmelegebb napjai még előttünk állnak. Ezzel elrajtol az intenzív légkondihasználati szezon is, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen karbantartási feladatokat célszerű elvégeztetniük klímaberendezéseiken ahhoz, hogy azok problémamentesen és úgy működjenek, hogy az egészséget is támogassák. Az alábbiakban a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott tudnivalókat és az LG szakértőjének tanácsait gyűjtöttük össze

Szakkönyv

The Home Edit - Rendrakás rendesen - Hogyan rakjunk rendet, és varázsoljunk lakhelyünkből álomotthont

Lakberendezés 2022. 04. 21.
Bármennyire is zűrzavaros és zsúfolt otthonunk, ott van benne a lehetőség az igazi álomotthonhoz - csak hagyni kell kibontakozni magunkat, és megfogadni a The Home Edit: Rendrakás rendesen szerzőpárosa útmutatásait, ahogyan a hírességek is teszik

Szakcikk

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?