Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Rossz állapotban a hazai társasház-állomány - A szakmai szövetségek együttműködést sürgetnek a felújítások műszaki támogatása érdekében

Hírek 2011. 06. 24.

A magyarországi 30-60 ezer társasház jelentős része igen rossz állapotban van. A nemritkán 100-130 éves téglaházak többsége leamortizálódott, a felújításon még át nem esett panelházak pedig rendkívüli mennyiségű energiát pazarolnak. A közös költségek közel 30%-át kellene felújítási alapban elkülöníteni a rendszeres javításokhoz, állagmegóváshoz, azonban csak néhány százalék jut erre. Ráadásul a társasházkezelők többsége nem műszaki szakember, így a kivitelezések szakmai felügyelete nem biztosított – hívja fel a figyelmet a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége és a Lindab Kft. A kivitelezések szakmai támogatásának erősítésében egyre nagyobb szerepet játszanak a gyártók és a társasházi szövetségek közötti együttműködések.

A közös költségek közel 30%-át kellene a társasházaknak valamilyen felújítási alapban elkülöníteniük, annak érdekében, hogy rendszeresen javításokat végezhessenek az épületeken. Ezzel szemben a lakóközösségek csupán a költségek néhány százalékát fordítják erre. Pedig a hazai társasházak többsége erősen leromlott állapotban van: a sokszor 100-130 éves téglaházak kéményei béleletlenek, tetőszerkezetük romos, az energiahálózatuk egyre nehezebben bírja a terhelést, a vízvezeték-rendszerek pedig korrodálódtak. A panelházak pedig a lakókat és a környezetet is megterhelő mértékben energia-pazarlóak. A társasházak rendszeresen végeztetnek érték-, állag- és balesetmegelőző felújításokat, ám a kivitelezések szakmai felügyelete nem biztosított, ami komoly problémákhoz is vezethet – hívja fel a figyelmet a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége (MTOSZSZ), a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) és a Lindab Kft.

„Az állam 1992-ben közel 900 ezer lakást privatizált. A ma meglévő 30-60 ezer társasház többsége is ekkor alakult – sajnos megfelelő szakmai útmutató és épületdiagnosztika nélkül. Az állagmegóvásra sem akkor, sem azóta nem készültek fel a tulajdonosok” – emeli ki Farkas Tamás, a LOSZ elnöke.

Hasonlóan fogalmaz Langer Ivánné az MTOSZSZ elnöke is a probléma kapcsán: „A nagyobb társasházkezelői cégeknél általában van műszaki szakember, de az egy-egy ház képviseletét ellátó közös képviselők sok esetben nem rendelkeznek megfelelő műszaki ismeretekkel. Egy adott problémát felismernek, de hogy a kihívott szerelő végül milyen alapanyagból, milyen színvonalon látja el a feladatát, és hogy az okot, vagy csak a tünetet szüntette-e meg, azt sajnos már nem minden esetben tudják megítélni”.

A Lindab Kft. kezdeményezésére létrejött együttműködés eredményeként most szorosabb kapcsolat alakulhat ki az önkormányzatok, a társasházkezelők és a gyártók között. A résztvevők célja, hogy szemléletváltást érjenek el a társasházi felújítások műszaki, épületbiztonsági támogatásának terén.

„Mindennapi munkáink során számos esetben szembesültünk azzal, hogy a tulajdonosoknak, közös képviselőknek sajnos nincsenek pontos műszaki információik arról az épületről, melyben laknak. Baj esetén sem végeznek problémafeltárást, pedig tetőbeázáskor sem mindegy hogy csak egy csomópont a hibás és elég lenne két tetőcserepet kicserélni, vagy az egész tetőszerkezettel baj van. A nagyobb problémák, esetleges balesetek megelőzése érdekében kezdeményeztük a korábbiaknál szorosabb együttműködést a szakmai szövetségekkel és építőipari termékeket gyártó partnereinkkel. A Lindab komoly szakmai támogatást nyújt a felújítást tervező társasházak és önkormányzatok részére azzal, hogy műszaki szakemberei, partnerei a helyszínen megvizsgálják és felmérik a felújításra váró épület tetőszerkezetét, illetve az adott épületrészt, valamint segítséget nyújtanak a kivitelezés megtervezésében és javaslatot adnak a probléma megoldására, melyhez költségkalkulációt is végeznek. Reméljük, hogy sikerül felhívni az önkormányzatok, a közös képviselők figyelmét a felújítások, felmérések fontosságára, valamint a nem megfelelő kivitelező, illetve alapanyagok általi kockázatokra, problémákra és a szövetségekkel közösen elérjük, hogy a felújítások műszaki előkészítései, illetve a kivitelezések szakmai minősége sokkal jobb legyen” – emelte ki Kotormán István a Lindab Kft. oktatási és fejlesztési vezetője.

Forrás: FLOW PR

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?