Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

A sokat emlegetett tavaszi megújulás teraszunkra is érvényes: itt az idő egy kis karbantartásra!

Gyártói hírek, cikkek 2011. 05. 09.
Kültéri fa teraszburkolat olajozás előtt
Kültéri fa teraszburkolat olajozás előtt

Az egykor pihentető látványt nyújtó teraszunk elvesztette színét, beszennyeződött, az időjárás viszontagságai miatt viseltessé vált, s az otthonosság érzése is eltűnt. Hol rontottuk el? Lehet-e másképp csinálni? Számtalan kérdés merül fel; pedig a körültekintően megválasztott alapanyagokkal, az elmaradhatatlan szakmai segítséggel és a folyamatos karbantartással ezek fel sem merülnének bennünk.

A nehézségek újraértelmezése

A trópusi fák – rendkívüli tartósságuknak köszönhetően – exkluzív megjelenést kölcsönöznek otthonunknak, az évszakváltozással járó páratartalom ingadozás vagy az UV sugárzás viszont őket sem kíméli. A speciálisan erre a célra kifejlesztett olajok megvédik felületüket a kisebb sérülésektől, és visszaadják a fa természetes szépségét. A faburkolat évről-évre megújulhat, ellenben a hidegburkolat fugái az idők során elszürkülhetnek, a lapok a fagy hatására megrepedezhetnek, meglazulhatnak, így bizonyos időközönként ki kell őket cserélnünk. Ez nem hálás feladat, ráadásul a pénztárcánkat sem kíméli.

Ahhoz, hogy ezt a cseppet sem hálás feladatot faburkolatunk esetén elkerülhessük, érdemes egy kis figyelmet az alábbiakra fordítani:

A faburkolat felületkezelését célszerű évente megismételnünk, melyre ideális időszak a tavasz, így a teraszunk üde látványát egész nyáron élvezhetjük.

A lakkozást és a lazúrt felejtsük el, mert egy életre tönkreteheti a gondosan kiválasztott burkolatunkat: felülete csúnya és foltos lesz a kezeléstől, amin utólag már nehezen lehet segíteni. A lazúr kopásállósága nem megfelelő, így a víz és a napsugár hatására leválik a fa felületéről, foltot hagyva maga után.

Ideális megoldás az olajozás. Burkolatunk folyamatosan mozog: ha víz vagy pára éri, megduzzad; a napsütésnek és a forróságnak köszönhetően kiszárad, ekkor összezsugorodik. A felületnek ellenállónak kell lennie a hőingadozással szemben. Fontos, hogy olajozás előtt alaposan tisztítsuk meg. Ha a bordákban, vagy a burkolat felszínén szennyeződés marad, azok az olajjal együtt megkötnek a felületen. Ezeket utólag nehéz és körülményes eltávolítanunk.

Tropusifa_Terasz

A fa teraszburkolat felületkezelésére ideális megoldás az olajozás

Mitől lesz igazán jól működő egy faburkolat?

Hiába a megfelelő tisztítás, karbantartás vagy olajozás, ha előzőleg szakszerűtlen volt a burkolat lerakása:

Önnél miből készült a párnafa? Megegyezik a burkolat fafajtájával, esetleg hasonló tulajdonságokkal rendelkező fával dolgoztak? Ennek a szerkezeti egységnek a megválasztása ugyanis meghatározza teraszunk burkolatának állagát, időtállóságát.

Hogyan készítették az alapozást? Ha egy-egy nagyobb eső után faburkolatunk vízben áll, akkor nem körültekintően bántunk az alapozással: a víz utat tör magának, ha nem engedjük őt szabadon áramlani. Fontos, hogy a betonból készült talajunk kellőképpen szilárd és egyenletes, lejtése megfelelő és egyértelmű legyen a víz számára. Ha kavicságyat választunk az alapozáshoz, olyan méret mellett döntsünk, amely nem gátolja a víz gyors lefolyását.

Mit használtak a burkolat rögzítéséhez? Ha deszkáink eldeformálódva, funkciójukat vesztve várják a megoldást a levegőben, akkor bizony nem rozsdamentes csavarokat használtak. A megfelelően kemény és erős csavarokat a fa nem tudja széttépni, vagy eltörni, ezért fontos, hogy a rögzítéshez gondosan válasszuk ki őket, és ne hagyjuk magunkat rábeszélni egy gyengébb minőségű csavarra. A burkolatunk (s a pénztárcánk) látja kárát, a következmény pedig kicsit sem látványos.

Megfelelő szakembert választottak? Ugyanis a trópusi fával – keménységéből adódóan – nehéz dolgozni. Speciális szerszámok szükségesek a lerakáshoz, s az előírásokat hűen kell alkalmaznunk a hosszú távú eredményért, a szépségért és biztonságért. Ha azt tapasztaljuk, hogy a faelemek a tél folyamán megteknősödtek, vagy a végeik berepedeztek, akkor nem volt szakszerű a lerakás.

Tropusifa_Terasz 

Ha betartjuk az előírásokat, akkor teraszunk megjelenése egyedi, használata hosszú távon kellemes és strapabíró lesz. Ideális környezet medencénknek, tökéletes megoldás kerti ösvények kialakításához és igazán dekoratív látványeleme kültéri „nappalinknak”. Valódi különlegessége mozdulatlanságában rejlik…

Bizonyára vannak még kérdései: látogasson el honlapunkra, vegye igénybe tavaszi teraszfelújítási akciónkat:

www.otthonosteraszok.hu

Forrás: Trópusifa Stúdió

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?