Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Mit tehetünk a gázmérgezés, a környezetszennyezés és az energiapazarlás ellen?

Gyártói hírek, cikkek 2011. 02. 11.

Az elavult, szakszerűtlenül karbantartott gázkészülékek, az ellenőrizetlen kémények idén is tragédiákat idéznek elő, s az tapasztalható, hogy a helyzet évek óta nem változik. Hogyan előzhetjük meg a gázmérgezést, hogyan csökkenthetők a fűtési szezon áldozatai?

A fűtési szezon még javában tart, sajnos idén is számos halálos áldozatot ejt a kellő körültekintés, odafigyelés hiánya vagy a korszerűtlenség.

Két aranyszabályt mindenképp érdemes megjegyeznünk: engedjük be a kéményseprőket, akik jelenleg is járják körzetünket, és ellenőriztessük szakemberrel gázkészülékeinket!

A szennyezett készülékben az égés elégtelenebb, sokkal több korom, CO, CO2 és NOx távozik a füstgázzal, ami jelentős környezetszennyezést okoz. A szennyeződések lerakódása a készülékekben alacsonyabb hatásfokot eredményez, így a használat során magasabb gázfelhasználás tapasztalható, ami a gázszámlák nagyságát szintén kedvezőtlenül befolyásolja. Extrém elhasználódás esetén, amikor a készülék hőcserélője részben vagy teljesen eltömődik, felléphet a füstgáz-visszaáramlás veszélye is, ami fokozottan veszélyezteti a felhasználó egészségét és életét.

„Sokan talán nem is tudják, hogy a tulajdonos a karbantartást a gáztörvény szerint (Gáztörvény, 2008. évi XL. tv.) nem ötévente, hanem a gyártó által előírt gyakorisággal általában évente egyszer kell, hogy elvégeztesse. A gázkészülékek ellenőrzése nem csak törvényi, hanem elemi kötelezettség is, hiszen életek múlhatnak rajta.” - nyilatkozta Gyárfás Attila, a Magyar Épületgépészek Szövetségének elnöki tanácsadója.

A gázkészülékek évenkénti karbantartása alapérdeke minden fogyasztónak mind biztonsági, mind költségcsökkentési szempontból. Ez egy rendszeres befektetésnek is tekinthető a nagyobb, nem várt kiadások elkerülése érdekében. A fűtési szezon előtt vagy után azonnal állapotjelentést kaphat a végfelhasználó kazánja, rendszere és égéstermék elvezetése állapotáról.

„Az elmúlt évek tendenciája - az épületek hőtechnikai korszerűsítése homlokzati szigetelés és nyílászárók cseréje - örömteli módon idén is folytatódni fog. Fontos azonban felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy ezzel együtt megváltozik az épületek szellőzése, aminek a gyakori penészesedés mellett egyéb káros hatásai is lehetnek. Sok lakásban, házban az energetikai korszerűsítés nem terjed ki gépészetre, a kazánok cseréjére. Márpedig sok régi épületben úgynevezett nyílt égésterű más néven kéményes készülék működik, amely a helyiség levegőjét használja az égési folyamathoz, ennek pótlása viszont a szigetelés miatt már nem biztosított. Ezért a teljes körű, hatékony és biztonságos felújítás részét kell, hogy képezze a fűtési rendszer felülvizsgálata és adott esetben korszerűsítése, a nyílt égésterű készülékek zárt égésterűre, ideális esetben kondenzációs kazánra történő cseréje, mely természetesen további gázmegtakarításhoz vezet. További biztonsági kockázatot jelent a kémények állapota, melyek ellenőrzését minden tulajdonosnak rendszeresen biztosítani kell.” – nyilatkozta Zuggó Balázs, a Bosch Termotechnika üzletágának vezetője.

A lakosság tájékoztatása, illetve egyebek mellett a gázmérgezéses tragédiák megelőzése céljából indult el múlt héten a www.gazmegtakaritas.hu webcímen elérhető tanácsadó portál, amelyen mindenki számára érthető módon kerülnek bemutatásra a korszerű és biztonságos fűtéstechnológiai rendszerek. A portálon bárki megoszthatja a nyilvánossággal a gázfűtés terén szerzett tapasztalatait, mert a cél az, hogy egymás példáiból, tapasztalataiból okulva minél többen jussunk el a számunkra optimális és családunk biztonságát garantáló fűtéstechnológiai megoldásig.

Forrás: www.gazmegtakaritas.hu  

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Fűtés

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?