Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Üres konszenzus hátráltatja az energiahatékonysági beruházásokat

Energia megtakarítás 2010. 12. 06.
ECOSE üveggyapot hőszigetelés
ECOSE üveggyapot hőszigetelés

Atomenergia, gázellátás biztonság, napenergia, szélerőmű parkok, megújuló energia… Szép szavak, amelyekkel választások idején szavazatok nyerhetők. Annak ellenére, hogy mindenki egyetért abban, hogy Földünk energiahordozóival takarékoskodnunk, CO2-kibocsátásunkat pedig drasztikusan csökkentenünk kell, az energiahatékonyság kérdésének előmozdítását üres politikai konszenzus hátráltatja immár évek, évtizedek óta. Az egy hete kezdődött 16. ENSZ Klímaváltozási Konferencián a Knauf Insulation ezért azt javasolta az összegyűlt országok kormányfőinek, hogy csak zéró CO2 kibocsátású újépítésű ingatlanokra adjanak ki építési engedélyt, a meglévő épületállomány teljes körű energiahatékonysági modernizációjára pedig indítsanak 2050-ig tartó fejlesztési programot. A Knauf Insulation számításai szerint egy ilyen intézkedéscsomag révén csak az Európai Unióban évente 6,6 millió hordó olaj, mintegy 270 milliárd euró és 460 millió tonna CO2 kibocsátás lenne megtakarítható.

A világ energiafelhasználásának 40%-áért épületeink a felelősek. A világ különböző földrészein azonban mégsem alkalmazható egységes megoldás az épületek energiahatékonyságának javítására. India 2050-ben meglévő majdani épületeinek 70%-a például még meg sem épült, ugyanakkor Európában, ahol a meglévő épületállomány évente 1%-os ütemben bővül, minden 10 új épület felépítése mellett mindössze 1, energiahatékonyság tekintetében korszerűtlen épület kerül lebontásra.

„Földünk klímájának védelme érdekében egyszerre kell kezelni az újépítésű épületek és a már meglévő épületállomány energiahatékonysági fejlesztésének problémáját” – mondta Tony Robson, a Knauf Insulation vezérigazgatója. „Ha a kormányok komolyan veszik a klímavédelem kérdését, praktikus, az ingatlantulajdonosok tömegei számára elérhető megoldásokkal kell helyettesíteniük a hangzatos környezetvédelmi varázsszavak mögé bújtatott üres politikai konszenzust” – tette hozzá a szakember.

„Mind a fejlett, mind pedig a fejlődő országok politikai vezetőinek fel kell ismerniük azt a tényt, hogy épületeink nem fogják önmagukat széndioxid-semlegessé tenni. Erős politikai elkötelezettség és megvalósítható intézkedések kellenek ahhoz, hogy épületeink ma még kivételnek számító energiahatékonyságát széles körben követendő normává tegyük. E normák közé, a környezetszennyezés illegalitásához hasonlóan, be kell emeljük az „illegális épület”, azaz energiapazarló épület fogalmát is” – mondta a Knauf Insulation vezérigazgatója.

Az energiahatékonyság fejlesztése minden iparágon belül jelentős CO2-kibocsátás csökkentést eredményezhet, amely egyszerre jelent költségmegtakarítást és teremthet új munkahelyeket is. Az Európai Unió által meghatározott, 2020-ig elérendő 20%-os energiafelhasználás csökkentési célja például 1 millió új munkahely létrehozását segítheti elő.

A magyar „zöld iparban” rejlő gazdasági és munkalehetőségek reális voltát jelzi, hogy a kormány a következő 5 év során 200-250 ezer új munkahely létrejöttével számol ezen a területen.

A Knauf Insulation számításai szerint, ha minden évben leszigetelnénk a magyar családiház állomány 10%-át, az 10 éven keresztül közel 80.000 munkahellyel járulna hozzá közvetlenül a kormány által jelzett negyedmillió munkahelyhez.

A Knauf Insulation szakértői a klímavédelem szempontjából is eredményes elgondolásnak tartják azt, hogy az Új Szécsenyi Terv (ÚSZT) keretében például külön középület-energetikai program indul, amelyben azok a beruházások juthatnak 50%-os támogatáshoz, amelyek A vagy A+ energiatanúsítvánnyal rendelkeznek. A vállalat szakemberei ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy a tervezett hatósági, azaz a valós ártól, a kedvezőbb árfekvés irányába eltérített gázár az épületek energiahatékonysági állapotának konzerválásához, nem pedig fejlesztésének ösztönzéséhez vezethet.

www.knaufinsulation.hu

Forrás: Premier Kommunikációs Iroda
< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?