Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

A jövő technológiájával a múltért

Gyártói hírek, cikkek 2006. 11. 28.

Dorog, 2006. november 27.

A Baumit Sanova Felújító Rendszer WTA és UniVakolat jelentette a hosszú távú és hatékony megoldást a Zala megyei ipari műemlék, a Kerka Vízimalom felújítása során.

Mi sem természetesebb, minthogy a műemlékekkel kapcsolatban a história, a történelmi századok mestereinek munkája és a múlt jusson eszünkbe. Pedig kevés olyan fogalom van, ami jobban jellemezné a modern idők kultúráját, mint a régi korok tárgyait, épületeit, gépeit konzerválni akaró igény. A műemlék - par excellene - modern idea. „Gyártása” a legmodernebb technológiát igényli. Jelenünk felújított műtárgyai a jövőben a korunkat dicsérő legértékesebb műemlékek lesznek. Nem csupán a civil elszántság, a mecénások bőkezűsége tárgyiasul bennük, de szemléletesen maradandó emléket állítanak napjaink „high tech” építészeti módszereinek is. Mert egy épület műemléki jellegű felújítása – tehát az eredeti építők szándékának, tudásának, munkájának életre keltése és megőrzése - olyan, mint az autózásban a Forma 1: a különleges körülmények, kihívások speciális megoldásokat, anyagokat, műszereket, eljárásokat feltételeznek. Legtöbbjüket pár év múlva a napi gyakorlatban látjuk viszont.

A Szécsiszigeten szeptember 16.-án múzeumként átadott, jórészt állami támogatásból és a Jövő ház pályázatból finanszírozott, 30 milliós beruházás, a Kerka partján álló Szapáry-Andrássy Vízimalom is egy ilyen csoda. Mint ahogyan a talaj rétegekben őrzi a földtörténeti korokat, a professzionálisan felújított ipartörténeti emlék is vegyíti a háromszáz évvel ezelőtti mesterek tudását a szaktanácsadásra felkért osztrák építőanyag-ipari vállalat  mérnökeinek szakértelmével.

Három évvel ezelőtt a vízimalom felújításáért összefogó Kerka Vízimalom Egyesület azért fordult a Baumithoz, mert a – feltehetően – középkori, de a végleges formáját a XVIII. században elnyerő, az 1960-as évektől azonban sorsára hagyott, romos épület állagának előzetes felmérése speciális feladatok elvégzésének szükségességét jelezte. Talán nem meglepő egy vízimalom esetében, ha az építészeknek mindenekelőtt a vizesedéstől kellett megóvniuk a tó partján álló falakat, amelyek a mindig nedves talajból a kapilláris rendszeren keresztül jelentős mennyiségű sókkal telített vizet vesznek fel és juttatnak a szerkezetbe. A falból a pára - a fizika törvényeinek megfelelően - a külső környezet felé igyekszik, de - a hagyományos anyagok alkalmazása esetén - megakad a vakolatban. Ez két okból is problémát jelent: egyrészt károsítja magát a homlokzati felületet, másrészt számolni kell a sókivirágzások megjelenésével, azaz a fal salétromosodásával. A Kerka Vízimalom falainak vízszigetelésekor tehát különleges anyagokat kellett választani. A mérnökök végül egy olyan felújító vakolatrendszer mellett döntöttek, amely a hozzáadott légpórus-képző anyagok miatt hagyja száradni a falat. A nedvesség nem csapódik le a vakolatban, szabadon elpárolog, csupán a sókat hagyja maga mögött a porózus szerkezetben. Az új eljárás alkalmazása szakít azzal a régi hagyománnyal, amely „erős” vakolatokkal hosszú időn át „bent akarta tartani a vizet”. Ez a burkolatrendszer tehát csak az ásványi anyagokat köti meg, a vizet pedig hagyja elpárologni, ezáltal nagyságrendekkel megnövelve a fal és természetesen önmaga élettartamát. 

Egyedi, kreatív megoldással éltek a kivitelezők a legkülső réteg, az épület jellegét, színét megadó szilikát vakolat előállítása során. Céljuk az volt, hogy hűségesen visszaadják a háromszáz éves épület homlokzatának barokkos hangulatát. A régi mesterek a falak különleges árnyalatát, illetve a felület fénytörését a Kerka-patakból kotort kis méretű kavicsok hozzáadásával érték el. A kivitelezést vezető Ekler Károly merészen eklektikus megoldást választott: a modern szilikát vakolatot elegyítette finom dunai kaviccsal, és ebből a keverékből alkotta meg a végső felületet, ami valóban a barokkra jellemző vakolat architektúrát hozott létre. Az apró kövek bedolgozása stilárisan is szellemes ötlet, amennyiben a kavicsok alakja az idézett művészettörténeti korszaknak nevet adó kagyló formáját idézi.

A kivitelezők anyagválasztását némiképp segítette, hogy ezt a környezetbarát rendszert kifejezetten az erős nedvesség illetve sótartalmú, műemléki jellegű épületfalak felújításához fejlesztették ki, és rendelkezik a szakmában közismert és mértékadó  WTA minősítéssel. Németországban megalakított Épületkarbantartási és Műemlékvédelmi Tudományos Műszaki Munkacsoport azaz – a német eredetinek megfelelő betűszóval - WTA minőségellenőrzési védjegyről tudni kell, hogy megalkotását az igen szigorú műemlékvédelmi és felújítási szabályoknak való megfelelés igénye tette szükségszerűvé. Többek között a kivitelezők munkáját segíti azzal, hogy nem kell egyedi vizsgálatokat kérni a hatóságoktól, mert a WTA minősítésű anyagok biztosan megfelelnek az előírásoknak egész Európában.

A Kerka Vízimalom felújításával kapcsolatban valóban igaz, hogy egy malomban őrölt civil szervezet támogató és kivitelező olyannyira, hogy az együttmunkálkodás folytatódik. A Szécsisziget és a Kerka–menti kistérség számtalan természeti, népi építészeti és kulturális értékének vonzerejét kihasználva turistacsalogató erdei iskola építését és ökopark telepítését határozták el. A Kerka Vízimalom Egyesület, a Baumit Kft. és az Ekler Kft. összefogásával helyreállított malom különleges atmoszférája, az egyedi vakolat használatnak köszönhetően a legnagyobb melegben is hűvös helyiségek, a táj, a kert, a malomtó miliője feledhetetlen élményt nyújtanak a látogatóknak.

Háttérinfo:

A Baumit Kft., mely az osztrák Wopfinger Beteiligungs GmbH Schmid & Co. 100 %-os leányvállalata, 1990-ben alakult Magyarországon. Fennállásának 16 éve alatt az építőanyag-ipari piac vezető szereplőjévé vált. Termékeit az építtetők és a kivitelezők a vakolás, a hőszigetelés és a felújítás területén alkalmazzák.

A Baumit Kft. termékeit 3 magyarországi üzemben állítja elő; a gyártás legnagyobb részét lefedő szárazhabarcs-gyárai Dorogon és Alsózsolcán működnek, a színes nemesvakolatok gyártása Pásztón történik. A vállalatirányítás és a minőségbiztosítás központja Dorog, a cég az ISO 9001-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer szerint működik.

A Baumit egy dinamikus márka. Az összforgalom az alapításkor, 1991-ben 108 foglalkoztatottal 183 millió forint volt.  2005 – re kétszeres létszám mellett az árbevétel túllépte a 8 milliárd forintos álomhatárt. Ezzel az elmúlt 5 év alatt mintegy megduplázódott a forgalom.

Kapcsolat:

Baumit Marketing Papp Barbara b.papp@baumit.hu Pál Erika e.pal@baumit.hu Tel.: 0633/512-920

BŐVEBB INFO: www.baumit.com

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?