Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Szerelt homlokzatburkolatok – kreatív építészeti megoldások

Gyártói hírek, cikkek 2010. 03. 09.
TONALITY® homlokzati program
TONALITY® homlokzati program

A környező országokban már elterjedt, de a magyar piacon még újdonságnak számít a szerelt kerámia burkolatú homlokzatok kialakítására alkalmas új Creaton termékcsalád, amely idén tavasztól ad alternatívát a kreatív homlokzat-kialakításokat kedvelő tervezők számára. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni a mozgalmas, szép felületek kialakítását lehetővé tevő anyagok épületfizikai hatásait is.

A természetes alapanyagokból készülő, környezetbarát kerámia- és szálcement falburkoló lapok korszerű és hosszú élettartamú, átszellőztetett szerelt homlokzatok kialakítására alkalmasak, de felhasználhatóak esztétikus belső burkolatok, illetve kültéri dekoratív mennyezetek építésére is.

A számos felületkialakítással és természetes színárnyalatban rendelkezésre álló kerámia- valamint szálcement alapanyagú burkolati lapokból – tág teret adva a sokszínű építészeti gondolkodásnak – kreatív homlokzatburkolatok készülhetnek.

A kerámia termékcsalád egyes elemei színes üvegmázas felülettel rendelkeznek, más termékek sima, vagy természetes felületű anyagukban színezettek. A szálcement burkolatok készülnek matt, illetve szemcsés fedő színbevonattal, vagy lazúrral, de akár éppen bevonat nélkül, természetes szabálytalanságaik révén kölcsönöznek egyedi megjelenést az épületnek.

Szerelt homlokzatburkolatok – napernyő és esernyő hatás

Az esztétikai kérdéseken túl a burkoló lapok – a beépítési útmutató betartása mellett – a falazat épületfizikai tulajdonságaira is hatással vannak. Azonban sajnos könnyű a szép homlokzati elemekkel az esetleg nem kellő körültekintéssel és szakértelemmel elkészített hőszigetelést eltakarni, ami a későbbiekben komoly problémákat okozhat.

A szerelt homlokzatburkolatok egyik előnye, hogy a tartófal és a burkolat közé tetszőleges vastagságú hőszigetelés építhető be, így e szerkezet alkalmazásával egyúttal elválasztható a hőszigetelés és az időjárás elleni védelem. Emellett ez a légrés az építésből és használatból adódó nedvesség távozását is segíti, sőt akár 9-11 dB-lel is javíthatja a szerkezet hangszigetelési értékeit.

Mindez csak precíz és magas minőségű, az előírásokat figyelembe vevő szakmunkával lehetséges, ez azonban a későbbiekben az épületnek is magas minőséget kölcsönöz.

A Creaton által gyártott és forgalmazott kerámia és szálcement szerelt falburkolati lapok ellenállnak az extrém, szélsőséges hőmérsékletnek, számos kémiai és vegyi anyagnak, élő szervezeteknek (gombáknak, baktériumoknak, rovaroknak, élősködőknek) tűzállóak, vízállóak, fagyállóak és szerepet játszanak az épület hang-, valamint hőszigetelésében is. Ez utóbbit az épületfizika eszközeivel illetve az elmúlt években érvénybe lépett szabványok és előírások fényében megvizsgálva azt tapasztalhatjuk, hogy a szerelt, átszellőztetett homlokzatburkolatoknak – a szellőző légrésnek köszönhetően – szerep jut főleg a nyári hővédelemben, a szerkezeten keresztül a beltérbe jutó hőmennyiség csökkentésében. A téli hővédelem során ezzel a hatással kisebb mértékben számolhatunk, mivel az alacsony hőmérséklet miatt a külső felület nem melegszik fel, így a légrésben a levegő kevéssé mozog. 

A falburkolat ettől függetlenül a téli időszakban is segít optimalizálni az épület hőháztartását, kifejti a jótékony "esernyő hatást": csökkenti, késlelteti a falszerkezet közvetlen reagálását a hőingadozásra, erős fagyra. A légrést tehát semmi esetre sem szabad elzárni, mert azzal a pára okozta károknak nyithatunk teret, amely könnyedén károsíthatja a szép falburkolatunkat.

Az átszellőztetett szerelt burkolatok áldásos hatását leginkább az épület északi oldalán fejti majd ki, legkisebb hatása pedig a nyugati oldalon lesz.

www.creaton.hu

Forrás: Build-Communication Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?