Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

MÉSZ pályázatok indulnak a Tavaszi Építészeti Fesztivál ideje alatt

Hírek 2010. 03. 08.

Az idén harmadik alkalommal, a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) irányítása alatt, ám számos szakmai szervezet támogatásával megrendezésre kerülő Tavaszi Építészeti Fesztivál programjai közé tartoznak a Fesztivál ideje alatt meghirdetésre kerülő, zömmel fiatal építészek számára kiírt pályázatok.

A nyolcadik kerületi Pollack Mihály tér átalakítására kiírt ötletpályázat, és az idén harmadik alkalommal meghirdetett fiatalok_fehéren_feketén pályázat kimondottan az ifjú építészeket célozza, míg az „Év háza 2010” és a budai és pesti Duna part átalakítására hamarosan kiírásra kerülő, a Duna stratégia részét képező nemzetközi építészeti pályázaton nem csupán e nemzedék munkáira számítanak.

Az építészet tere – Budapest VIII. Pollack Mihály tér – Ötletpályázat

Mitől válik élővé egy városi tér? Hogyan lehet kis lépésekben átalakítani a közterekről alkotott felfogásunkat? Milyen módon kell újradefiniálni a köztér fogalmát? Ezekre, és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a MÉSZ által életre hívott hallgatói ötletpályázat, amely a VIII. kerület patinás, kulturális intézményekkel határolt, ám mégis halott városi terét, a Pollack Mihály teret, mint az „építészet tere” szeretné újragondolni.

A Magyar Építőművészek Szövetsége és Budapest - Józsefváros Önkormányzata országos, nyilvános, titkos, urbanisztikai- és design elemeket egyaránt váró, komplex ötletpályázatot hirdet Magyarország valamennyi felsőfokú építész-, tájépítész-, településmérnök-, formatervező- és terméktervező képző oktatási intézményének hallgatói részére. 

A MÉSZ kezdeményezésére összefogtak a Pollack Mihály téri kulturális intézmények, hogy kísérletet tegyenek a tér bevonására a városi vérkeringésbe, amelynek első lépése a hallgatói ötletpályázat. A beérkező pályaművekből tervezett kiállításnak is a tér ad majd otthont, amelyet a kiírók egyben a budapesti közterek, így a Pollack Mihály tér megújítása szükségességének szimbólumaként is szánnak.

A pályázaton értékes díjak találnak majd gazdára, többek között tervezést segítő számítógépes program, külföldi utazás és értékes könyvcsomag. A pályázat részletei megtekinthetőek a www.meszorg.hu oldalon.

fiatalok_fehéren_feketén

2010. tavaszán harmadik alkalommal kerül meghirdetésre a fiatal, 20 és 40 év közötti építészek munkásságát megismerni és széles körben bemutatni szándékozó, két fordulós pályázat és kiállítás-sorozat.

A 2006-ban és 2008-ben jelentős érdeklődés mellett zajló pályázat műveit nem csupán vidéki magyar nagyvárosokban, de külföldön is megtekinthették az érdeklődők, s a díjazottak két évre szóló, tagdíj-mentes MÉSZ-tagságot is elnyerhettek. Idén is hasonló tervekkel írja ki a pályázatot a MÉSZ.

A pályázat célja idén sem változott: megismerni és megismertetni a közvéleménnyel, a szakmával itthon és akár a határokon túl a fiatal építész nemzedék munkáit, gondolait és eredményeit.

A részletes pályázati kiírás megtekinthető 2010. április 1-jétől a www.meszorg.hu oldalon.

„Év háza 2010”

A zsűri neves tagjai és az a tény, hogy évek óta a pályázaton legjobbnak talált épületek képviselhetik Magyarországot a MÉSZ által támogatott Visegrádi Négyek családi házait bemutató, és immáron hagyományosan az Építészet Napján megnyíló nemzetközi kiállításon, a neves elismerések közé emelték a két évvel ezelőtt újra életre hívott pályázatot.

2010-ben, a kiírás előkészítő fázisában lévő pályázatra, harmadik alkalommal várja majd az „Év háza” kuratóriuma a családi házak és kistársasházak tervezőinek munkáit azzal a céllal, hogy megismertesse a szakmával és a közvéleménnyel a Bíráló Bizottság által színvonalasnak ítélt épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást.

A gazdaságos szemlélet által is indokolható egyszerűség, természetesség, tisztaság, ami az előző év bírálati szempontja volt, idén is aktuális maradt. A folyamat fontos lépése ismét, hogy a kiírók várják a szakmai szervezetek jelöléseit.  

Az „Év Háza 2010” pályázatra bármely Magyarországon megvalósult, 2007. augusztus 1. és 2010. április 1-je között jogerős használatbavételi engedélyt kapott, maximum 4 lakásos lakóépület, lakóépület bővítés, felújítás vagy nyaralóépület anyagával lehet pályázni.

A pályázattal kapcsolatos fontos határidők:

  • Kiírás: 2010. április 12. hétfő
  • Jelölési határidő: 2010. május 3.
  • A pályaművek beadása: 2010. június 11. 15:00 óra
  • Eredményhirdetés és díjkiosztás: 2010. október 4.

A pályázáshoz szükséges dokumentumok és a teljes pályázati kiírás, 2010. április 12. után letölthető a www.evhaza.hu oldalról.

A pályázatokkal kapcsolatosan további információ: Magyar Építőművészek Szövetsége www.meszorg.hu, info@meszorg.hu, T: (1) 318-2444

Forrás: Build Communication Kft.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Építészeti tervezés

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?