Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

A Raiffeisen-torony bemutatkozik

Ingatlan 2006. 10. 24.

A Raiffeisen Ingatlan fénytornyot épít, hogy párbeszédet kezdjen a budapestiekkel a magasházakról. Az Építészet Hónapja fesztivál talán leglátványosabb eseményeként kortárs fényművészeti installációval mutatkozik be a Raiffeisen-torony. A várhatóan 2009-re elkészülő épületegyüttes irodaterületének felét már bérbe adták, itt lesz a Raiffeisen Bank új székháza. A Váci út és a Róbert Károly körút sarkára álmodott felhőkarcoló tetején a kilátót a nagyközönség is látogathatja majd, de a panoráma már október 30-án este megtekinthető.

A Raiffeisen Bank az elmúlt évek dinamikus fejlődésének, piaci terjeszkedésének következtében kinőtte jelenlegi központját. A Bank az elmúlt három évben 75 új fiókot nyitott, és ez a központi funkciók iránti növekvő igényben is megmutatkozik. A hatékony működés érdekében, valamint szervezetfejlesztési szempontokat figyelembe véve a Bank vezetése úgy döntött, hogy a jelenleg négy budapesti helyszínen működő központi területeket új, közös székházba költözteti. A 2009-re várhatóan 3700 főt foglalkoztató pénzintézet központjában a tervek szerint 1500 fő dolgozik majd. Dr. Felcsuti Péter a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgatója elmondta: fontosnak tartják, hogy olyan épület szülessen, melyet a budapestiek szeretnek és az építész szakma is elfogad, ezért a Bank támogatja a Raiffeisen Ingatlan által kezdeményezett párbeszédet. A Raiffeisen Csoport az ingatlanpiacon is jelentős szereplő Magyarországon. A Raiffeisen Ingatlan Zrt. és a Raiffeisen Alapkezelő Zrt. együtt mintegy 180 milliárd forint értékű ingatlant menedzsel, a Raiffeisen Ingatlan Alap 25%-os piaci részesedést tudhat magáénak.

A Raiffeisen Ingatlan eddigi legnagyobb projektjét a XIII. kerületben, a Váci út és a Róbert Károly körút sarkán jelenleg üresen álló területen valósítja meg. A lakóházból, irodaházakból, kereskedelmi- és szolgáltató üzletekből, továbbá parkolóházból álló, mintegy 70.000 m² hasznos alapterületű épületegyüttes várhatóan 2009-re készül el. A két irodaépület közül az alacsonyabb több bérlő számára kínál majd helyet. A másik - az átalakulóban lévő szabályozástól függően akár 110 m magas, 30-35 emeletes - torony egyetlen bérlőé, a Raiffeisen Banké lesz. A kereskedelmi és szolgáltató üzleteket magába foglaló passzázson kívül a toronyépület tetején egy kilátó is nyitva áll majd a nagyközönség előtt. A Citadellával azonos magasságból kivételes panoráma tárul a látogatók elé, ami idegenforgalmi szempontból is érdeklődésre tarthat számot. A projekt megvalósulásával új városrész központ jön létre, és ez húzóerőt jelenthet a környék további fejlődésére.

A tervek még formálódnak, de az építtető elérkezettnek látta az időt, hogy a nyilvánosság elé lépjen. „Egy magas ház a város távoli pontjairól is látható, befolyásolja a városképet, ezért nemcsak a szomszédoknak illendő bemutatni az elképzeléseket” - mondta Molnár Ferenc, a Raiffeisen Ingatlan üzletág-igazgatója. „Mivel idén az Építészet Hónapja fesztivál a magas épületeket állítja a középpontba, kézenfekvő volt az időpont kiválasztása. Úgy döntöttünk, hogy a nemzetközi sztárépítészek részvételével zajló konferencia előestéjén látványos esemény keretében bemutatjuk a Raiffeisen-tornyot a budapestieknek. A majdani épületegyüttes helyén egy estére fénytornyot építünk, és a különleges daruval magasba emelt kamera segítségével az érdeklődők elé tárjuk, hogy mit láthatnak majd a kilátóból.”

Kozma Péter képzőművész fényművészeti installációja nemcsak azt az üzenetet hordozza, hogy a Raiffeisen elkötelezett a kortárs művészet iránt, hanem egyúttal a minőségi építészet értékteremtő képességét is hangsúlyozza. Az ingatlanfejlesztő célja az is, hogy a budapesti magas épületekről induló diskurzusba minél többen bekapcsolódjanak.

Az Építészet Hónapja fesztivál 2006-os eseménysorozatának központi témája a felhőkarcolók ügye. Egyebek mellett a témával foglalkozó filmválogatás és talkshow, valamint „Jönnek a felhőkarcolók?!” címmel nemzetközi építészeti konferencia is szerepel a programban. „A magyar társadalom érezhetően lépést vált, a rendszerváltás óta eltelt másfél évtizedes menetelés ritmusa fölgyorsulóban van” - mondta Bojár Iván András az Építészet Hónapja fesztiváligazgatója. „Az építészet képe a társadalom képe, és ebből a szempontból is fontos és aktuális kérdés, hogy engedjük-e, és ha igen, hová engedjük építeni az eddig tiltott magasházakat.” A történelmi városrészek érintetlenül hagyásával, a külső körúton kívül, a metró vonalak mentén indokoltak lehetnek a sokemeletes épületek. Bojár szerint az építészeti, urbanisztikai szempontokon túl azt is érdemes figyelembe venni, hogy az emberek többsége ösztönösen vonzódik a felhőkarcolókhoz. Nem véletlen, hogy London legnépszerűbb új épülete az Uborka névre hallgató, futurisztikus külsejű, 41 emeletes toronyház. Magyarországon a kategóriával szemben tapasztalható szkepszis a rendszerváltás előtt épült magasházak kétes esztétikai minőségével magyarázható.

A Raiffeisen-tornyot bemutató esemény október 30-án, kedden 14 órakor kezdődik a XIII. Váci út, Róbert Károly körút és Teve utca által határolt területen, ahol jelenleg parkoló működik. Ekkor a speciális, 400 tonnás, 110 m-es horogmagasságú daru megkezdi a hatalmas LED háromszög magasba emelését. A 10x8x6m méretű, háromoldalú tartószerkezeten két sorban, összesen 32 m²-en a föld felé döntött LED csíkokat helyeztek el.  A 100 m-es magasság elérése után a tartókeretre rögzített, vezérelhető kamera rögzíti a panorámát, amelyet szürkülettől egy 4x3m-es kivetítőn nézhetnek meg az érdeklődők. Sötétedéskor, 18 óra tájban felgyullad a három, egyenként 3 KW-os xenon oszlop fény, amely a majdani torony éleit jelképezi, és ezzel megkezdődik Kozma Péter képzőművész produkciója. Kozma fényszobrászati eszközökkel konstruált tornyát a környező épületek homlokzatára és a parkoló talajára vetített látomások foglalata teszi teljessé. Este 10 órakor a reflektorok kihunynak és a show véget ér.

Forrás: Sajtóközlemény

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?