Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Intelligens táplálék-előállító lett az Electrolux Design Lab idei nyertes pályaműve

Hírek 2009. 09. 29.
Design Lab 2009 - Döntősök
Design Lab 2009 - Döntősök

Az Electrolux Design Lab idei versenyén, több mint 900 pályamű közül, a svéd Rickard Hederstierna, Cocoon névre keresztelt, intelligens táplálék-előállítója lett a győztes alkotás. Az ünnepélyes díjátadó gálát a 100% Design London kiállítás keretében tartották.

Az Electrolux Design Lab idei nyertes pályaműve a Föld túlnépesedése okozta táplálékhiányra ad választ. A Cocoon névre keresztelt koncepciót Rickard Hederstierna, a svédországi Lund Institute of Technology hallgatója tervezte.

Elgondolása szerint, az élelem mesterséges előállításával kevésbé függünk bolygónk mezőgazdasági és halászati kapacitásától. Ezért egy olyan fantáziatermékkel rukkolt elő, ami a mikrohullámokkal történő kukoricapattogtatáshoz hasonlóan, az izomsejtek melegítésével készíti el a génkezelt, előre csomagolt hús- és halételeket, amelyeket RFID (radio frequence identification – rádiófrekvencia-azonosítás) eljárással azonosít. A Cocoon érzékelői azonosítják az adott ételt, majd javaslatot tesznek az elkészítés időtartamára.

A döntős munkákat idén is neves szakemberekből álló zsűri véleményezte. A zsűri tagjai voltak Marisol Manso Cortina, a Nissan Design Europe, Color Design csoportjának vezetője, David Fisher, a Seymourpowell design vezetője, az indiai születésű bútordizájner, Nipa Doshi, valamint Henrik Otto, az Electrolux világszerte 150 főt foglalkoztató globális formatervezési részlegének elnöke.

„A Cocoon az összes értékelési szempontnak megfelelt: merész, innovatív, ugyanakkor szem előtt tart bizonyos társadalmi és környezeti kérdéseket is. Az ötletes munka megálmodója figyelembe vette a svéd üvegművészeti hagyományokat is, amikor drágakőhöz hasonlító külsőbe bújtatta a készüléket.” - mondta Henrik Otto, az Electrolux globális tervezési részlegének alelnöke.

Az Electrolux idén olyan készülékterveket várt a diákoktól, amelyek azt tükrözik, hogyan változnak majd az emberek hétköznapi étlekészítési és tárolási, ruhatisztítási, valamint mosogatási szokásai a következő 90 évben.

A 100% London Design keretében tartott díjátadó gálán, a közönség online szavazati alapján, különdíjat kapott a Teleport Fridge (teleportáló hűtőszekrény) megalkotója, a thaiföldi Dulyawat Wongnawa. A Design Lab második helyezettje a kínai Penghao Shan, Water Catcher elnevezésű, repülő esőfogó és víztisztító készüléke lett. A harmadik helyen pedig az amerikai Louis Filosa, Renew néven bemutatott, intelligens ruhafelfrissítője végzett.

A Design Lab ’09 nyertese 5000 eurót és egy hat hónapos gyakornoki álláslehetőséget kapott, melyet az Electrolux valamely globális terméktervező központjában tölthet el. A második helyezett díja 3000 euró, míg a harmadik helyezetté 2000 euró pénzjutalom.

Forrás: Morpho Communications

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?