Utolsó frissítés: 2022-08-04

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Tiszta energia – Tiszta környezet

Energia megtakarítás 2009. 03. 11.

Környezetbarát energetikai fejlesztések uniós támogatással

2009. március 10. - A Környezet és Energia Operatív Program keretében ma öt és a héten még várhatóan két új uniós pályázatot hirdetett meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A pályázati kiírások  környezetbarát energetikai fejlesztések megvalósulását támogatják összesen 34 milliárd forint értékben.

A héten megjelenő pályázatok kiemelt célja az energiahatékonyság növelése, a megújuló energiaforrások használata, emellett az energiatakarékosság fokozása nemcsak a fűtési, hűtési, melegvíz rendszerekben, de az elektromos és világítási hálózatban is.

Az új pályázatok támogatják az energiahatékonyság-növelést eredményező beruházások megvalósításához szükséges berendezések beszerzését, telepítését és a telepítéshez kapcsolódó munkálatokat is. Egyes pályázatok segítséget nyújtanak a távhő- és a hőközpontok korszerűsítéséhez és kazánok energiahatékonnyá alakításához is. Újdonság, hogy az egyik kiírás keretében először nyílik lehetőség a biometán termelésének támogatására.

A célok megvalósulása nagymértékben csökkentheti az energiaköltségeket, hozzájárulhat a klímapolitikai célkitűzések eléréséhez és a CO2 kibocsátás mérsékléséhez.

Pályázatot adhatnak le központi és helyi költségvetési szervek, alapítványok, egyházak és egyes esetekben vállalkozások is, a sikeres pályázatot kidolgozók 1 millió és akár 1 milliárd Ft közötti összegeket is elnyerhetnek a beadott pályázat kiírásának függvényében.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Környezet és Energia Operatív Program energetikai pályázati kiírásaiban márciustól több jelentős újítást és egyszerűsítést is bevezetett. Az Ügynökség a 100 milliárd forint alatti beruházásoknál egyszerűsítette a megvalósíthatósági tanulmány követelményeit, kevesebb feltétel támasztásával egyszerűbbé vált a pályázás. Bővült a potenciális kedvezményezettek köre és nőtt a támogatási intenzitás is. Fontos változás még, hogy kombinált pályázati kiírások jelennek meg az energiahatékonyság és a megújuló energia terén.

Az épület-energetikai felújítások és a nyertes pályázatok kivitelezése már 2009-ben pozitívan hat és új megrendeléseket biztosít az építőiparnak. A megújuló energia beruházásokkal zöld munkahelyek jönnek létre, a munkaerő kereslet növekedni fog az építőiparban és a megújuló erőforrással foglalkozó háttériparban is.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Maximális rend a kert és a ház körül

Gyártói hírek, cikkek 2022. 08. 04.

A Hörmann új kerti tárolói igényre szabhatóak, tartósak és a legmodernebb dizájnt képviselik

Stílusos, modern és praktikus: ezek jellemzik a Hörmann legújabb kerti tárolórendszereit, amelyekben elfér minden kerti eszköz, szerszám, bicikli, sőt még a tűzifa is 


Szakkönyv

Permakultúra Kézikönyv - Együttműködés a természettel

A permakultúra egy életszemlélet, ezen belül a természetközeli kertészkedés lehetőségeinek tárháza. A könyvben konkrét példákon tanulmányozhatjuk, hogy kertünket hogyan kell a permakultúra alapelvei szerint a legmegfelelőbben kialakítani, milyen elemeket érdemes beletervezni, és ezek között milyen kapcsolatrendszert fedezhetünk fel

Szakcikk

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?