Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Újrahasznosítva

Gyártói hírek, cikkek 2008. 10. 31.

Visonta, 2008.10.31. - A Baumit Kft. 2008. október 31-én átadta át - sorrendben a negyedik - új és korszerű, a régióban egyedülállóan különleges gyártóüzemét egy nem kevésbé különleges helyen: Visontán, a Mátrai Erőmű területén.

Az elsősorban vakolatok és hőszigetelő rendszerek gyártójaként ismert Baumit Kft. az osztrák Schmid Industrie Holding (SIH) Kelet-Európai vállalatcsoportjának első tagjaként 1990-ben alakult meg Magyarországon. A SIH a Közép-Európai régió egyik legnagyobb, teljes mértékben magántulajdonban lévő építőanyag konszernje. A családias légkörű ünnepségen a Baumit Kft. képviselőin és a hivatalos vendégeken kívül jelen voltak a tulajdonos Schmid család tagjai is és Ferdinand Mayrhofer-Grünbühel, Ausztria budapesti nagykövete.

A Baumit Kft. fennállásának közel 20 éve alatt a hazai építőanyag piac egyik vezető szereplőjévé vált. Legfontosabb termékei a habarcs- és vakolatrendszerek, a padlók aljzatképzésére használt esztrichek, valamint a napjainkban igencsak aktuális homlokzati hőszigetelő rendszerek. A gyártás eddig három magyarországi üzemben történt: a cég szárazhabarcs-gyárai Dorogon és Alsózsolcán működnek, a vödrös vékonyvakolatok és homlokzatfestékek előállítása Pásztón. A most átadott negyedik üzemben késztermék nem, csak az egyes termékek gyártáshoz szükséges kötőanyag készül.

A közel négymilliárd forintos beruházással felépülő új üzem a Mátrai Erőműben keletkező füstgáz kéntelenítése során melléktermékként keletkező, az ún. REA-gipszből az önterülő esztrich aljzatok alapanyagát jelentő alfa-félhidrátot állít elő. Az újdonságnak számító technológiát Európában harmadikként alkalmazták a hazánkban most átadott új üzemben.

Az építőiparban reneszánszát élő gipsz - mint a habarcsok kötőanyaga - ugyanis bányászható formájában hazánkban csak nagyon kis mennyiségben található meg. A természetes gipszszel megegyező kémiai összetételű anyag, a REA-gipsz, amely igen jelentős mennyiségben áll rendelkezésre Visontán. A barnaszénnel, lignittel üzemelő hőerőművek számára előírt környezetvédelmi eljárás ugyanis a füstgázkéntelenítés, melynek során a kibocsátott füstgázból mészkő-szuszpenzió hozzáadásával kivonják a kén-dioxidot. Az eljárás mellékterméke a REA-gipsz, melynek jellemzője a nagyfokú tisztaság, ami a natúr gipsz esetében nem törvényszerű. A REA-gipsz éppen ezért kiválóan alkalmas arra, hogy a kristályszerkezetében megkötött víz nagy részének eltávolítása után olyan, jó minőségű kötőanyagot hozzanak létre, melyből különféle gipszes kötőanyagú építőipari termékek állíthatók elő.

Illy Gábor, a Baumit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a Mátrai Erőmű területén felépített üzemcsarnok megvalósítása során arra törekedtek, hogy minél jelentősebb számban adjanak megrendelést magyar beszállítóknak. Az üzemben a REA-gipszhez adalékszerek hozzáadását követően - téglát préselnek, melyet gőzérlelés után kiszárítanak, majd porrá őrölnek, így nyerik a továbbfelhasználásra alkalmas gipsz alfa-félhidrátot. Az alfa-félhidrát kötőanyaggal készülő gipszesztrich számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik a hagyományos cement-kötőanyagú aljzatbetonokkal szemben.

Bár a Baumit piaci stratégiája változik, egy dolog azonban állandó: az innováció iránti elkötelezettség - folytatta Illy Gábor. Megítélésük szerint az európai építőipari technológia fejlődésével a gipsz használata egyre elterjedtebbé válik. A gipsz kötőanyag iránti megnövekedett régiós igényt hivatott az új üzem kielégíteni. A Baumit az új munkalehetőségek megteremtésén túl, feladatot ad a környék beszállítóinak, vállalkozóinak, egyszersmind hozzájárulva egy környezetvédelmi probléma hatékony megoldásához, hiszen az új üzem egy erőművi technológiában melléktermékként keletkező anyag hasznosítását fogja végezni.

Forrás: Art-Fon Kft.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Esztrichek, aljzatszerkezetek

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?