Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Létező digitális városok az Autodesktől

Hírek 2008. 07. 28.
  • A „Digitális városok” kezdeményezés az Autodesk egyedülálló technológiája, amely a várostervezés és -fejlesztés eddig meghatározhatatlan hatásainak megjelenítéséhez, elemzéséhez és szimulálásához biztosít városléptékű 3D modellt
  • Az új technológiával a várostervezés, a turizmus és a gazdasági fejlesztések jövőbeni hatásait, üzleti lehetőségeit egyaránt lehetséges elemezni, amely fenntartható jövőnk létrehozásához is hozzájárul
  • Az Autodesk, elsőként Mozart szülővárosában vezeti be újító, várostervező kezdeményezését

Budapest, 2008. július 28.Az Autodesk Inc., a 2D és 3D tervezői szoftvermegoldások vezető szállítója bejelentette együttműködését az ausztriai Salzburg városával, amely az Autodesk innovatív, „Digitális városok” kezdeményezésének első kísérleti városa lesz. A digitális városmodell a világ egyik legmagasabbra törő fejlesztési projektje, amely számos kiaknázatlan üzleti lehetőséget rejt magában. Az új városmodellező megoldással lehetőség nyílik olyan hasznos vizsgálatokra, amelyekkel eddig nem tervezhettük előre: a 3D tervben megjeleníthetjük az új épületek, földfelszín feletti és alatti létesítmények környezetre gyakorolt hatásait, mind a káros anyag kibocsátás és az energiafelhasználás szempontjából egyaránt. A technológiával a tervezők képesek úgy kalkulálni az infrastrukturális fejlesztéseiket, hogy az előbb felsorolt fontos tényezők mellett, még az egyes napszakok fényviszonyairól és a zajszint alakulásáról kapott pontos kimutatásokat, elemzéseket is figyelembe vegyék. 

A tervezési fejlesztések vezetőjeként ismert szoftvergyártó cég Salzburgot, Európa egyik kulturális és történelmi értékekben különösen gazdag városát választotta az első együttműködéshez, hogy segítse a város adatait egyetlen, nagy részletességű 3D városmodellbe integrálni. A város adatai és a valósághű látványtervező és szimulációs eszközök kombinációja még a megvalósítás előtt lehetővé teszi a városkép megtekintését, ezzel együtt pedig bármilyen időpontból és nézőpontból alkalom nyílik a tervek és javaslatok hatásainak látványos módon történő megértésére és megismertetésére. A kísérleti projektnek köszönhetően lehetőség kínálkozik a várostervezés, a turizmus és a gazdasági fejlesztések jövőbeni hatásainak elemzésére is.

„Örömmel jelentem be a kísérleti projekt elindítását, amely különös jelentőséggel bír a modern városigazgatás szempontjából. Városunk együttműködik az Autodesk vállalattal és a salzburgi egyetem térinformatikai központjával (Z_GIS), hogy a várostervezés és - fejlesztés hatásainak jobb megértése érdekében segítse egy digitális városmodell kifejlesztését” – mondta Dr Heinz Schaden, Salzburg város polgármestere, a Salzburgban tartott AGIT 2008 konferencián.  „ A sikert biztosítva látjuk, hiszen két nemzetközileg is elismert partnerünk egyesített ereje áll rendelkezésünkre a jövőbeni projekt megvalósításához. Az efféle kísérleti programok segítségével a miénkhez hasonló városok jobban felmérhetik az előterjesztett városi projektek hatását. A programnak köszönhetően pontosabb képet kapunk arról, hogyan hozhatunk létre vonzó és fenntartható jövőt Salzburg és lakói számára” – tette hozzá Dr. Heinz Schaden.

Büszkék vagyunk, hogy régi partnerünkkel, a salzburgi egyetemmel karöltve fáradozhatunk egy olyan üzleti eszköz kialakításán, amelynek segítségével Salzburg megtervezheti és működtetheti a jövő hatékony városainak és gazdaságainak fenntartható fejlesztési alapeljárásait” mondta Lisa Campbell, az Autodesk térinformatikai alelnöke. „Salzburg a világ egyik legismertebb, leghaladóbb városa, így magától értetődő volt a választás az első kísérleti projektben való részvételre. A digitális városokhoz kapcsolódó technológiánk segítheti Salzburgot és közösségét a hatékonyabb, fenntartható kommunikációban, együttműködésben és projekt-kivitelezésben. Kísérleti programunk célja, hogy Salzburg képes legyen a föld alatti és feletti jellemzők 3D modelljeinek olyan nyílt platformon történő megjelenítésére, amely támogatja a kiterjedt földrajzi területek CAD, épület-információ modellezési (BIM), térinformatikai, építőmérnöki és infrastrukturális adatainak biztonságos és erőteljes integrációját” – folytatta Lisa Campbell.

A Z_GIS központról

A térinformatikai központ a térinformatikai terület legnagyobb tudományos intézménye Ausztriában, amely a salzburgi egyetem egyik szakértő központjaként jött létre. A Z_GIS tevékenységének legfontosabb területei közé tartozik a kutatás és fejlesztés, a nemzetközi kapcsolatok bővítése, valamint a konferenciák és a szakmai képzések és oktatások szervezése. A központ elsődleges feladata, hogy a gazdasággal és közigazgatással szorosan együttműködve egy kiterjedt alkalmazáskör számára nyújtson teljes körű térinformatikai támogatást. További információt a http://www.uni-salzburg.at honlapon talál.

Az Autodeskről

Az Autodesk Inc. a világ vezető vállalata a 2D-s és 3D-s tervezői szoftverek piacán a gépgyártás, építőipar, térinformatika és infrastruktúra, a média és a szórakoztatóipar területein. Az AutoCAD 1982-es bemutatása óta az Autodesk széles portfoliót fejlesztett ki a legkorszerűbb digitális prototípus megoldások terén annak érdekében, hogy segítse ügyfeleit ötleteik elképzelésében, mielőtt azok megvalósulnának. A Fortune 1000 lista vállalatai számítanak az Autodesk eszközeire a tervezés korai szakaszában, hogy megjelenítsék, szimulálják és elemezzék a valós teljesítményt, és ezáltal javítsák a minőséget és elősegítsék az innovációt, a ráfordított idő és költségek csökkentése mellett. További információkért, kérjük, tekintse meg a www.autodesk.hu weblapot.

A digitális városokkal kapcsolatban további információkat a http://www.autodesk.com/digitalcities honlapon talál.

Forrás: Morpho Communications www.morpho.hu

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?