Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

A Király utca 26. , minta a gettó rekonstrukciójához

Szakcikk 2008. 04. 01.

Borsos András cikke a VAM DESIGN CENTER-ről

Mit keres a Király utcában egy Kulturális Központ, melynek kiállítási alapterülete meghaladja a Szépművészeti Múzeumét? Milyen szerepet tölt be lakókörnyezete életében? Mit tud kezdeni egy ekkora létesítmény a fájdalmas emlékű zsidó gettó emlékével? Ezekre keresünk most választ.

A nagyvárosok növekedése során előfordul, hogy a belső lakóövezetekből a tehetősebb rétegek kiköltöznek a városperemi övezetekbe. Azok maradnak, akik nem tudnak elmenni és betelepülnek az alacsonyabb társadalmi státuszú rétegek. Az épületek állaga rövid idő alatt rendkívüli mértékben lepusztul. A jelenséget, amikor különböző csoportok közötti társadalmi távolság egyúttal térbeli távolsággá válik, szegregációnak nevezzük. Az olcsó lakásárak, lakáscserék újabb és újabb marginális csoportokat vonzanak, ezzel párhuzamosan felgyorsul a régi, többnyire a középosztályba tartozó lakók elköltözése. Az ördögi kör addig tart, amíg a terület teljesen elveszti értékét. Az értékvesztés már komoly üzleti lehetőség, a lakásokat jelképes összegért fel lehet vásárolni. A belső városrészeket felújítják. Mire a felújítás befejeződik, ott teremnek az újgazdagok, akik anyagi erejükkel szinte "kisöprik" a maradék ott lakókat. Ezt a folyamatot nevezik dzsentrifikációnak.

Ez zajlik a mai Budapesten is, például Józsefvárosban, Ferencváros középső részén, az erzsébetvárosi "Chicago"-ban, ahol a hátrányos helyzetű rétegek megjelenésével rohamosan értéktelenedik el a lakóövezet. Ugyanakkor Ferencvárosban annak ellenére, hogy az itteni épületek a zajos és szennyezett belvárosban találhatók, újabban hatalmas az ingatlanok iránti kereslet és a lakásárak elérik a budai oldal árszínvonalát.

A Király utca 26.-ban működő VAM DESIGN CENTER megelőzve a városfejlődés folyamatát szolgáltatásaival kívánja vonzóvá tenni környezetét. Fesztiválokat szervez, színházi és zenei eseményeknek ad otthont, képzőművészeti és építészeti kiállításokat rendez. Multinacionális cégek fogadásainak kínálja tereit, konferenciákat szervez és fogad be. Folyóirattárral, és saját állandó design kiállítással színesíti a főváros kulturális életét, példát mutatva, hogy vállalkozói alapon is sikeresen lehet kulturális intézményt működtetni. A központ, eseményeknek tered adó terei mellett harmadik emeletén huszonhét műteremlakás található. Ezek a stúdiók adnak lehetőséget a konferenciákhoz kapcsolódóan workshopok fogadására és külföldi valamint hazai művészeknek alkotó otthont kínálva. Terei készek művészeti alkotótáborok befogadására.

Bátorság és tisztelet – ez a VAM DESIGN üzenete.

Tisztelet, hiszen a tervező Vincze Miklós megtartotta a műemléki védettséget élvező Hild József által 1840-ben épített épület karakterét. Építészeti védett értékét kiemelve újíttatta meg a homlokzatot, a párkányokkal és oszlopfejekkel díszített íves kapualjat, díszítőfestéssel adott rangot a főlépcsőháznak. A belső udvar emeleti falfelületeit a tégláig letisztítatta, így a látogatók saját szemükkel tanulmányozhatják a tizenkilencedik századi kőművesek munkáját. A VAM DESIGN CENTER bír a belváros legnagyobb boltozott pincerendszerével. Az eredeti építtető a jó hírű Jálics család olyan pincét rendelt Hild Józseftől amiben társzekerekkel ideszállítva is tárolni tudják Európa szerte híres bort rejtő hatalmas hordóikat. Ez a boltozatos pincerendszer letisztított tégla falaival és boltozataival méltó helye lesz a hamarosan megnyíló Királyi Borháznak.

Bátorság, nem csak funkcióban de építészeti minőségben is. Már a kapualjban modern üvegkapun lép át a látogató. Tiszta látszóbeton felületből áll az újraépített keresztszárny, közepén panorámalifttel. Jelként áll az üvegfödémes acéltetővel fedett belső udvarban a betonpenge. Hirdeti, hogy az épület egyben használójának reklámja is.

Budapesten a hetedik kerület Király utca, Nagyatádi Szabó utca, a Dohány utca és a Károly körút által határolt területét, utalva a második világháború fájdalmas emlékeire, gettónak nevezik. Az élő zsidó hagyományokat őrző és ápoló legfontosabb terézvárosi esemény a Zsidó Nyári Fesztivál, amely Magyarország egyik legjelentősebb, leglátogatottabb, legnagyobb érdeklődést kiváltó kulturális és művészeti rendezvénye. Az érdeklődők megismerhetik a több ezer éves kultúra szokásait, ünnepeit illetve azokat a művészeket, előadókat, akik világhírű produkcióik mellett büszkén vállalják identitásukat is. A VAM DESIGN CENTER alkotó részévé kíván válni ennek a tevékenységnek Kulturális rendezvényeivel befogadja a fiatal alkotó ifjúságot, teret enged akár a provokatív művészi tevékenységeknek is, ha azok a tabuk ledöntését szolgálják. Fotókiállításain bemutatja, hogyan látják a ma legjobb fotográfusai a gettó területét, otthont ad az egykori életet bemutató archív fotóanyagnak. Teret kíván adni a megemlékező kiállításoknak, kapcsolatot tartani a Zsidó Egyházközséggel és kész befogadni minden olyan rendezvényt, ami a gettó szörnyűségeire hívja fel a figyelmet. Részt kíván venni abban a kulturális misszióban, ami megőrzi és friss tartalommal tölti meg a zsidó és bármely más kisebbség hagyományait. Világsztár formatervezők és építészek bemutatására vállalkozik, hangsúlyt helyezve azok kötődésére a zsidó identitáshoz. Olyan minőséget kínál, ami rangot ad az itt fellépőknek és kiállítóknak. Büszkén vállalt célja, hogy a főváros legrangosabb kulturális intézményei között emlegessék.

A Király utca 26.-ban működő VAM DESIGN CENTER a város fejlődésében is előremutató minta kíván lenni.
< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?