Utolsó frissítés: 2023-11-27

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Emlékezzünk az építészeten keresztül

A KÉK Tavaszi Programajánlója

A Kortárs Építészeti Központ - KÉK - tavaszi programjainak központi tematikája az építészeti emlékezet, azaz az épített örökség és annak funkcionális vagy városképi átalakulása. A májusban induló programsorozat június közepéig tart, több mint tíz különböző eseményen várják a szervezők, meghívott előadók és mentoráltak az érdeklődőket, hogy feltárják, miként emlékezünk az építészeten keresztül egyéni, közösségi és intézményi szinten.

A május a Trust Your Architect Kommunikáció és Építészet eseményével indult, ahol Kuklis Tibor Somogyi Krisztina építészkritikussal és Karlinger Manó látványtervezővel elemezte a kommunikáció szerepét az építész szakmában. Hogyan szól közönségéhez egy építész, egy tervrajz, egy épület vagy egy műemléképület? Kommunikálnak? Természetesen! Éppen ezért a teljes tavaszi tematika az építészeten alapuló emlékmegőrzést tárja fel. A Trust Your Architect kerekasztal beszélgetései visszanézhetőek a KÉK YouTube csatornáján.

A tavasz beköszöntével kezdetüket veszik a köztéri fókuszú események, performanszok. Május 11-én 19 órától a KÉK-ben a Leltár meghívottjai a közelgő Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményeiről beszélgetnek. Terítéken lesz az Árasztó placemaking projekt a Valyo szervezésében, a közösségen alapuló alkotói mozgalmak, mint a DANUrB+ közelgő építőtáborai a Duna mentén, továbbá performanszok, mint Johannes Bellinkx hátrafelé sétáló részvételi előadása.

Tárjuk fel az épületekbe zárt emlékeket és a közösségek kollektív emlékezetét a nyitott házak ünnepén! Budapest egyik legtávolabbi múltra visszanyúló városrésze, a Budavári Polgárváros ad helyszínt az idén 11. alkalommal megrendezésre kerülő Budapest100 eseményeinek. A Várnegyedben most négy napon át különleges eseményekkel tárjuk fel a Vár múltját a 13. századtól napjainkig, megmutatva a lakóközösségeket és környezetüket, a titkos kerteket és ódon templomokat.

A négynapos programsorozat május 12-én kezdődik a Kortárs Építészeti Központ és az MTA Építészeti Tudományos Bizottságának konferenciájával, amely hiteles támpontokat kíván adni a napjainkban rohamos tempóban átalakított Budai Vár örökségében rejlő értékéről. Az előadók a legújabb kutatások tükrében mutatják be, hogyan változott 800 év alatt a várbeli épített környezet, hogyan kezelték egyes korok az elődök örökségét, és miként alakulhat ennek a várostörténeti szempontból alapvető jelentőségű területnek a jövője.

Május 13-án a Várnegyed Sétanap tucatnyi tematikus városi sétája vezeti fel a hétvégi fesztivált, bemutatva a Polgárvároson kívüli történeteket is.

Május 14-15-én nyitja várbéli kapuit a mindenki által kedvelt civil városi ünnep, a Budapest100, ahol bejárható házakkal és színes programokkal várják a látogatókat a helyi lakóközösségek és önkéntesek, betekintést engedve a történelmi városrész múltjába és jelenébe.

A városi terek jellegzetessége, egyedisége és funkcionalitása összetett témakör, amelynek elengedhetetlen részei az ott lakó közösségek. Május 18-án a Bartók Béla úti platánfákról tartunk lakossági fórumot a KÉK-ben, ahol meghívott szakértőkkel beszélgetünk a kivágások okairól, a Bartók Béla út városarculati kérdéseiről és a zöldítés, azaz a faültetés lehetőségeiről.

A fenntartható város koncepció és a helyi közösségek figyelmének felhívása a környezettudatosságra és a zöld gondolkodásra, zöld programokkal vár a KÉK az Eleven Tavasz eseményén május 21-22. között. Kiállítással, performansszal és tematikus városi sétával készülnek a KÉK+Mentorprogram résztvevői.

Ezzel egy időben, május 21-én Az emlékezés technikái címmel megnyílik a 6. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál az MMKM Északi Járműjavítóban. A KÉK idei fesztiváljának témája a makettek és az emlékezés kapcsolata egyéni, közösségi és intézményi szinten. A kiállítás május 27-ig látogatható.

Júniusban folytatódik a KÉK épített örökség tematikáját körüljáró programsorozata Ráday Mihály Emlékkonferenciával. A 2021-ben elhunyt Ráday Mihály sokakat inspiráló munkásságán kívül azt is szeretnénk bemutatni, hogyan formálódtak az elmúlt évtizedekben az épített örökség körüli diskurzusok, miként alakultak (át) az intézményes keretek és a civil szféra, milyen tendenciák figyelhetők meg az örökségmenedzsmentben vagy éppen a városbrandingben, és milyen szerepe van a sajtónak az épített örökség jelentőségének kommunikációjában.

Forrás: Kortárs Építészeti Központ

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Képzések, programok építészeknek

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Harmadával többet érnek a piacon a szigetelt, zöld irodák

Energia megtakarítás 2023. 10. 26.

Sokszor a vállalkozás sikere is múlhat a munkakörülményeken

A kihívásokkal teli ingatlanpiaci környezet az irodapiacon is nyomot hagyott, derül ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép közös adatelemzéséből, mely azt vizsgálta, hogyan alakulnak a trendek, és milyen hatások mozgatják azokat. A szeptemberi piaci adatokat elemezve az látszik, hogy a fővárosban a most bérelhető irodák átlagos bérleti díja négyzetméterenként 9,2 euró az euróban hirdetett, és 3700 forint a forintban hirdetett irodaépületek esetében. Az átlagárhoz képest azonban nagyon nagy eltérések is lehetnek, hiszen a piacon az irodaház besorolásától függően éppúgy találunk 5 eurós és 23 eurós ajánlatot, sőt, egy-két szélsőséges esetben ennél még jóval drágább bérelhető iroda is akad a hirdetések között

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?