Utolsó frissítés: 2022-05-27

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Emlékezzünk az építészeten keresztül

A KÉK Tavaszi Programajánlója

A Kortárs Építészeti Központ - KÉK - tavaszi programjainak központi tematikája az építészeti emlékezet, azaz az épített örökség és annak funkcionális vagy városképi átalakulása. A májusban induló programsorozat június közepéig tart, több mint tíz különböző eseményen várják a szervezők, meghívott előadók és mentoráltak az érdeklődőket, hogy feltárják, miként emlékezünk az építészeten keresztül egyéni, közösségi és intézményi szinten.

A május a Trust Your Architect Kommunikáció és Építészet eseményével indult, ahol Kuklis Tibor Somogyi Krisztina építészkritikussal és Karlinger Manó látványtervezővel elemezte a kommunikáció szerepét az építész szakmában. Hogyan szól közönségéhez egy építész, egy tervrajz, egy épület vagy egy műemléképület? Kommunikálnak? Természetesen! Éppen ezért a teljes tavaszi tematika az építészeten alapuló emlékmegőrzést tárja fel. A Trust Your Architect kerekasztal beszélgetései visszanézhetőek a KÉK YouTube csatornáján.

A tavasz beköszöntével kezdetüket veszik a köztéri fókuszú események, performanszok. Május 11-én 19 órától a KÉK-ben a Leltár meghívottjai a közelgő Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményeiről beszélgetnek. Terítéken lesz az Árasztó placemaking projekt a Valyo szervezésében, a közösségen alapuló alkotói mozgalmak, mint a DANUrB+ közelgő építőtáborai a Duna mentén, továbbá performanszok, mint Johannes Bellinkx hátrafelé sétáló részvételi előadása.

Tárjuk fel az épületekbe zárt emlékeket és a közösségek kollektív emlékezetét a nyitott házak ünnepén! Budapest egyik legtávolabbi múltra visszanyúló városrésze, a Budavári Polgárváros ad helyszínt az idén 11. alkalommal megrendezésre kerülő Budapest100 eseményeinek. A Várnegyedben most négy napon át különleges eseményekkel tárjuk fel a Vár múltját a 13. századtól napjainkig, megmutatva a lakóközösségeket és környezetüket, a titkos kerteket és ódon templomokat.

A négynapos programsorozat május 12-én kezdődik a Kortárs Építészeti Központ és az MTA Építészeti Tudományos Bizottságának konferenciájával, amely hiteles támpontokat kíván adni a napjainkban rohamos tempóban átalakított Budai Vár örökségében rejlő értékéről. Az előadók a legújabb kutatások tükrében mutatják be, hogyan változott 800 év alatt a várbeli épített környezet, hogyan kezelték egyes korok az elődök örökségét, és miként alakulhat ennek a várostörténeti szempontból alapvető jelentőségű területnek a jövője.

Május 13-án a Várnegyed Sétanap tucatnyi tematikus városi sétája vezeti fel a hétvégi fesztivált, bemutatva a Polgárvároson kívüli történeteket is.

Május 14-15-én nyitja várbéli kapuit a mindenki által kedvelt civil városi ünnep, a Budapest100, ahol bejárható házakkal és színes programokkal várják a látogatókat a helyi lakóközösségek és önkéntesek, betekintést engedve a történelmi városrész múltjába és jelenébe.

A városi terek jellegzetessége, egyedisége és funkcionalitása összetett témakör, amelynek elengedhetetlen részei az ott lakó közösségek. Május 18-án a Bartók Béla úti platánfákról tartunk lakossági fórumot a KÉK-ben, ahol meghívott szakértőkkel beszélgetünk a kivágások okairól, a Bartók Béla út városarculati kérdéseiről és a zöldítés, azaz a faültetés lehetőségeiről.

A fenntartható város koncepció és a helyi közösségek figyelmének felhívása a környezettudatosságra és a zöld gondolkodásra, zöld programokkal vár a KÉK az Eleven Tavasz eseményén május 21-22. között. Kiállítással, performansszal és tematikus városi sétával készülnek a KÉK+Mentorprogram résztvevői.

Ezzel egy időben, május 21-én Az emlékezés technikái címmel megnyílik a 6. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál az MMKM Északi Járműjavítóban. A KÉK idei fesztiváljának témája a makettek és az emlékezés kapcsolata egyéni, közösségi és intézményi szinten. A kiállítás május 27-ig látogatható.

Júniusban folytatódik a KÉK épített örökség tematikáját körüljáró programsorozata Ráday Mihály Emlékkonferenciával. A 2021-ben elhunyt Ráday Mihály sokakat inspiráló munkásságán kívül azt is szeretnénk bemutatni, hogyan formálódtak az elmúlt évtizedekben az épített örökség körüli diskurzusok, miként alakultak (át) az intézményes keretek és a civil szféra, milyen tendenciák figyelhetők meg az örökségmenedzsmentben vagy éppen a városbrandingben, és milyen szerepe van a sajtónak az épített örökség jelentőségének kommunikációjában.

Forrás: Kortárs Építészeti Központ

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Képzések, programok építészeknek

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Így kerülhetjük el, hogy problémát okozzon a légkondink

Gyártói hírek, cikkek 2022. 06. 23.

Jön a nyári kánikula, sokba kerülhet a hanyagság

Bár már kaptunk ízelítőt a kánikulából, a nyár legmelegebb napjai még előttünk állnak. Ezzel elrajtol az intenzív légkondihasználati szezon is, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen karbantartási feladatokat célszerű elvégeztetniük klímaberendezéseiken ahhoz, hogy azok problémamentesen és úgy működjenek, hogy az egészséget is támogassák. Az alábbiakban a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott tudnivalókat és az LG szakértőjének tanácsait gyűjtöttük össze

Szakkönyv

The Home Edit - Rendrakás rendesen - Hogyan rakjunk rendet, és varázsoljunk lakhelyünkből álomotthont

Lakberendezés 2022. 04. 21.
Bármennyire is zűrzavaros és zsúfolt otthonunk, ott van benne a lehetőség az igazi álomotthonhoz - csak hagyni kell kibontakozni magunkat, és megfogadni a The Home Edit: Rendrakás rendesen szerzőpárosa útmutatásait, ahogyan a hírességek is teszik

Szakcikk

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?