Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Stabil mutatókkal, stagnáló árakkal zárt az ingatlanpiac 2020 utolsó negyedévében

Ingatlan 2021. 01. 22.

Az utolsó negyedévben 34 ezer tranzakció zajlott a lakóingatlan piacon a Duna House becslése alapján, ami a 2019-es negyedéves adatokkal szinte megegyező volument jelöl. A decemberi hónapban az elmúlt két évnél minimálisan erősebb volt a forgalom, amely így több mint 10 ezer adásvételt jelentett az utolsó hónapban. Éves szinten az ingatlanközvetítő vállalat összesítése alapján 131 460 tranzakcióval zárt a piac, amely 12%-os visszaesést jelent 2019-hez képest.

Az elmaradást a CoVID első hulláma alatti társadalmi korlátozó intézkedések okozták, a március, április, májusi forgalom majdnem 40%-kal volt kisebb az előző évinél, a mélypontot április jelentette közel 60%-os elmaradással. Januártól a kormányzati otthonteremtési támogatásoknak is köszönhetően, aktív keresletet vár a Duna House, amely a tranzakciók számának növekedésével is járhat. 2021-ben az előrejelzése szerint a tranzakciók száma a130-150 ezer közötti sávban fog elhelyezkedni.

Az ingatlanárakban a Duna House országos lakásárindexe nem mutat változást, 193-as nominál és 133-as reálértékével továbbra is stagnáló állapotot jelöl. Területenként és ingatlantípusonként kicsit vegyesebb már a kép, a panellakásoknál minimális csökkenés, a téglalakásoknál inkább emelkedés tapasztalható az árindexekben, országrészeket tekintve a nyugati régió mutatott fejlődést, míg keleten inkább csökkentek az árak. Az alkupozíciók és az értékesítési idők is emelkedtek, amelyek szintén az érett ingatlanpiac fontos jellemzői.

Az újépítésű lakások piacán a fővárosban továbbra is a IX., XI., XIII. kerületben aktív a piac, itt található a legtöbb fejlesztés, a legdrágább kerületek viszont jellemzően Budán és a belvárosban vannak továbbra is. Már összesen 7 kerületben volt 1 millió forint feletti négyzetméterár az utolsó negyedévben, így Budapesten az újépítésű otthonok átlagos négyzetméterára átlépte az 1 millió forintos határt. Legolcsóbban a XXIII., XVII. és XVIII. kerületben lehetett ebben a kategóriában vásárolni.

A befektetők eladóként és vevőként is visszafogottabb aktivitást mutatnak 2019 decemberéhez képest. A vevői ügyfélprofil 36%-os befektetői arányt mutat a fővárosban, ahol az eladók között is csak 4% nyilatkozott úgy, hogy korábbi befektetését értékesítette. Az első lakásvásárlók 23%-os aránnyal tartják magukat vidéken és a fővárosban egyaránt, a következő időszakban az ő arányuk nőhet az otthonteremtési támogatások jelentős bővülése miatt.

A jelzáloghitel piacon negyedéves viszonylatban nem volt jelentős változás. A 20 millió forint feletti ügyletérték a fővárosban volt jelen a legnagyobb arányban (34%). Ezzel szemben vidéken ekkora összegű hitelt keleten az ügyfelek 4, nyugaton az emberek 11 százaléka igényelt. A keleti és a nyugati országrészben is a 10-15 millió forintos ügylet volt a legnépszerűbb. A jelzáloghitelt igénylők legnagyobb arányban 20 éves futamidővel kalkulálnak ügyletükhöz, csak úgy, mint a korábbi negyedévekben. Budapesten ennek aránya 42, nyugaton 52, míg a keleti országrészben 38 százalék volt. Keleten 22%-ra ugrott a 25 éves futamidővel kalkulálók aránya. A lakáscélú hitelek piacán éves összegzésben az MNB tényadatai (1-10. hó) és a Duna House becslése (11-12. hó) alapján 2020-ban a tavalyinál 4 milliárd forinttal erősebb jelzáloghitelpiac realizálódott, ami közel 1%-os növekedést jelent.

A teljes elemzés ezen a linken érhető el.

Forrás: Duna House Holding Nyrt.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ingatlan

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?