Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

12. Budapesti Építészeti Filmnapok

Buildings with feelings

Idén is csodálatos alkotásokkal, emberi történetekbe ágyazott kortárs építészettel és designnal vár Budapest első számú építészeti filmfesztiválja március 5-8. között a Toldi moziban! A 12. Budapesti Építészeti Filmnapok a hagyományokhoz híven számos különleges, fesztiváldíjas dokumentumfilmet mutat be a városokat és a benne élő közösségeket érintő kihívásokról.

Eljött az idő, hogy kimozduljunk az emberközpontú gondolkodásmódból, megálljunk és körülnézzünk magunk körül. Ugyan a természet és az ember elkülönülése nagyon mélyen bele van ágyazva kultúránkba, sokunkban él az igény arra, hogy felülírjuk ezt a szakadékot. Képzeljük el, hogy az ember többé nem kitüntetett szereplő a világban létező teremtmények között: az élőlények és tárgyak az emberi érzékeléstől függetlenül léteznek. Képzeljük el, hogy érzelmileg tudunk kötődni közvetlen környezetünkhöz, és újra megtanulunk kapcsolatot kialakítani világunkkal, földrészünkkel, városunkkal, utcánkkal. Milyen érzés?

Az építőipar szárnyalása, a minden évben rekordokat döntögető turizmus, a zöldterületek beépítése rohamtempóban formálják át a városok képét, demográfiáját és környezeti adottságait. Bár mindezt hajlamosak vagyunk a prosperitás jeleiként látni, még sosem voltunk ennyire bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy milyen jövő előtt állunk és hova vezet mindez. Hogyan támaszkodhatunk azokra az érzelmi kötelékekre, amelyeket tárgyainkkal, lakásunkkal, épületeinkkel, utcáinkkal, tereinkkel, parkjainkkal vagy az ablakunk előtt álló fákkal szőttünk? Hogyan akadályozhatjuk meg, hogy városi élet helyét az ingatlanspekuláció vegye át? Hogyan védjük meg természeti és közösségi erőforrásainkat attól, hogy a féktelen fogyasztás áldozatává váljanak? Miként őrizzük meg építészeti örökségünket anélkül, hogy szomorú, kiüresedett formává váljanak vagy a felejtés, a történelemhamisítás eltörölje őket? 

Melyek ma a domináns érzelmek? A klímaszorongás vagy a technológia csodálat? A veszélyek keltette félelem vagy a "maradj csak és folytasd, amit csinálsz" nyugalma? A növekvő jólét keltette boldogság vagy az elmúlt idők felett érzett szomorúság? Ki felelős a bolygó vagy közvetlen városi környezete állapotáért? Valóban minden ember egyformán felelőssé tehető, és ugyanannyira cselekvőképes is? A tagadásba menekvés helyett hogyan válhatunk képessé arra, hogy reagáljunk arra a válsághelyzetre, melyben élünk? Filmjeink mesélnek többek között egy épületről, amely tudományos felfedezések sorát inspirálta; egy házról, amely sajátos bérlőivel egész környékét megváltoztatta; parlagon hagyott városi területekről, amit birtokba vett a természet; építőanyagokról, amelyek beépülnek tudattalanunkba és meghatározzák egy egész város identitását. És lesz szó tudatos városlakókról, valamint ikonikus nőkről, akik szinte észrevétlenül alakították az építészet történetét.

Vállald fel érzelmeidet és cselekedj a bolygóért, a városért, a környékért, a terekért és a helyekért, amelyeket szeretsz. Gyere el a Toldi moziba 2020. március 5. és 8. között a Budapesti Építészeti Filmnapokra és beszélgessünk! Érzelmekre fel!

  • 12. Budapesti Építészeti Filmnapok
  • Időpont: 2020. 03. 5-8.
  • Helyszín: Toldi mozi (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)
  • Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1042453832774569/
  • Fesztivál videó: https://www.youtube.com/watch?v=obkZdcuQgUI
  • Részletes program: http://filmnapok.kek.org.hu/program/

 

Forrás: Kortárs Építészeti Központ
< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?