Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Mire érdemes figyelni idén az ingatlanpiacon?

Ingatlan 2018. 01. 19.

Trendek, tippek, kockázatok

Az ingatlanszektor minden szereplője kedvező tendenciákat, növekvő tranzakciószámot és még mindig emelkedő ingatlanárakat vár az idei évtől. Mit jelent ez a fogyasztóknak, befektetőknek? Hol érdemes vásárolni, mire érdemes figyelni és mennyit lehet alkudni az árakból? A Duna House szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tényeket, szempontokat és kockázatokat, ami alapján mindenki megfontoltan dönthet a hazai ingatlanpiacon.

Hazai helyzet a fővárosban és vidéken

A tavalyi év kiemelkedő volt a lakóingatlan piacon, folytatódott a 2014 óta tartó kilábalás. Az ingatlanárak 12% körüli emelkedése mellett az elmúlt 8 év legmagasabb tranzakciószámával zárhatott a piac. A Duna House becslése alapján tavaly közel 150 ezer tranzakció valósult meg, az idei évben ennek további emelkedése várható, amely így már meghaladhatja a 160 ezret.

Az árak tekintetében a tavalyi év szintén a folyamatos növekedésről szólt. Az elmúlt években a dinamikus árnövekedést legnagyobb mértékben Budapesten tapasztalhattuk meg. Ennek megfelelően a négyzetméterárak 2017 második felében is Budapesten voltak a legmagasabbak. Használt tégla lakások esetében ez 514 ezer forintot jelentett, de az egyik legdrágábbnak számító V. kerületben az átlagérték elérte a 788 ezer forintot is, ami még soha nem volt ilyen magas. A belvárosban a magasabb árak miatt érezhetően némileg visszaesett a kereslet az elmúlt időszakban, és az értékesítési idő is megnövekedett.

Az árnövekedés kisebb mértékben, de vidéken is jellemző volt. A Duna House adatai alapján Veszprém megye átlagértékei voltak a legkiemelkedőbbek, amely 367 ezer forintos négyzetméter-, és 21 millió forintos fajlagos árat jelentett. Legalacsonyabb négyzetméter áron Békés megyében lehetett tégla építésű lakást venni, itt átlagosan 155 ezer forintot kértek egy négyzetméterért.

A Duna House szakemberei szerint az idei évben is nagyon vonzó lesz az ingatlanbefektetés, amely tovább pörgetheti a piacot. Az elkövetkező 2-3 évben az alacsony kamatkörnyezet, a növekvő munkabérek és az erőteljesen felfutó hitelkihelyezések miatt további áremelkedés várható, amelynek mértéke ugyan mérséklődhet, de így is 5-10%-ot becsülnek idén a szakemberek. Az ingatlanhoz szorosan kapcsolódó hitelpiacon szintén akár 20-25 %-os növekedést is láthatunk a folyósított lakáscélú hitelállományban.

Tippek 2018-ra

Kínálati oldalon az idei évben az újépítésű lakások rohama várható, ami a vevők számára kedvező, széles választékot fog jelenteni. Fontos azonban kiemelni, hogy az építőipar munkaerőpiaci helyzete miatt itt az átadások tekintetében csúszásokkal is kell számolni, így a lakáshelyzetüket nagyon sürgősen megoldani kívánó lakásvásárlóknak érdemesebb a már magasabb készenléti fokozatban lévő projektek kínálata közül válogatni. A türelemnek természetesen több előnye van, a projektek előrehaladtával szűkül a foglalható kínálat és jelentősen emelkednek a négyzetméter árak is, így kedvezőbb áron jobb ingatlanokat találhatnak azok, akik már jó előre megtervezik a lakásvásárlást.

Tapasztalatok szerint az újépítésű projektek környékén a használt lakások árai is az átlagosnál nagyobb mértékben emelkednek, így a használt vagy a kisebb alapterületű lakást keresőknek akár befektetési szempontból is érdemes ezekben a kerületekben, városrészekben nézelődni.

A panelek iránt érdeklődőknek számolni kell azzal, hogy az eladók ebben a szegmensben engednek a legkevesebbet a meghirdetett árakból. Decemberben átlagosan csak 2 százalékot lehetett a fővárosi panelek áraiból alkudni, szemben a vidéki házak esetében, ahol az ügyesebbek akár 7 százalékos csökkentést is ki tudtak harcolni. Országos átlag alapján idén is 4-5% körüli alkuval érdemes számolni az ingatlan tranzakciók során.

Vidék tekintetében a gazdaságilag jól teljesítő régiókban, nagyobb városoknál és a megyeszékhelyeknél várható az átlagosnál élénkebb piac, az eladási és vásárlási oldalon egyaránt. Az áremelkedés ezeken a területeken eddig elmaradt a fővárosi szintektől, de ennek mértéke tavaly itt is erősödött, ami kitarthat az idei évben is. Az újépítésű ingatlankínálat jelentősen szűkebb ezeken a területeken, így könnyebben és gyorsabban találhatnak a vevők jó állapotú használt lakásokat, családi házakat.

Az ingatlant eladni kívánó lakástulajdonosok eddig egyre gyorsuló piacot tapasztalhattak, folyamatosan csökkent az átlagos értékesítési idő. Az árak emelkedésével és a több újépítésű lakás piacra kerülésével azonban ez a folyamat jelentősen lassulni fog, így az eladóknak valamivel hosszabb értékesítési folyamattal kell számolniuk. Árazás tekintetében a szakemberek szerint kedvezőtlen hatással lehet az értékesítés folyamatára a magasra becsült indulóár. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, érdemes értékbecslő szakember segítségét kérni.

Aki befektetőként nem szeretne kimaradni a lakáspiac várható hozamaiból, de nincs kellő tőkéje önálló ingatlan vásárlására, annak érdemes lakásalapba fektetnie, amely az elemzők szerint idén is a jobban teljesítő alapok közé fog tartozni.

A Duna House ingatlanpiaci elemzései és legfrissebb számai megtalálhatók a Duna House Barométer kiadványában: https://dh.hu/barometer  

Forrás: Duna House Holding Nyrt.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ingatlan

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?