Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Magasabban gyorsabb?

Ingatlan 2017. 11. 30.

Panelházak esetében gyakran merülnek fel kérdések, esetleg problémák, melyek a lakás épületen belüli elhelyezkedéséből fakadnak, azaz, hogy hányadik emeleten is található az adott ingatlan. Ebből kifolyólag sokakat foglalkoztat, például befektetés előtt, hogy a megvásárolt lakáson mennyi idő alatt lehet várhatóan továbbadni. Ezért a Duna House készített egy, a témával foglalkozó rövid elemzést.

A Duna House saját értékesítési adataira támaszkodva megvizsgálta, hogy az emelet függvényében miként változik az átlagos értékesítési idő panellakások esetében. Ehhez három csoportba soroltuk az emeleteket: 1-3., 4-7. és 8+.

Budapesten legrövidebb idő alatt – átlagosan 71 nap – az elsőtől a harmadik emeletig értékesíthetők a lakások. Ugyanez elmondható a vidéki nagyvárosokról is, mint például Debrecen és Pécs. A fővárosban a leghosszabb értékesítési idővel – átlagosan 95 nap – a negyedik és hetedik emelet közötti lakások rendelkeznek. Ezen belül a negyedik emelet egy kritikus szint, melynek oka a lift, vagyis annak hiánya. Sok esetben ugyanis a négyszintes panelépületekben nincs lift, viszont ez már olyan magasság, melyet nem szívesen másznak meg a lakók akár naponta többször is. Valamint a legfelső szinteket sok érdeklődő nem preferálja az esetleges beázások miatt sem.

A nyolcadik emeleten és afölött ismét rövidebb idő alatt túl lehet adni a paneleken, átlagosan 78 nap az értékesítési idő a fővárosban. A legfelső emeletek esetében értéknövelő, ezáltal eladást gyorsító tényező lehet sok esetben a lakásból nyíló kilátás.

A várakozásokkal ellentétben tehát nem a legmagasabb emeleteken fekvő lakásokat tart tovább eladni, hanem a középső szinteken lévőket (4-7. emelet). Drasztikus eltérésekre azonban nem kell gondolni, alig több mint 20 nap különbség van a legalacsonyabb és a legmagasabb átlagérték között.

Ezek az adatok csak a jelen piaci állapotokra jellemző átlagos számok, egyedileg (lakásonként, épületenként, telepenként) és időben nagy eltérések lehetnek ettől!

Forrás: Duna House Holding Nyrt.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ingatlan

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?