Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

VII. Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferencia 2017

Tervező: Hegedűs Attila
Tervező: Hegedűs Attila

Fókuszban a szakmai újdonságok és innováció, megépült új magyar passzívházak, „közel nulla energiaigényű épületek”, megújuló források alkalmazása, zéró-, és pluszenergiás építészet, európai trendek, oktatás.

 • Időpont: 2017. november 24. péntek, 9:00-17:00 h (regisztráció 8 órától)
 • Helyszín: Francia Intézet, 1011 Budapest, Fő utca 17.
 • Web: www.passzivhazkonf.hu
 • A konferencia ingyenes!

Hetedik alkalommal rendezzük meg a hagyományosan év végére időzített Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferenciát Budapesten, a Nemzetközi Passzívház Szövetség (iPHA) és a Passzívház Magyarország (PHM) szakmai támogatásával. A 2017. évi konferenciának a Francia Intézet ad otthont Budapesten, 2017. november 24-én, a 15. Környezetvédelmi Hónap keretében.

Az első hasonló tematikájú konferenciát 2007-ben rendeztük. A mostani konferencia célja az elmúlt 10 év összegzése, ugyanakkor egy kitekintés, valamint a jövőbeni lehetőségek számbavétele.

A Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferencián 2009 februárjában adták át az első magyar - Szadán megépült - passzívház minősítési tanúsítványát, és ekkor alakították meg a hazai passzívházépítők a ma Passzívház Magyarország elnevezésű egyesületet.

Az elmúlt években tapasztalható fejlődésnek köszönhetően Magyarországon is közismertté vált a passzívház technológia, amely jelenleg az energiahatékony és fenntartható építés csúcstechnológiáját képviseli. A passzívházak a hagyományos építési technológiával létesült épületek energiamennyiségének a töredékét igénylik. Kivitelezésük nem feltétlenül igényel többletköltséget a hagyományos építési metódus költségeihez viszonyítva - ezt a szadai passzívház példája is jól bizonyítja.

Az Európai Unió döntése értelmében 2019. január 1-től minden állami tulajdonú épület, 2021 január 1-től pedig minden új épület és átfogó felújítás esetén a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentését figyelembe vevő technikákat kell a megvalósítás során alkalmazni. Ehhez elkerülhetetlen a passzívház követelményrendszer, illetve -technológia gyakorlati alkalmazása, nem csak új épületeknél, hanem a felújítások esetében is.

A hagyományokat követve a novemberi konferencián is új magyar passzívházakat, energiahatékony épületeket ismertetnek a tervezők, a tervezésben és kivitelezésben közreműködők, emellett gyártók és forgalmazók is bemutatják innovatív termékeiket, passzívház-komponenseiket.

A konferencia célja, hogy a hazai passzívházak közreműködőinek bemutatásával adekvát válaszokat adjon a szakmai kérdésekre a passzívház-technológia iránt érdeklődő tervezők, szakági mérnökök, építőipari kivitelezők számára, továbbá megbízható, hasznosítható információkkal szolgáljon a potenciális magánépíttetők, ingatlanfejlesztők, -fenntartók számára arról, miként lehet új és meglévő épületek fűtési és primer energiaszükségletét a minimálisra csökkenteni.

A konferencia célcsoportja: építészek, épületgépészek, szakági mérnökök, egyetemi hallgatók, építőanyag gyártók és -forgalmazók, építőipari cégek, kivitelezők, elsősorban tehát azok, akik a kimagaslóan energiahatékony építési metódusról szeretnének hasznosítható, megbízható szakmai ismereteket kapni. A rendezvény nem csak a szakmának szól! A gyakorlati tapasztalatok ismertetése révén az előadók hasznos információkkal szolgálhatnak a potenciális építtetők, a közintézmények fenntartói, az ingatlanfejlesztők és beruházók számára is.

A rendezvényhez kommunikációs program társul. Célunk, hogy a közelmúltban megvalósult magyar passzívházakról - a technológia alkalmazásával létesült különféle épülettípusokról - a nyilvánosság is hitelestájékoztatást kapjon, közvetlenül a megvalósításban közreműködőktől.

A konferenciát szakkiállítás kíséri.

TERVEZETT PROGRAM:

 • 8:30-8:50 Regisztráció
 • 8:50-9:00 Megnyitó
 • 9:00-9:30 Francia passzívházak. Előadó: Christian Charignon építész, Franciaország
 • 9:30-9:50 Klímaváltozás, szélsőséges időjárás. Előadó: Dr. habil. Bartholy Judit tanszékvezető, egyetemi tanár, ELTE. Tudományos fokozat: MTA doktora. Kutatási terület: klimatológia
 • 9:50-10:10 Budapest XIII. kerület - Angyalföld passzívházai. Előadó: Szabó Tamás, központi ügyfélszolgálat vezető, XIII. ker. Közszolgálati Zrt.
 • 10:10-10:40 Panelbeszélgetés. Téma: klímaváltozás, építészetpolitika, passzívházak. Közreműködők: Szalai Gabriella (MEHI), Dr. Ürge-Vorsatz Diána, Dr. Bartholy Judit, Ertsey Attila DLA, Christian Charignon, Szabó Tamás, Dr. Abou-Abdo Tamás. Moderátor: Dr. Szekér László
 • 10:40-11:10 Kávészünet – kiállítás
 • 11:10-11:30 Passzívházak tervezési sajátosságai Romániában. Előadó: Varga Szabolcs PhD, okl. építőmérnök
 • 11:30-11:50 Épületenergetika, pára- és hőtechnika, pórusbeton szerkezeteknél. Előadó: Szabó Antal, Xella Magyarország Kft.
 • 11:50-12:10 Polimer szerkezetek passzívházakhoz. Előadó: Obermayer Balázs mérnök tanácsadó, REHAU Kft.
 • 12:10-12:30 Oldjuk meg egyből! Passzívház lapostető fordított rétegrendben. Kruchina Sándor épületszigetelő szakmérnök, Austrotherm Kft.
 • 12:30- 12:50 Az újra feltalált elektromos fűtés - problémák és megoldások. Előadó: Benécs József, minősített passzívháztervező és oktató, épületgépész, okl. gépészmérnök, épületenergetikai szakmérnök, Passzívház Kft.
 • 13:00-14:00 Ebédszünet – kiállítás
 • 14:00-14:20 Beltéri levegőminőség biztosítása hővisszanyerős szellőztető rendszerrel. Tóth István, értékesítési vezető, Zehnder Kft.
 • 14:20-14:40 Innovatív hőszigetelési megoldások passzívházakban. Előadó: Szatmári Zoltán alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó, Bachl Kft.
 • 14:40-15:00 Fenntartható építészet - könyvbemutató. Előadó: Ertsey Attila DLA okl. építészmérnök.
 • 15:00-15:30 Panelbeszélgetés. Téma: beltéri levegőminőség, penész, egészség-wellness. Közreműködők: Dr. Szalay Zsuzsa, Tóth István, Varga Szabolcs, Molnár Péter, Benécs József, Boros Károly, Vajda József, Hegedűs Attila, Ertsey Attila. Moderátor: Szekér László.
 • 15:30-15:50 Kávészünet – kiállítás
 • 15:50-16:10 Integrált épületgépészeti megoldások passzívházakban. Előadó: Molnár Péter ügyvezető, Ecocald
 • 16:10-16:30 Meglévő épületek energetikai felújítása, innovatív épületgépészeti megoldásokkal. Előadó: Helembai Péter épületgépész, megújulóenergia szakmérnök
 • 16:30-16:50 Új magyar passzívházak. Előadó: Szekér László DLA minősített passzívháztervező és oktató, okl. építészmérnök 16:50-17:00 Kérdések-válaszok.
 • 17:00 A konferencia zárása

A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!

Forrás: GreenPress

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

SpaceLogic-kal lehetnek zöldek és intelligensek a jövő épületei

Gyártói hírek, cikkek 2021. 04. 29.

Egyszerűség, megbízhatóság, rugalmasság, jövőálló kialakítás, gyártófüggetlenség, növekvő hatékonyság és fenntarthatóság – többek között ezeket az előnyöket kínálja a Schneider Electric új, SpaceLogic termékcsaládja. A KNX szabványt használó berendezéseket a piaci igények alapján fejlesztette ki a vállalat és a lakóházaktól az irodákon át a szállodákig lényegében minden ingatlan esetébe megteremtik a gazdaságos és zöld üzemeltetés feltételeit.

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szakcikk

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?